KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Tarihimizde Soykırım Yapıldığını Kabul Etmiyoruz”

25.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


AKPM’de yaptığı konuşmanın ardından parlamenterlerin 1915 olaylarına ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk tarihinde soykırım yapıldığını kabul etmediğini, geçmişteki acılara üzüldüğünü ancak gelecekte dostluk ve dayanışma içinde tüm halkların kardeşçe yaşamasını temin etmek gerektiğini vurguladı.
 

Cumhurbaşkanı Gül, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına ilişkin bir soru üzerine ise “soykırım” sözcüğünü doğru bulmadığını belirterek, “Tarihimizde soykırım yapıldığını kabul etmiyoruz. Eğer bunu kabul edenler ve iddia edenler varsa, ki var, onlara çok açık bir çağrıda bulunuyoruz: ‘Gelin ortak bir komisyon kuralım. Soykırım yok diyen ve var diyen bilim adamları bir araya gelsin, sonuna kadar sivil, askerî arşivlerimizi açalım, bu komisyon çalışsın ve neyse kabul edelim. Hatta üçüncü bir taraf varsa, o tarafın bilim adamları da katılsın, çalışsınlar neticeyi açıklayalım.’ 100 yıl önceki olaylar, 1. Dünya Savaşı'nın olduğu dönemlerde cereyan etti. Çok acı olaylar yaşandı ve tabii ki üzgünüz. Osmanlı toprakları üzerinde Türk devleti dört cephede savaşırken, bazı vatandaşlarımızın tahrik edilmesiyle ayaklanmalar olunca bu vatandaşlarımızın yerleri değiştirildi o zamanki şartlarda. Çatışmalar, kaybolan insanlar oldu. Bunlar üzülecek olaylardır. Bir şeyin soykırım olması için bir dine ya da ırka mensup olanları ne olursa olsun kasıtlı öldürmeniz gerekiyor. O dönemde Ermeni vatandaşlarımız Osmanlı devletinin yüksek mahkemelerinde üyelik, başkanlık yapmış, bazı merkezlerde Osmanlı'yı temsil eden büyükelçiler... İstanbul'daki bütün Ermeni kiliseleri açık. Buna soykırım derseniz bu kabul edilemez” dedi. 

“TARİHLE BERABER YAŞARSAK, AVRUPA'DA KİMSE BİRBİRİNİN YÜZÜNE BAKAMAZ”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Başta Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlar yeni nesillere düşmanlık ve nefret aşılamamak için uzun yıllar yeni nesillere gelecekle ilgili teşvikler yaptılar. Hâlbuki o savaşlarda bütün Balkanlar'dan milyonlarca Türk, Türkiye'ye dönerken 3 milyona yakın Türk öldü. Şimdi bu acıları yeni nesillere aşılayıp komşularla düşmanlık içine sokmamak için uzun yıllar bunlar anlatılmadı, hep öne bakıldı. Tarihle beraber yaşarsak, Avrupa'da kimse birbirinin yüzüne bakamaz. Yapacağımız iş şu; hep beraber geleceğe bakmamız lazım. Tabii ki acılara üzülmemiz lazım ama gelecekte dostluk, beraber olma ve dayanışma içinde halklarımızın kardeşçe yaşamasını temin etmemiz lazım. Suçlamanızı kabul edemeyeceğim. Varsa iddialar, buyurun diyorum. Çalışılsın, hep beraber görelim.” 

TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi konusunda ise Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerde sıfır sorun politikasında önemli mesafe aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin siyasi iradesinin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek olduğunu kaydederek, protokolleri hayata geçirmeyi arzu ettiklerini belirtti. 

“SORUNLAR ÇÖZÜLDÜĞÜNDE KAFKASLAR AVRUPA İLE ASYA ARASINDA KAPI OLACAK”

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan işgali altında olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesiyle bu konuyu birbiriyle ilişkilendirmediğini, ancak Ermenistan'ın bu topraklardan çekilmesi gerektiğini söyledi. Kafkasların güvenlik ve iş birliği alanı haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, sorunlar çözüldüğünde Kafkasların, Avrupa ile Asya arasında kapı olacağını ifade etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı