KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Herkes Terörü Şiddetle Kınamalı"

28.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Herkes Terörü Şiddetle Kınamalı"

 

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan’da, Hakkâri’nin Çukurca ilçesinde mayın patlaması sonucu 6 askerimizin şehit olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Saldırıda şehit olanlara rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin terörü yenmek için topyekûn mücadele içinde bulunduğunu, mayının, terörün en kalleş yöntemi ve uluslararası toplum tarafından da yasaklanan bir silah türü olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, “Kendi meselelerimizi çözme konusunda herkesin iyi niyetle yoğunlaştığı bir dönemde karşılaşılan bu terör olayları standartlarımızın yükseltilmesinin önünde en büyük engel olur. Onun için herkesin bu terörü şiddetle kınaması gerekir” dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül Kırgız Meclisi’ne Hitap Etti

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan temaslarının üçüncü gününde, önce Kırgız Meclisi Jogorku’yu ziyaret etti.

Meclis Başkanı Aytibek Tagaev ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, meclise hitap etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan Yüksek Meclisi, Jogorku Keneş’in Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, aksakalların, kağanların ruhlarıyla şekillenen 3 bin yıllık kurultay geleneğiyle Batı demokrasilerinden çok daha önce eşitliğin, adaletin ve temsilin yapı taşlarını oluşturan topraklarda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kırgız modern parlamenter hareketinin ulaştığı evrensel standartlardan gurur duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, demokratikleşme sürecinin yenilenme ve çağa ayak uydurmayı zorunlu kıldığını, kalıcı müreffeh bir geleceğin ancak özgürce düşünen, konuşan, seçen bireylerin oluşturduğu bir toplumda mümkün olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, siyasi, ekonomik, kültürel ve eğitimle ilgili alanlarda çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ve bütün bu ilişkilerin en önemli paydasının, iki ülke arasındaki ortak geçmiş, dil ve kültür birliği olduğunu söyledi.

Kırgız Meclisi’nde, 1996 yılından bu yana Kırgız-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu olduğunu da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Kırgız milletvekillerine KKTC’ye gösterdikleri ilgi ve önem için de teşekkür etti.

“Kadim ve Ebedi Bağlarımız Uğrunda Dökülen Alın Teri Boşa Değil”

Türk ve Kırgız halkları arasındaki kardeşliğin bölgelerimizin geleceğine olumlu etki yapacağını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, “İlişkilerimizin 17. yılına rastlayan bu dönemde, kadim ve ebedi bağlarımız uğrunda bugüne kadar alın teri dökenlerin emeklerinin boşa olmadığını bu ziyaretim vesilesiyle bir kez daha görmüş olmaktan büyük mutluluk duymaktayım” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Atatürk-Alatoo Üniversitesi’nde, ek binanın açılış törenine katıldı.

Kırgızistan-Türk Manas Üniversitesi Cal Yerleşkesine geçen Cumhurbaşkanı Gül’ü üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kayıpov ve Rektör Vekili Prof. Dr. Uğur Oral karşıladı.

“Kalkınmanın, Gelişmenin Temeli Eğitim”

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitede yaptığı konuşmada Türkiye ile Kırgızistan’ın her alanda güzel işler yaptığını ve iş birliği içerisinde hareket ettiğini belirterek, siyasi, ekonomik ve eğitim alanında yürütülen ortak çalışmalara değindi. Kalkınmanın, gelişmenin esas temelinin eğitim olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, gelecek nesiller ne kadar iyi yetişirse, geleceğin de o derece parlak olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, “Gençlerimiz, iyi yetişmek için önce ahlaklı, karakterli olacaklar, kendi vatanlarına ve değerlerine bağlı olacaklar. Ama sonra da dünyanın bütün gelişmiş ülkelerini tanıyacaklar; modern dünyanın değerlerini bilecekler, diğer ülkelerin gençleriyle yarışabilecekleri kaliteli eğitim alacaklar. Çağımızın en ileri teknolojisini, yabancı dilleri öğrenecekler, farklı ülkelerdeki gelişmeleri yakından takip edecekler. Gençlerimiz bunlarla donatıldığında geleceği daha güzel imar edeceklerdir’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Kırgız devlet adamlarının 1995 yılında Manas Üniversitesi’nin kurulmasını kararlaştırdıklarını hatırlatarak, her iki ülkenin maddi ve manevi fedakârlıklarıyla üniversitede 14 yıl içerisinde çok yol alındığını, eksiklerin de tamamlanması için çalışmaların başlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiev’in, onuruna verdiği çalışma yemeğine katıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Gül, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’ye hareket etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı