KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye`nin Üyeliği AB`ye Büyük Katkı Yapacak"

09.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa ziyaretinin son gününde Türk Mevsimi çerçevesinde düzenlenen “Fransız-Türk Ortaklığı-Avrupa`da ve Dünyada Daha Güçlü Olmak” konulu toplantıya katıldı.

TÜSİAD, TOBB ve TÜSİAD`ın Fransa`daki muadili MEDEF tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Fransa`da Türkiye Mevsimi kapsamında gerçekleşecek 400’ü aşkın kültürel faaliyete değinen Cumhurbaşkanı Gül, bunlar arasında en önemlisi olan “Bizans`tan İstanbul`a: İki Kıtanın Limanı” adlı serginin açılışını bugün Cumhurbaşkanı Sarkozy ile birlikte yapacaklarını bildirdi.

 

 

Osmanlı Döneminden Gelen Güçlü İlişkiler

Cumhurbaşkanı Gül, Fransız iş dünyasına, kültürel faaliyetlere verdikleri maddi desteğin yanı sıra bu faaliyetleri sahiplendikleri için de teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze gelen güçlü ilişkilere dikkat çekti.

Türkiye’nin AB’ye Yapacağı Ekonomik ve Stratejik Katkı

Avrupa`nın en büyük ekonomilerinden biri olan Türkiye`de 700`den fazla Fransız şirketinin önemli sektörlerde faaliyet gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Fransa`nın AB dışında ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye`nin 5. büyük ekonomi olduğunu hatırlattı. Bunun yanı sıra Türkiye’nin Avrupa Birliği ekonomisine yapacağı katkıya işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim yürümemize, yol almamıza, bütün standartlarımızı AB ülkeleri standartlarına getirmemize fırsat verin, demekten başka bir talebimiz yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin sadece 71 milyon nüfuslu bir ülke olarak değil, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya, Rusya`yla ayrıcalıklı ilişkileri olan, bu kapsamda da iş birliği yapılabilecek bir ülke olarak düşünülmesi gerektiğini kaydederek, Türkiye`nin enerji alanında artan önemine dikkat çekti. Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerçek potansiyeli yansıtmadığını da belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin nükleer enerjide Fransa`yla iş birliği niyetini baştan beri ortaya koyduğunu hatırlattı.

“AB Üyeliği Her İki Ülke Halkının Yararına”

Uluslararası ve bölgesel meselelerde Türkiye ile Fransa`nın ayrı düşünmediğini belirterek, bunun var olan iş birliğine daha çok yansıtılması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Fransız ilişkilerinin çok daha güçlü bir biçimde üyeliğe taşınmasının hep birlikte başarılacağını, bundan da her iki ülkenin halkının yararlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Sarkozy ile Sergi Açılışı ve Elyseé’de Öğle Yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasının ardından, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile “Bizans’tan İstanbul’a: İki Kıtanın Limanı” adlı serginin açılışını yaparak yetkililerden bilgi aldı.

Sergi açılışının sonrasında Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından Elyseé Sarayı’nda onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı