KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Mersin’in Başarılı İhracatçılarını Ödüllendirdi

22.02.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Mersin’in Başarılı İhracatçılarını Ödüllendirdi


Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri yeni hizmet binasının açılışını yapan ve 2010 Mersin Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye'nin 100 milyar doların üzerinde gerçekleşen ihracatı, Türk ihracatçısının ne kadar sağlam temeller üzerinde çalıştığının, Türkiye'nin potansiyelinin büyüklüğünün göstergesidir” dedi.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, ekonominin en önemli unsurlarından birinin ihracat olduğunu ancak, Türkiye'nin uzun yıllar ithal ikamesi politikasıyla içe dönük yaşadığını ve ekonomik politikaların gözden geçirilerek düzeltilmesiyle ihracata dayalı büyüme hedefini hayata geçirdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik politikadaki değişimle Türkiye'nin büyük bir hamle yaptığını ifade ederek, “15-20 yıl önce 2 ya da 3 milyar dolar ihracatı geçemeyen Türkiye, iki sene önce 140 milyar dolarlık ihracatı zorladı” dedi.

“YÜZ MİLYAR DOLARLIK İHRACAT, TÜRKİYE'NİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN GÖSTERGESİ”

Dünyada 1929'daki ‘Büyük Buhran’dan sonra yaşanan en büyük kriz olan ‘Finans Krizi’ döneminde Türkiye'nin 100 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu rakamın Türk ihracatçısının ne kadar sağlam temeller üzerinde çalıştığının, Türkiye'nin potansiyelinin büyüklüğünün göstergesi olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye gibi büyük ülkelerin içe dönük duramayacağını, sadece komşularıyla değil, dünyanın dört bir yanıyla da ekonomik ilişkiler içinde olması gerektiğini vurguladı. Uzun yıllar ihmal edilen Latin Amerika, Afrika, Pasifiklerin aslında Türkiye’nin ekonomik alanı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Her yerde ticaret, yatırım, ihracat yapabiliriz, anlayışı içerisinde olmamız gerekir. Nitekim bu anlayışa ulaştıktan sonra işte gördüğünüz gibi dünyanın dört bir köşesine mal satmaya, ihracat yapmaya başladınız. Bu uğurda büyük gayretler sarf edildi. Gayreti olan herkesi hem tebrik, hem de teşekkür etmek isterim. Burada özellikle Sayın Bakan Kürşat Tüzmen’in heyecanını ve gayretlerini bilen bir kişi olarak, zikretmek de isterim” dedi.

“KENDİMİZE OLAN ÖZ GÜVENİMİZ ARTIYOR”

Ödül Töreni
Selimiye Camii
Mersin Üniversitesi

Yurt dışına yaptığı resmî ziyaretlerde uçağının Türkiye’nin dört bir yanından ihracatçılarla dolduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bazen uçağı dolaşıp herkesle tek tek tanıştığımda, kimin ne iş yaptığını öğrendiğimde, inanın ki çok gururlanıyorum. Kendimize olan öz güvenimiz artıyor ve çok iftihar ediyorum. Çok genç arkadaşların, çocuk diyebileceğim yaştaki delikanlıların, genç kızların büyük bir cesaretle Afrika’ya, Pasifiklere, Orta Asya’ya, Rusya’ya, Avrupa’ya mal satmak için nasıl uğraştıklarını ve dönüşte sorduğumda da nasıl başarılı olduklarını yakinen görüyorum. Bu Türkiye’nin potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, doğru ekonomik politikaların iş dünyasının alanını genişleteceğini, ancak esas heyecan ve azmin ihracatçılarda olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ihracat potansiyelinin giderek büyüyeceğini ve 2023 yılında 5 yüz milyar dolar hedefine ulaşacağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin bu potansiyele sahip olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE, RİSKİ AZ, GETİRİSİ YÜKSEK BİR ÜLKE”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin üretim kapasitesinin çok hızlı arttığını kaydederek, rakamlara ve yatırımlara bakıldığında, ithal kalemleri incelendiğinde bunların Türkiye’nin ileride daha çok fazla ihracat yapacağı anlamına geldiğini aktardı. Yıllardır ihmal edilen yeni pazarlar da buna eklendiğinde Türk ihracat rakamının daha da büyüyeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizdeki lojistik imkânların artmasının sadece kendi mallarımızın ihracatı değil, re-export denilen başka ülkelerinin mallarını üstüne kâr ekleyerek satmanın yollarını açtığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, bu potansiyelin uluslararası kurumların da dikkatini çektiğini ve Türkiye’de yatırım yapma ve Türk müteşebbisini destekleme konusunda çok daha kararlı hareket ettiğini vurgulayarak, “Bütün bunlar tabii ki Türk ekonomisinin sağlam temeller üzerinde yükselmesiyle de ilgilidir. Unutmayın ki Türkiye Maastricht kriterlerinin neredeyse tamamını gerçekleştiren bir ülkedir. Bu şu anlama gelir; Hem riski az, hem de getirisi yüksek olan bir ülkedir” dedi. Bunlardan kazanma ve faydalanma yollarını da ihracatçıları bulacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda İhracatçılar Birliği’nin çok çalıştığını bildiğini ve bu gayretlerinden dolayı tebrik ettiğini aktardı.

TÜRKİYE’NİN HER KÖŞESİNDE İHRACAT HEYECANI

Konuşmasında,“Türkiye’de sadece İstanbul’da, İzmir’de değil, Türkiye’nin her köşesinde ihracat heyecanı vardır.  Aynı turizm heyecanında olduğu gibi. Bir zamanlar herkes turistten kaçardı, şimdi en küçük bir ilçeye de gittiğimde, orada ufacık bir tarihî eser varsa, herkes orayı nasıl turizme açılır onun yarışı içerisinde” diyen Cumhurbaşkanı Gül, aynı şekilde ülkemizde ne üretiliyorsa, herkesin Türkiye dışına bunları nasıl satacağının heyecanı içinde olduğunu belirtti. Bu heyecanın ülkemizi arzu edilen hedeflere kısa sürede taşıyacağını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Türk halkının refah düzeyinin bu şekilde artacağını ve zenginleşeceğini belirtti.

MERSİN’İN BAŞARILI İHRACATÇILARI

Cumhurbaşkanı Gül, törende Mersin'in 2010 yılındaki en başarılı 10 ihracatçısı olan Çimsa, Alber Bakliyat, European Tobacco, Narpa, Çukurova İnşaat Makinaları, Menas Zirai Ürünler, Seçil Plastik, Ersoylar İnşaat, Arıkan Uluslararası Nakliyat ve Narin Hububat firmalarının yöneticilerine ödüllerini verdi. Cumhurbaşkanı Gül, ödül alan firmaları ve Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin mensuplarını tebrik ederek başarılar diledi.

Törenin ardından Yenişehir ilçesindeki Selimiye Camisi'ni gezen, burada vatandaşların yoğun sevgi gösterisiyle karşılaşan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Mersin Üniversitesi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, Mersin'deki temaslarını tamamlayarak Adana’dan Ankara’ya hareket etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı