KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Tarsus’ta Tarihî Mekânları Gezdi

22.02.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Tarsus’ta Tarihî Mekânları Gezdi


Cumhurbaşkanı Gül, Mersin'in Tarsus ilçesinde çeşitli incelemelerde bulundu ve tarihî mekânları gezdi.

Karşılama
Tarihî Mekânları Ziyaret

Cumhurbaşkanı Gül'ü ilk program yeri olan Nusret Mayın Gemisi Müzesi önünde, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Mersin milletvekilleri karşıladı. Çanakkale Zaferi'nde önemli bir payı bulunan ve bugün müze olarak kullanılan Nusret Mayın Gemisi'ne çıkan Cumhurbaşkanı Gül, gemide incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül'e geminin maketi hediye edildi.

MAKAM-I DANYAL VE ULU CAMİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, Danyal Peygamberin kabrinin bulunduğu Makam-ı Danyal Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarını inceledikten sonra yürüyerek, yapımı 780'li yıllara dayanan, Ulu Cami'ye gitti. Kırk Kaşık Bedesteni'nde de incelemelerde Cumhurbaşkanı Gül, Bedesten önünde toplanan vatandaşların taşıdığı turizme destek, üniversite ve il olma taleplerine içeren dövizlere karşılık, eliyle başını göstererek "Hepsini buraya yazdım" dedi.

TARİHÎ KIRK KAŞIK BEDESTENİ

Bedesten önündeki stantlarda yer alan yöresel ürünleri de inceleyen Cumhurbaşkanı Gül’e, 1579 yılında yapılan Kırk Kaşık Bedesteni ve yöresel içecek ''kaynar'' hakkında bilgi sunuldu. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra 1926-1997 yılları arasında Misak-ı Millî İlkokulu olan ve şu anda özel okul olarak hizmet veren tarihî yapının önünde öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

VATANDAŞLARDAN YOĞUN SEVGİ GÖSTERİSİ

Cumhurbaşkanı Gül, Tarsus Amerikan Koleji'nde incelemelerde bulunduktan sonra St. Paul Kuyusu'na geçti ve burası ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. "Yarenlik Alanı" olarak bilinen çarşı bölgesinde de incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül'e burada vatandaşlar tarafından sevgi gösterilerinde bulunuldu ve binalardan gül yaprakları döküldü. Cumhurbaşkanı Gül, sevgi gösterilerine el sallayarak karşılık verdi ve vatandaşlarla fotoğraflar çektirdi.

MAKAM-I DANYAL CAMİİ

Caminin içinde Danyal Peygamberin makamının bulunmasından dolayı Makam-ı Şerif Cami olarak da anılmaktadır. Bu gün müze binası olarak kullanılan Kubat Paşa Medresesi'nin 10-15 m. kuzeybatısında yer alan ana mekânı dikdörtgen planlı, tonozlu ve kemerlidir. Basık bir kubbe ile örtülüdür. Mihrabı düz ve sadedir. Doğusunda Danyal Peygamberin kabri yer almaktadır.

ULU CAMİİ

Cami-i Nur adıyla anılan ve bulunduğu semte de Cami-Nur ismini veren bu cami, Tarsus merkezinde yer alan Türk-İslam sanatının önde gelen eserlerinden biridir. 1579 yılında Ramazanoğullarından Piri Paşanın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. Selçuk-Osmanlı üslubunda tek şerefeli minaresi olan cami, Sen Piyer Kilisesi kalıntılarının üstüne yapılmıştır.

Caminin doğu bölümünde ayrı mekânda Hazreti Şit ve Lokman peygamberlerin makamları ve Abbasi Halifesi olan ve Pozantı'da 833 ( H.218 ) yılında ölen Me'mun'un kabri bulunmaktadır.

KIRK KAŞIK BEDESTENİ

Ulu Caminin hemen yanında bulunmaktadır. Bedesten, Ramazanoğullarından Piri Paşa'nın oğlu İbrahim Bey tarafından 1579 tarihinde Ulu Cami ile birlikte yaptırılmıştır. Medrese ve imarethane olarak kullanılmış olup tarihî bir değere sahiptir. Dikdörtgen plana sahip yapı, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri beş adet kubbe ile örtülüdür. 1960-1961 yıllarında büyük bir onarım görmüş ve kapalı çarşı olarak kullanıma açılmıştır. Şu anda dükkân olarak kullanılan 18 oda mevcuttur.

AZİZ PAUL KUYUSU

Tarsus ilçe merkezinde, öteden beri St.Paul un evinin yeri olarak kabul edilen bir avluda bulunan kuyu, St.Paulus Kuyusu olarak bilinir. Bu evin bahçesinde yakın zamana kadar yapılan küçük bir kazı çalışmasında bazı duvarlar ortaya çıkarılmıştır. Hıristiyanlık için önemine bağlı olarak, bu kalıntıların ve kuyunun çok eskiden beri kutsal sayılması, kentte yakın zamana kadar yaşayan Hıristiyan cemaatinin inancının izleri olarak yorumlanmaktadır.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı