KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Sarkozy'ye Türkiye'nin Tezlerini Anlattı

09.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Sarkozy'ye Türkiye'nin Tezlerini Anlattı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri vesilesiyle Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin daveti üzerine gerçekleştirdiği Paris ziyaretini heyet üyesi basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında değerlendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Türkiye’nin AB üyeliği süreci konusunda ayrıntılı görüşmeler yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerinde, “AB’nin yaşadığı kafa karışıklığından ve zorluklardan” bahsettiğini, konjonktürel sorunların Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinin tartışmaya açılmasına neden olmaması ve konunun “zamanı gelince konuşulması gerektiğini” söylediğini aktardı. “Daha önce duymak istemediğimiz cümleler (imtiyazlı ortaklık) vardı, onlar tekrarlanmadı” diyen Cumhurbaşkanı Gül, “AB konusunda Fransa’da farklı bakışlar var. O, bunları izah etti. Ben de ona, bunların bizim için geçerli olmadığını ve bizim bakışımızı anlattım” dedi.

 

 

 

 

“NATO’ya En Büyük Katkıyı Yapan Ülke, Türkiye’dir”

Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye, “Türkiye’nin AB sürecinin 50 yıllık bir geçmişi bulunduğunu, bu süreçteki hukuki sorumluluklara sahip çıkılması gerektiğini, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kurucu üyesi olduğunu, Soğuk Savaş döneminde bugün AB üyesi olan bazı ülkelere karşı AB’yi koruduğunu ve her zaman Avrupalı kurumların parçası olduğunu” ifade ettiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, “Kendi kalkınmasını bile ihmal etme pahasına bütün Avrupa’nın güvenliğini sağlamak için NATO’ya en büyük katkıyı yapan ülkenin Türkiye olduğunu gayet açık şekilde aktardım. O ne kadar açık konuştuysa ben daha açık konuştum” dedi.

“Yolumuza Devam Edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin “AB süreci durursa ne olacak?” sözlerini “Yolumuza devam edeceğiz” şeklinde yanıtladı.

Fransa’daki temaslarında Türkiye’nin AB üyeliği kapsamında daha önce duymak istemediği cümlelerin tekrarlanmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin çevresinde barış ve istikrarı yaygınlaştırmak için izlediği politikaların Avrupa’da yakından izlendiğini belirtti ve “Avrupalıların kendi aralarında konuşurken birbirlerini çok sorguladıklarına, Türkiye’ye doğru mu yapıyoruz, yanlış mı yapıyoruz diye konuştuklarına emin olduğunu” ifade etti.

Fransa’dan PKK ile Mücadele Konusunda Siyasi İrade

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin kendisine “özellikle terör konusunda, PKK ile mücadele konusunda siyasi iradelerinin güçlü olduğunu, bu konuda müsamaha göstermeyeceklerini ve yeni bir politika yürüteceklerini söyleme ihtiyacı hissettiğini” aktardığını kaydetti.

Ziyaret sırasında, kendisine “asgari uygulama” yapıldığı yönünde Fransız basınında çıkan haberleri maksatlı bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda kendisini savunma durumunda olmadığını ve bu yöndeki haberlerde birçok yanlış bilginin göze çarptığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, Fransa ziyaretinin devlet ziyareti olmadığını, “Türkiye Mevsimi” etkinlikleri kapsamında sergi açılışına davet edildiğini hatırlattı.

Nabucco Projesi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin AB’nin doğalgazda Rusya’ya bağımlılığını azaltacak Nabucco projesine Fransız şirketlerin de katılması talebinde bulunduğunu doğrulayan Cumhurbaşkanı Gül, “ticari bir konu” olan bu duruma Nabucco ortaklarının oy birliğiyle karar verebileceğini bildirdi.

Nükleer Enerji

Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye ve Fransa’nın nükleer enerjide ikili boyutu aşacak iş birliği önerisinde bulunduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Fransa’nın nükleer enerjide öncü konumunun farkında olmasına karşın Fransız şirketlerle bugüne kadar yapılan temasların somut sonuç vermediğini ifade etti.

Fransa, Dağlık Karabağ Sorununun Çözümünde Sorumluluk Almalı

Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin bölgesinde büyük etkisi olduğunu yakından bildiğini ve bundan etkilendiğini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Minsk Grubu Eş Başkanı olan Fransa’nın özellikle Dağlık Karabağ sorununun çözümünde sorumluluk alması gerektiğini Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye ilettiğini de aktardı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa’daki yerleşik Türk kültür, sanat ve bilim şahsiyetleriyle bir araya geldikten sonra temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı