KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Kırgızistan ve Türkiye'nin Düşünceleri Aynı Doğrultuda"

27.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Kırgızistan ve Türkiye'nin Düşünceleri Aynı Doğrultuda"

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiev’in davetlisi olarak, resmî bir ziyaret için bulunduğu Bişkek’te temaslarına başladı.

Cumhurbaşkanı Bakiev, Cumhurbaşkanı Gül’ü, Hükümet Evi’nde törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından iki cumhurbaşkanı baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Bakiev daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdikleri görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkileri geniş biçimde ele aldıklarını, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi gittiğini, iki ülkenin, uluslararası platformlarda da birbirine destek verdiğini söyledi.

 

 

“Türkiye ile Kırgızistan Ortak Çalışma Azmi İçinde”

Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin bölgesel ve uluslararası konularda aynı doğrultuda düşündüğünü görmekten memnuniyet duyduğu kaydedederek, gerek ikili ilişkilerde, gerek çok taraflı ilişkilerde ortak çalışma azmi içinde olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, özellikle, Afganistan’ın istikrarına çok önem verdiklerini, bu konuda da her türlü yardımın yapılması gerektiği görüşünü paylaştıklarını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik konuların da görüşmelerde gündeme geldiğini ve bu alanda ilişkilerin güçlendirilmesi arzusunun dile getirildiğini belirterek, ekonomik ilişkilerin ileriye götürülmesine ilişkin detaylar üzerinde durduklarını kaydetti.

Türk iş adamlarının Kırgızistan’da yatırım yapma konusunda istekli olduklarını Cumhurbaşkanı Bakiyev’e aktardığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, özellikle enerji, elektrik üretimi, küçük ve orta büyüklükteki santral inşaatı konularında çok büyük potansiyel bulunduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Eğitimde de iş birliğine de büyük önem verdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, özellikle Türk okullarının, Kırgızistan’daki orta ve yükseköğretime yapabileceği katkıları değerlendirdiklerini, Manas Üniversitesi’nde teknopark kurulması konusunu görüştüklerini belirtti.

Ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’u, sadece Kırgızistan’ın değil, bütün Türk dünyasının çok değerli bir yazarı olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında Aytmatov’un mezarını ziyaret edeceğini de bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, kültür alanındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti.

“Seçimler, Kırgız Demokrasisinin Olgunluğunu Gösterecek”

Temmuz ayında Kırgızistan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Seçimlerin başarılı olmasını diliyorum. Seçimlerin Kırgız demokrasisinin olgunluğunu gösterecek şekilde gerçekleşeceğinden kuşkum yok” dedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiyev de basın toplantısında yaptığı açıklamada, gerçekleştirilen görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkar esasında gelişmesi konusunun değerlendirildiğini kaydetti.

İki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Bakiyev, Kırgızistan’daki projelere ilgi gösterecek ve yatırım yapacak Türk firmalarını beklediklerini söyledi.

Kırgızistan’da ve Türkiye’de Kültür Günleri

Cumhurbaşkanı Bakiyev, iki ülke arasında eğitim, kültür ve bilim alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine de önem verdiklerini, bu çerçevede bu yıl Türkiye’de, Kırgız Cumhuriyeti Kültür Günleri, 2010’da da Kırgızistan’da Türkiye Cumhuriyeti Kültür Günleri düzenleneceğini kaydetti.

Öte yandan, ortak basın toplantısı öncesinde, iki ülke hükümetleri arasında çevre koruma alanında iş birliği anlaşması imzalandı.

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısının ardından Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’na ve Türkiye’nin yeni Büyükelçilik binasının temel atma törenlerine katıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı