KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Riyad Temaslarını Tamamladı

05.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Riyad Temaslarını Tamamladı


Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cidde'ye hareketinden önce bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin her alanda güçlü bir şekilde ilerlediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin bu ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

 

 

Suudi Arabistan ve Türkiye'nin bölgede iki önemli ülke olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, İslam dünyasının iki seçkin ülkesinin iş birliğinin bölgeye istikrar, güven ve barışın getirilmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Bölgenin istikrar ve güvenliğinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, önceliğin bölgedeki istikrarsızlığı giderecek ve güvenliğe katkıda bulunacak çalışmaları hep beraber yapmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Riyad'taki temasları sırasında Filistin sorununun geniş biçimde ele alındığını da belirtti. Filistin'de ulusal birliğin kurulmasının birinci öncelik olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda hep beraber güçlü bir şekilde çalışma kararı aldıklarını kaydetti. 

İş Birliğimiz Her Konuda Gelişecek

Suudi Arabistan'daki büyük yatırımları, kalkınma hamlelerini gördükçe kardeş ülke olarak gurur duyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, tüm bu yatırım ve kalkınma hamlelerinde Türk iş adamlarına duyulan güvenden ve onlara verilen fırsattan dolayı Suud makamlarına teşekkür etti.

Riyad'da, Kral Suud Üniversitesi ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Merkezini de ziyaret ettiğini, bu kurumların İTÜ ve TÜBİTAK ile beraber çalışmaları konusunda anlaşmaya varıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, bunun, iki ülke arasındaki iş birliğinin sadece ekonomik konularda değil, bilim ve eğitim alanlarında da geliştirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinde Türk ve Suudi ortaklığında savunma sanayinde yapılan iş birliği kapsamında bulunan askerî zırhlı araç fabrikası ziyaretinin kendisini memnun eden konulardan biri olduğunu belirtirken, Türk ve Suudi mühendis ve teknisyenlerin hep beraber en modern zırhlı araçları ürettiklerini görmekten büyük bir gurur duyduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet basın toplantısının ardından Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği resmî ziyaretin ikinci ayağı olan Cidde'ye gitti.

Cidde'de ilk olarak İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreterliği'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, burada Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüştü. Görüşmenin ardından Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna bir öğle yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı