KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül : "Türkiye, Kırgızistan ve Tacikistan ile Görüş Birliği İçinde"

30.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül : "Türkiye, Kırgızistan ve Tacikistan ile Görüş Birliği İçinde"

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan ve Tacikitan'a gerçekleştirdiği resmî ziyaretlerin ardından yurda dönüşünde, Esenboğa Havalimanı'nda basına açıklama yaptı.

Son gün temasları çerçevesinde ilk olarak Tacikistan Başbakanı Akil Akilov'u kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Tacikistan Temsilciler Meclisi'ne giderek, Ali Meclisi Başkanı Sadullo Hayrulloyev ile görüştü.

 

             

             

 

 

Tacikistan'da yaşayan Türk vatandaşlar ile Duşanbe'deki Devlet Opera ve Balesi binasında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Tacikistan'da Türk vatandaşlarıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, "Gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ve temaslar sonucunda Tacikistan'ın hiç ihmal edilmemesi gereken kardeş bir ülke olduğunu fark ettim" dedi.

İki ülkenin ve halklarının birçok ortak değere sahip olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Tacikistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her bakımdan mükemmel olduğunu dile getirdi.

İlişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda Tacikistan'da yaşayan Türk vatandaşlarına büyük görev ve sorumluluk düştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Siz burada tek tek Türkiye'nin birer büyükelçisisiniz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, 26–28 Mayıs 2009 tarihlerinde Kırgızistan'a, 28–30 Mayıs 2009 tarihlerinde de Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmî ziyaretleri tamamlayarak yurda döndü.

"Ziyaretler, Bölgedeki Barışa, İstikrara ve İş Birliğine Katkıda Bulunacak"

Cumhurbaşkanı Gül, yurda dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda basına yaptığı açıklamada, her iki ülke ziyaretinin de faydalı ve verimli geçtiğini vurgulayarak, ziyaretlerin en kısa sürede siyasi, ekonomik ve beşeri anlamda sonuçlarının alınacağına inandığını belirtti.

Hem Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ile hem de Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile başta Afganistan olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda görüş birliği içinde olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ziyaretlerimizin ikili ilişkilerin güçlendirilmesine olduğu kadar, bölgedeki barış, istikrar ve iş birliğine katkıda bulunacağını düşünüyorum. Bu ziyaretleri ülkemizin çok boyutlu dış politikasının gücünü ve zenginliğini göstermesi bakımından da önemli buluyorum. Dili bir, inancı bir, kültürü bir birçok kardeşimizin yaşadığı Orta Asya ülkeleri ile sahip olduğumuz ilişkilere ve iş birliğine önümüzdeki dönemde de en yakın şekilde ilgi göstereceğimizi bir kez daha açıklamak isterim" dedi.

Kırgızistan ve Tacikistan'ın önemli su kaynaklarına sahip olduğunu hatırlatarak, enerji ve tarım alanında geliştirilebilecek ortak projeleri de değerlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'da resmî ve özel eğitim kurumlarını da ziyaret ettiğini, eğitim alanındaki iş birliğini teyit ettiklerini belirtti.

Bişkek ve Duşanbe'de iş adamlarının katılımıyla faydalı iş toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, heyetteki iş adamlarının bu ülkelerde 100 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptığının kendisine bildirildiğini de sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı