KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kırgızistan Açıklaması: "Kardeş Bir Ülkede Olanlar Bizi Yakından İlgilendirir"

15.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kırgızistan Açıklaması: "Kardeş Bir Ülkede Olanlar Bizi Yakından İlgilendirir"

 

Güney Kore’de Türk gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan’daki olaylardan İsrail ile ilişkilere ve Güney Kore ziyaretine kadar pek çok konuda açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî ziyaret için bulunduğu Güney Kore’de Türk gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

Toplantıda bir gazetecinin sorusu üzerine, Kırgızistan’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, telefon görüşmeleriyle yeni Kırgız yönetimine neler yapmamaları gerektiğini söylediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Güney Kore gezisini yarıda kesip Türkiye’ye dönmesi çağrısının hatırlatılması üzerine, “Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz? Ankara’dan da konuşulur, buradan da konuşulur, her yerden konuşulur. Memnun oldum tabii ki bu duyarlılığa, ilgiye, siyasi partilerimizin sahiplenmesine. Bu çağrılar da bize güç veriyor” yanıtını verdi.

KIRGIZİSTAN’DAKİ ÇATIŞMALAR

Kırgızistan’da iç çatışma olmaması ve kan dökülmemesi için çaba gösterdiklerini belirterek, “Kardeş bir ülkede olup bitenler tabii bizi çok yakından ilgilendirir, Türk dünyasını yakından ilgilendirir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev’in ilk olayların çıkması üzerine Kazakistan’a geçmesi için yardımcı olduklarını ifade ederek, “Yoksa onu çıkartmayacaklardı oradan” dedi.

Konunun geçen hafta İstanbul’da yapılan CICA Toplantısında ayrıntılarıyla ele alındığını, hatta konuyu Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştüğünü bildiren Cumhurbaşkanı Gül, yeni yönetime kimseyi suçlamaması ve komşularıyla problem yaşamaması önerisinde bulunduğunu ifade ederek, “Siz bir kez bölünmeye başlarsanız, etnik ayrışmalar... ‘Hepimiz bir Türküz, Türkleriz’ deriz, Türklerin içinde de böyle kaç tane etnik şeyler çıkar. Onları da biraz daha deşersen o şehirden, bu şehirden, köyün aşağı mahallesi, yukarı mahallesi diye insanlar bölünürler. Onun için bunlar çok tehlikeli şeyler. Orada Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar, Tacikler var. Bir ülke gelişmiş olmayınca geçim zorluğu, kıskançlıklar... Siyasi şeyler sonra gelir. Onu, bunu suçlayarak değil. Zaten ateşi kim yakarsa patlayacak, oralarda hep barut var” diye konuştu.

KIRGIZİSTAN’A TÜRK KONSEYİ YARDIMI

Kırgızistan’daki gelişmelerle ilgili olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile sürekli temas halinde olduklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan’a Türk Konseyi çatısı altında ortak yardım yapılması kararı aldıklarını anlattı.

Kırgızistan’ın Rusya’dan asker istediğinin ve Rusya’nın bu talebi reddettiğinin belirtilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “asker göndermenin uluslararası hukuk içinde olduğunu” söyledi. Bunların çok hassas konular olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Hem komşu ülkelerin anlaşması hem de içeridekilerin daveti... Onun için herkes yardım gönderiyor şimdi. Orada askerî varlık da yok” dedi.

İSRAİL İLE İLİŞKİLERDE YOL HARİTASI

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail ile ilişkiler konusunda Türkiye’nin yeni bir adım atıp atmayacağı ve belirli bir yol haritasının olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Var ama onu hükümet açıklar” dedi. Bu konuları, dışarıda birbirini tehdit ediyor gibi, şantaj gibi olmaması için söylemek istemediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Basın yoluyla konuşmanın çok doğru olmadığı kanaatindeyim. Neler yapılacağı belli” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, İsrail’in, Gazze’ye yardım filosuna saldırıyla ilgili olarak soruşturma komisyonu oluşturmasının Türkiye için kabul edilebilir olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Şimdi Kore’deyiz. Kore’de batırılan gemi var ve ölen 49 asker var. Herkes ‘Onu Kuzey Kore yaptı’ diyor. Kuzey Kore reddediyor. ‘Bu işi sen mi yaptın, komite kur da araştır’ demeye benzer bu iş. Bizim için kabul edilebilir, kredibilitesi olan bir şey değil” dedi.

İsrail’in, Avrupa ve ABD’den soruşturma komisyonuyla ilgili olarak “yumuşak mesajlar” almış gibi gözüktüğünün ifade edilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Ayrı düştüğümüz konular bunlar, varsa öyle” diye konuştu.

GÜNEY KORE İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, Güney Kore ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin her bakımdan mükemmel olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Kore Savaşı’na asker göndermesiyle büyük bir fedakârlık yaptığını, bu yolla oluşan dostluğun canlı tutulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki 3.1 milyar dolarlık ticaret hacminin, yüzde 93’ünü Güney Kore’nin Türkiye’ye yaptığı ihracatın oluşturduğuna dikkat çekerek, bunun dengelenmesinin önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Bunun için Serbest Ticaret Anlaşmasını bu yıl muhakkak imzalamalıyız. Onda da mutabakata vardık” diye konuştu.

Görüşmelerinde, savunma sanayinin de ağırlıklı olarak ele alındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de üretilen tankların zırhlarının Güney Kore’den alındığına dikkat çekerek, “O zırhları müttefiklerimiz bile vermiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Güney Kore’ye ATAK helikopteri satmak istediğini belirterek, temaslarında en çok konuşulan konuların başında bu projenin geldiğini bildirdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı