KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye ve Suudi Arabistan; Bölge'de Kalıcı Barışın Sağlanması İçin İki Önemli Ülke"

04.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye ve Suudi Arabistan; Bölge'de Kalıcı Barışın Sağlanması İçin İki Önemli Ülke"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan’daki temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının ikinci gününde Şûra Meclisi’ni ziyaret ederek, Meclis’e hitap etti.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına, Şûra Meclisi’ne hitap eden ilk Müslüman ülke cumhurbaşkanı olduğunu öğrenmekten ve çalışma hayatının bir kısmını geçirdiği Suudi Arabistan’da Cumhurbaşkanı olarak bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

 

 

İki Kutsal Cami’nin Koruyucusu Kral Abdullah’ın 2006 ve 2007 yıllarında ülkemize gerçekleştirdiği tarihî ziyaretlere iadeten bu ülkede olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, tarihî dostluğumuz bulunan, aynı kültürel ve dinî değerleri paylaştığımız Suudi Arabistan’la son zamanlarda gerçekleştirilen karşılıklı üst düzey ziyaretlerin bu bağları daha da güçlendirdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, kurulan samimi dostluğun, ekonomik ilişkilere de yansıması gerektiğini, bunun için gerekli hukuki altyapının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

“Türk ve Suudi Halklarının Huzur ve Refah İçinde Yaşamaları Temel Öncelik”

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın, Bölge’de kalıcı barış ve istikrarın tesisi için çaba gösteren, yapıcı ve sorumluluk sahibi dış politika izleyen iki önemli ülke olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Suudi halklarının huzur ve refah içinde yaşamalarının temel öncelik olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin uluslararası konularda benzer politikalar izleyen Suudi Arabistan’la çok yakın iş birliği içinde bulunduğunu belirterek, Bölge konularında da istişare içinde olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, Suudi Arabistan’ın Arap Barış Planı ile Filistinliler arasındaki bölünmenin giderilmesi çabalarının, Orta Doğu Barışı için gayretlerinin ve Gazze’deki insanlık trajedisinin ertesinde, yaraların sarılması yolunda yaptığı maddi ve manevi katkılarının Türkiye tarafından da desteklendiğini hatırlattı.

“Filistinliler Arasındaki Bölünmüşlük, Filistin Bağımsız Devleti’nin Temeline Konulmuş En Büyük Bombadır”

Cumhurbaşkanı Gül, Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün Filistin Bağımsız Devleti’nin temeline konulmuş en büyük dinamit olduğunu ifade ederek, tüm Arap dünyasının büyük meseleler karşısında birlikte hareket edebilme sorumluluğunu, şuurunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

Yüce dinimizin, bazı aşırıcıların meşum eylemleri ve faaliyetleri nedeniyle, yanlış anlaşılması, çarpıtılarak tanıtılması ve hak etmediği bir algılamayla karşılaşmasını, İslam dünyasının iki önder ülkesi olarak meşgul olduğumuz önemli sorunlardan biri olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, teröristlerin her dine, her ırka mensup insanlardan çıkabileceğini, bu nedenle bir barış dini olan İslamla terörü birlikte anmanın yanlışlığına ve bu tür söylemlerin İslam düşmanlığını gizli gizli dünyaya yaydığına dikkat çekti.

“Dinler Arası Diyalog ve Medeniyetler İttifakı, İhtiyaç Duyulan Barış ve İstikrarı Sağlamalı”

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Türkiye’nin, Kral Abdullah’ın takdire şayan girişimi olan Dinler Arası Diyaloğu, Suudi Arabistan’ın da Türkiye ve İspanya tarafından Birleşmiş Milletler girişimi olarak başlatılan Medeniyetler İttifakı’nı desteklediğini hatırlatarak, amaçları aynı bu iki girişimin, bölgenin ve uluslararası düzenin çok ihtiyaç duyduğu barış ve istikrarı sağlamasını diledi.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Suudi Arabistan Şûra Meclisi arasında son dönemde güçlenen ilişkilerin, iki ülke temaslarının arttılmasında oynadığı role dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Şûra Meclisi’ne hitabının ardından ülkenin en büyük üniversitesi olan Suud Üniversitesi ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji kentini ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Bakanı Al Anqari ile görüşmesi sonrasında üniversitede yaptığı açıklamada, başta Kral Abdullah olmak üzere Suudi hükümetinin eğitime verdiği önemin takdire değer olduğunu belirterek, eğitime yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu vurguladı.

“Türk Üniversitelerinde de Suud Öğrenciler Görmek İstiyoruz”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de de eğitime ve özellikle yüksek öğrenime büyük önem verildiğini, araştırma-geliştirme ve teknoloji üretimine öncelik tanındığını kaydederek, Türk üniversitelerinde de Suud öğrenciler görmek istediğini belirtti.

Suudi Arabistan Yüksek Öğretim Bakanı Anqari de Cumhurbaşkanı Gül’ü ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirererek, Türk üniversiteleriyle ilişkileri geliştirmek istediklerini, bu çerçevede tıp fakültelerindeki kürsüleri desteklemek arzusunda olduklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Gül’e ziyaretin anısına Suud Üniversitesi’ni simgeleyen cübbe giydirildi ve madalya takdim edildi.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı