KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Bahreyn'e Gitti

14.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El-Halife'nin davetlisi olarak Bahreyn'e gitti.
 

       

Cumhurbaşkanı Gül, Bahreyn'e hareketinden önce yaptığı açıklamada, Türkiye ile Bahreyn arasında, ortak tarihî ve kültürel değerlere dayanan ilişkilerin bulunduğunu ve bu ilişkilerin düzeyinin sevindirici olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini her alanda daha ileri götürmek ve geliştirmek istediklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, temasları sırasında ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel konulardaki iş birliğinin daha da ileri götürülmesi için atılabilecek adımları değerlendireceklerini bildirdi. Türkiye ile Bahreyn arasındaki potansiyel dikkate alındığında, mevcut 403 milyon dolarlık ticaret hacminin yetersiz olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu rakamın yükseltilmesi ve müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere, çeşitli alanlarda iş imkânlarının artırılmasının da ele alınacağını kaydetti.

Türkiye'nin Körfez bölgesiyle ilişkilerine ve bu bölgenin güvenliğine büyük önem verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Bahreyn'le, Körfez İşbirliği Konseyi çerçevesinde de, bölgede barış ve istikrarın hâkim kılınması için iş birliği içinde olduğunu vurguladı.

Bahreyn ile Yeni Anlaşmalar

Körfez İşbirliği Teşkilatı'nın, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt ve Umman arasında iş birliği oluşturduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği seviyesinde olamasa bile, bu ülkelerin aralarında gümrük olmadığını, Türkiye'nin de bu bölge ile bir serbest ticaret anlaşması imzalamak için bugüne kadar dört toplantı yaptığını, bundan sonraki toplantıda görüşmelerin sonuçlanacağını umduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında ayrıca Tarım Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı ile Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalanacağını bildirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı