KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"İlişkilerimiz Tüm Yönleriyle Derinleşiyor, Zenginleşiyor"

10.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"İlişkilerimiz Tüm Yönleriyle Derinleşiyor, Zenginleşiyor"

 

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna Tugaylar Sarayı’nda akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmaya Arnavutluk’ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Arnavutluk arasında, kökleri tarihin derinliklerine uzanan kuvvetli dostluk ve kardeşlik hislerinin bulunduğunu belirtti. Müşterek tarihin, siyasi, ekonomik, ticari, askerî, kültürel, toplumsal ve insani münasebetlerin güçlenmesine imkân tanıdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, geleceğe dönük iş birliği için de dünya üzerinde ender rastlanacak bir dostluk ortamı oluştuğunu kaydetti.

İkili ilişkilerin, karşılıklı anlayış ve dayanışma ruhu içinde tüm yönleriyle gelişmekte, derinleşmekte ve zenginleşmekte olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında örnek bir ortaklık modelinin oluştuğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin kuruluşundan bu yana Arnavutluk ile ilişkilerine özel bir önem atfettiğini belirterek, gerek Türkiye’nin gerekse Arnavutluk’un, dostluk, kardeşlik ve iş birliği ilişkilerini daha da ileriye taşıyacak siyasi irade ve kararlılığa sahip olduklarını vurguladı.

 

 

“Türkiye ile Arnavutluk’un Bölgesel Politikaları Örtüşüyor”

Cumhurbaşkanı Gül, Balkanlar ve Akdeniz’e yönelik politikalar başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel meselelere bakış ve yaklaşımların örtüşmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Arnavutluk’un AB’ye üyelik sürecinde sevindirici gelişmeler olmasını memnuniyetle takip ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, genişleme sürecini, AB’nin küresel konumu ve müreffeh geleceği açısından bir ihtiyaç olarak değerlendirdiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, AB’nin genişleme karşıtı önyargıları ortadan kaldırmak için daha etkin politikalar benimsemesi, genişlemenin yapay sınırlara değil, ortak değerlere dayandığını göstermesi gerektiği görüşünde olduğunu belirtti.

“Balkanlar Huzur ve Refah Alanı Olmalı”

Balkanlar’ın, artık istikrarsızlıklarla anılan bir bölge değil, güçlü iş birliği ve bütünleşme projelerinin hayata geçtiği bir istikrar, huzur ve refah alanına dönüşmesi gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk’un, iç istikrarını koruyarak gelişmesinin ve bölgede layık olduğu konuma ulaşmasının, Türkiye’nin en samimi arzusu olduğunu kaydetti.

“Balkan Ülkelerinin Müşterek Değerleri, Farklılıkları Eritebilecek Güçte”

Cumhurbaşkanı Gül, bölge ülkeleri arasında daha yakın iş birliğinin tesisinin, AB ile bütünleşme sürecini de hızlandıracağını, ancak Balkanlarda samimi bir iş ve güç birliğinin AB’den bağımsız olarak düşünüldüğünde de fevkalade önemli olduğunu belirterek, Balkan ülkelerinin paylaştıkları müşterek değerlerin, tüm bölge ülkeleri arasındaki farklılıkları eritebilecek güçte olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, ekonomi ve ticaret alanında da, Arnavutluk’un en büyük üçüncü dış ticaret ortağı ve Arnavutluk’taki üçüncü en büyük yatırımcısı olduğunu, ancak bu seviyenin, ilişkilerin siyasi düzeyiyle orantılı olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu alanda el birliğiyle katedilecek çok mesafe bulunduğunu da dikkat çekti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı