KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Geçmişteki Çözümler Şimdiki Ekonomik, Sosyo-Politik Durumlara Uygun Değil"

08.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, UNESCO Genel Konferansı’na hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı sıfatı ile Bakanlar Forumu’nun açılış konuşmasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye Mevsimi” dolayısıyla Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin resmî davetlisi olarak bulunduğu Paris’te temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Gül, bugünkü programı çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Genel Direktörü Kochiro Matsuura ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ‘Özel Konuk’ olarak UNESCO 35. Genel Konferansı Genel Kurulu Bakanlar Forumu’nun açılış konuşmasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, UNESCO 35. Genel Konferansı`na ilk kez hitap etmenin ayrıcalığını taşıdığını, genel konferansa hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan da ayrıca onur duyduğunu belirtti.

 

 

“UNESCO Gibi Evrensel Kurumlar Önemli Olmaya Devam Etmeli”

Kısa süre önce yapılan genel direktörlük seçimi için UNESCO’yu kutlayan Cumhurbaşkanı Gül, ülkeleri ortak değerler etrafında birleştiren UNESCO gibi evrensel kurumların, zamanımızda önemli rol oynamaya devam etmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

“UNESCO, Ülkeler Arası İş Birliğinin Barış İçin Gerekli Olduğunu Kanıtladı”

Cumhurbaşkanı Gül, UNESCO’nun, eğitim, bilim ve kültür alanlarında, ülkeler arasındaki iş birliğini geliştirmenin, dünyada barış kültürünü ilerletmenin gerekli bir aracı olduğunu kanıtladığını söyledi. UNESCO’nun bu çalışmalarının devam etmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, UNESCO’nun faaliyet gösterdiği alanların, insanların küreselleşmeden tam fayda sağlaması için temel önemde olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, UNESCO’nun ilgilendiği alanların, aynı zamanda karşı karşıya bulunulan mevcut küresel ekonomik kriz ile mücadelede ve sorunlara çare bulmada önemli olduğunu, Birleşmiş Milletler ailesinin bir üyesi olan UNESCO’nun, eğitim, bilim, kültür ve iletişim gibi ana alanlarda öncü kurum olmayı kararlılıkla sürdürmesi gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Bakanlar Forumu’nun mevcut küresel sorunlara yaratıcı çözümler bulmak için yaratıcı bir platform oluşturacağından kuşkusu olmadığını da kaydetti.

“Krizlerden Ders Alınmalı”

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yıllık toplantısına ev sahipliği yapan İstanbul’dan, Paris’e kısa süre önce geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, küresel ekonomik-mali krizlerin sonuçlarının bu toplantıların baş gündemi olduğunu, derin kaygılarla birlikte ümitlerin de dile getirildiğini aktararak, ciddi krizlerden alınması gereken dersler olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakanlar Forumu’nun seçtiği konuların da küresel gündemle ilgili olması gerektiğini düşündüğünü, mevcut uluslararası ekonomik ve finansal krizin, iyi yönetimin anahtar önemde olduğunu kanıtladığını vurguladı.

“Geçmişteki Çözümler Şimdiki Ekonomik, Sosyo-Politik Durumlara Uygun Değil”

“Geçmişteki çözümler şimdiki ekonomik, sosyal ve politik alanlara uygun değil” diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, yeni ve canlandırıcı çok taraflı talebin aciliyetinin ortaya çıktığını, bunun da UNESCO’nun faaliyette bulunduğu alanlarla ilişkili olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ve kültürler arasındaki diyalogu geliştirmede üstlendiği önemli rolü vurgulayarak, ekonomik ve sosyal ilerlemenin, kültürel çeşitliliğin kalkınma stratejileri ve ülke seviyesindeki programlarla bütünleştirilmesi gerektiğine, bu bağlamda UNESCO’nun 2010 yılını Uluslararası Kültürler Yakınlaşması Yılı kabul etmesinin zamanlamasına dikkat çekti.

“Aşırılıkları Önlemek İçin Karşılıklı Anlayış Teşvik Edilmeli”

Günümüzde bir toplumun sadece terörizm, ırkçılık ya da İslam korkusu ve Yahudi düşmanlığı gibi dinî temelli ayrımcılık yüzünden tecrit edilmediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik-finansal krizlerin ve işsizliğin doğurduğu koşulların, aşırı uçtaki görüşlerin serpilmesine neden olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, aşırılığın yükselmesinin, başta Filistin sorunu olmak üzere mevcut büyük sorun ve trajedilere yenilerini ekleyebileceğinden duyduğu büyük kaygıyı dile getirerek, karşılıklı anlayışı teşvik etmenin sorunları etkili biçimde önlemede anahtar rolü olduğunu bildirdi.

“Eğitim Herkes İçin Gerekli Bir Haktır”

Eğitimin sadece kalkınma için değil, karşılıklı anlayışı ve kültürler arasındaki saygıyı teşvik etmede gerekli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, eğitimin herkes için gerekli bir hak olduğunu da belirtti.

“Cinsiyetler Arasındaki Eşitliği Korumaya Yönelik Önlemler Birinci Öncelikli Olmalı”

Cumhurbaşkanı Gül, daha önceki deneyimlerin, ekonomik buhranların olumsuz etkisinin ilk olarak kadınlar üzerinde gösterdiğini bildirerek, bu yüzden cinsiyetler arasındaki eşitliği korumak için uygun önlemler almanın birinci öncelik olması gerektiğini söyledi.

“Eğitimde Bilgi Teknolojileri Yoğun Kullanılmalı”

Eğitimde bilgi teknolojilerini yoğun biçimde kullanmanın önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, açık ve uzaktan eğitimin, maliyetler yüzünden insanların verimli eğitimi için belirleyici rol oynayacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de Anadolu Üniversitesi’ni açık ve uzaktan eğitime örnek olarak göstererek, 1,5 milyondan fazla öğrencinin burada uluslararası standartlarda eğitim gördüğünü anlattı.

“Sürdürülebilir Kalkınma İçin Fen ve Sosyal Bilimlerde İlerleme Gerekli”

Sürdürülebilir kalkınma için fen ve sosyal bilimlerde bilimsel ilerlemenin gerekli olduğunun kanıtlandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik ve finansal krizlerin demokratik reform süreçlerine ve insan hakları standartlarına olumsuz etkisi olduğunun hatırdan çıkarılmaması gerektiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ifade özgürlüğü olmaksızın demokrasi ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın ortaya çıkamayacağını belirtti.

Türkiye- Afrika İlişkileri

Türkiye’nin son yıllarda Afrika ülkeleriyle başlattığı yoğun ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl Türkiye-Afrika İşbirliği Toplantısı düzenlediğini, Türk Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ile bazı Türk sivil toplum kuruluşlarının Afrika genelinde insanlara hizmet verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, cinsiyet eşitliğinin Türkiye için bir öncelik olduğunu belirterek, Türkiye’deki farklı sektörlerde kadın çalışanların oranlarına ilişkin bilgi vererek, Türk üniversitelerindeki akademik personelin yüzde 40’ının, sağlıkta yüzde 54’ünün, yargıda yüzde 33’ünün, diplomaside ise yüzde 27’sinin kadın olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Fransa Başbakanı François Fillon’un onuruna verdiği yemeğe katıldı. Başbakanlık konutunda gerçekleşen yemeğe, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Fransa`nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Lellouche da katıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı