KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Arnavutluk ve Karadağ ile Sorunsuz Siyasi, Mükemmel Ekonomik İlişkiler

12.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’a yaptığı ziyaretin ilk gününde, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi tarafından Tugaylar Sarayı’nda resmî törenle karşılandı. Karşılamanın ardından bir süre baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler.

Görüşmelerin ardından iki cumhurbaşkanının huzurunda “Dışişleri Bakanlıkları Arasındaki İşbirliğine ve Siyasal Danışmalara İlişkin Anlaşma’nın Tadiline İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalandı. İki cumhurbaşkanı daha sonra, ortak basın toplantısı düzenledi.

Arnavutluk Ziyareti Fotoğrafları

 

“Türkiye Her Zaman Arnavutluk’un Yanında”

Basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her zaman Arnavutluk’un yanında olduğunu, Arnavutluk’un gelişmesi, güçlenmesi ve kalkınmasına büyük önem verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’u bölgede stratejik ortak olarak gördüklerini ve ilişkilerin bu çerçevede yürüdüğünü söyledi. Arnavutluk’un da aynı şekilde Türkiye’ye önem vermesinden memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca Türkiye’nin, Arnavutluk’un NATO’ya üyelik sürecini ve AB ile olan ilişkilerini desteklediğini ifade etti.

Türkiye ile Arnavutluk Arasında Eğitimde Önemli İş Birliği

Tiran’daki faaliyetleri çerçevesinde Arnavut Ana Anıtı’nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, 1993 yılında açılan Turgut Özal Kültür ve Eğitim Merkezi’ne gitti ve ardından Epoka Üniversitesi Kampüsü’nün temel atma törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Türkiye ile Arnavutluk arasındaki tarihî ilişkilere dikkat çeken ve karşılıklı güvenin bundan sonra da devam edeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Arnavut halklarının iki devlet arasında sağlanan dayanışmaya katkı sağlamasından mutluluk duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’taki Türk eğitim kurumlarının, dostluğun güzel bir örneği olduğunu söyleyerek, “Bu okullar Türk iş adamlarının Arnavutluk’a verdiği en güzel hediyedir” dedi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ise Türk okullarının Arnavutluk’ta en iyi eğitim veren kurumlar olduğunu ifade etti.

Temel atma töreninin ardından Tiran Belediyesi’ne giden Cumhurbaşkanı Gül, Belediye Başkanı ve Ana Muhalefet Partisi Lideri Edi Rama ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül’e burada Tiran’ın altın anahtarı sunuldu. Cumhurbaşkanı Gül akşam da, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi tarafından, onuruna verilen yemeğe katıldı.

“Kültür Mirasını Canlı Tutmak, Türkiye’nin En Büyük Gücüdür”

Cumhurbaşkanı Gül Tiran’da, Türk kültürünü tanıtmak ve yaymak amacıyla kurulan Yunus Emre Kültür Vakfı bünyesindeki Yunus Emre Türk Kültür merkezlerinin ikincisinin açılışını yaptı. Açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geçmişinin, tarihinin kıymetini bilmesi ve bu doğrultuda, kültür merkezlerinin dünyanın büyük başkentlerinde en modern yöntemleri kullanarak kültürümüzü yaymak için hizmet vermesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bunlar, Türkiye’nin esas görünmez gücüdür. Yani kültür mirasını canlı tutmak, Türkiye’nin en büyük gücüdür. Pek çok ülkede bu güç yoktur. Bizim bunun kıymetini bilmemiz lazım” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre Kültür merkezlerinin kısa süre içinde Türk kültürüne çok büyük hizmetler yaparak dünyada çok prestijli bir kurum haline geleceğine ilişkin inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Devlet Konukevi’nde Başbakan Sali Berisha ile görüştü ve onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Ardından Parlamento Başkanı Jozefina Topalli ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk temaslarını tamamlayarak Karadağ’a gitti.

 

Karadağ’ı Ziyaret Eden İlk Türk Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî ziyarette bulunmak üzere gittiği Karadağ’da, Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic tarafından resmî törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Devlet Konukevi’ne geçti ve Başbakan Milo Djukanoviç’i kabul etti. Kabulün ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na hareket eden Cumhurbaşkanı Gül, burada Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanovic ile bir süre baş başa görüştü ve ardından iki cumhurbaşkanı heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmelerin ardından, “Ekonomik İşbirliği Anlaşması” ile “Yolcu ve Eşyanın Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına İlişkin Anlaşma” imzalandı.

 

Karadağ Ziyareti Fotğrafları

 

Balkanlarda Güvenlik ve İstikrar Vurgusu

İmza töreni sonrası, Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanovic ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Karadağ’ı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren ve gösterilen konukseverliğe teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Balkanlarda güvenlik ve istikrar için bütün bölge ülkeleriyle istişare ve ortak çalışmaya önem verdiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Karadağ arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini belirtti.

Karadağ’ın AB ile üyelik müzakereleri yürüttüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, bağımsızlığını kazandıktan sonra, kısa sürede önemli gelişme kaydeden Karadağ’a, Türkiye’nin her bakımdan destek olacağını ve NATO üyeliğini de destekleyeceğini ifade etti.

Karadağ ziyaretinin ikinci gününde ilk olarak Türkiye - Karadağ İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin siyasi yönden iyi ilişki içinde olduğu Karadağ ile ekonomik ilişkilerini de en üst düzeye çıkarma arzusunda olduğunu vurguladı.

Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic de konuşmasında, iş forumunun bugüne kadar Karadağ’da düzenlenen en büyük iş forumu olduğunu ifade etti ve Türkiye ile Karadağ arasındaki ilişkilerin iyi düzeyde, ancak yetersiz olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadağ’daki temasları çerçevesinde Meclis Başkanı Ranko Krivokapiç, Boşnak asıllı Meclis Başkan Yardımcısı Rifat Rastoder ve Boşnak asıllı sandalyesiz Bakan Rafet Husovic’i ayrı ayrı kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Karadağ Meclis Başkanı Krivokapiç’in onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Daha sonra Başkent Podgorica yakınlarındaki Tuzi köyünde bulunan Karadağ Medresesi’ni ziyaret eden ve Podgorica’nın merkezinde bir Türk firması tarafından yapılan alışveriş merkezinin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Gül’e Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanoviç de eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12 Aralık günü, Arnavutluk ve Karadağ temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı