KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"10 Kasım, Atatürk'ü Fikirleriyle Anmak ve Bıraktığı Eseri Ebediyete Kadar Yaşatmak İçin Vesiledir"

10.11.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"10 Kasım, Atatürk'ü Fikirleriyle Anmak ve Bıraktığı Eseri Ebediyete Kadar Yaşatmak İçin Vesiledir"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Atatürk'ün ebediyete intikalinin 72. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen “Anma Töreni”ne katıldı.
 

Millî Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, böyle önemli günlerde düzenlenen toplantıların, kendi içerdiği manayla birlikte, gelinen seviyeyi gözden geçirme, geleceğe ilişkin saptamalar ve değerlendirmeler yapma imkânını da verdiğini söyledi. 



 

 

Cumhurbaşkanı Gül, 10 Kasımların yas günü olmadığını ifade ederek, Atatürk’ü fikirleriyle idealleriyle anma ve bıraktığı eseri ebediyete kadar yaşatma kararlılığını dile getirmek için bir vesile olarak görmek gerektiğini belirtti. 

“ATATÜRK’Ü TÜM TARTIŞMALARIN ÜZERİNDE TUTMAK GEREKİR” 

Konuşmasında, “Daima vurguladığım gibi, Atatürk milletimizin ortak değeridir ve hep öyle kalacaktır. Onu tüm tartışmaların üzerinde tutmak gerekir. Büyük bir komutan olarak milletimizle birlikte istiklal mücadelesini zafere ulaştıran Atatürk, eşsiz bir devlet adamı ve lider olarak da, ülke ve dünya şartları istikametinde modernleşme ve dönüşüm hamlelerini cesaretle gerçekleştirmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk’ün, çağın ilerisinde hareket ettiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk’ün insanımızın mutluluğu ve refahı için hayata geçirdiği inkılâp ve reformlarının, milletimizi uygar dünyayla buluşturduğu gibi, birçok devlet tarafından da örnek alındığını aktardı.  

Atatürk’ün bu hamlelerinin, Cumhuriyet aracılığıyla Türkiye’de yaşayan herkesi eşit haklara sahip kıldığını, ortak paydada buluşturduğun ve bir arada yaşama idealini daima canlı tuttuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün ileri görüşlülüğü, barışçı kimliği, dünya gerçeklerini iyi bilmesi ve insani değerlere verdiği önemin, onu dünyanın saygın liderlerinden biri yaptığını belirtti. 

“ATATÜRK İSABETLİ ÖNGÖRÜLERİYLE TÜM İNSANLIĞIN SEVGİSİNİ KAZANDI” 

Atatürk’ün sadece yaptıklarıyla ve başarılarıyla değil, isabetli öngörüleriyle de bütün insanlığın takdirini ve sevgisini kazandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, medeni dünyayla bütünleşme yolunda yapılması gerekenleri, Atatürk’ün cesaretle uyguladığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Gül,  Cumhuriyetimizin 87. yılında, Atatürk'ün yapılmasını istediklerinden birçoğunu gerçekleştirmiş bir millet olmanın bahtiyarlığını yaşadığını kaydederek, muasır medeniyet seviyesini bizlere hedef gösterirken Atatürk’ün, sürekli dinamizm içinde olan, modernleşme gayretlerini kesintisiz sürdüren, her bakımdan güçlü, demokratik, çağdaş ve müreffeh bir Türkiye idealini ortaya koyduğunu da belirtti. 

Cumhurbaşkanı Gül, müreffeh bir Türkiye idealinin, “evrensel değerlerin yol göstericiliğinde ilerleyen, AB ile üyelik sürecini tamamlayan, kendi insanının huzuru, mutluluğu ve refahı için gerekli olan tüm adımları kararlılıkla atan, hukukun üstünlüğünü sağlamış, insan haklarına saygıya dayalı birinci sınıf demokrasi olmayı başarmış bir ülke” olduğunu vurguladı. 

“İÇTE SORUNLARINI ÇÖZMÜŞ GÜÇLÜ BİR DEVLET, DIŞTA SAYGIN BİR ÜLKE HEDEFİYLE YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ” 

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Gül, “Ülkemizin son yıllardaki performansı, bu hedefin ne kadar gerçekçi olduğunu açıkça göstermektedir. İçte sorunlarını çözmüş güçlü bir devlet, dışta saygın bir ülke olma hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Artık değişimlere direnen değil, yeni uluslararası düzenin gereklerini bilen, çağın değerlerine uyum sağlayan bir Türkiye var. Bu değerleri içselleştiren ve uygulayan bir Türkiye var. Türkiye siyasetten ekonomiye, demokratikleşmeden hukuk sitemine ve sosyal hayata kadar inanılmaz hızlı, köklü bir değişim içindedir. “ dedi. 

“DÜNYA, TÜRKİYE'NİN GÜCÜNÜN VE ETKİNLİĞİNİN FARKINDA” 

Siyasal sistemi, dinamik ekonomisi, giderek derinleşen demokrasisi, akılcı diplomasisi ve güçlü ordusuyla Türkiye’nin, çok büyük bir ülke olduğunu ve bu konumuyla da göz kamaştırdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, yoğun ülke gündemi içinde çok öne çıkmasa da dünyanın, Türkiye'nin gücünün ve etkinliğinin farkında olduğunu belirtti. 

Son dönemde Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası alanda barış, huzur, güvenlik ve refahın geliştirilmesine katkı sağlayan, iş birliği ve dostluğu aranan bir ülke olduğunu, Türkiye’nin geldiği bu durumun, Atatürk’ün “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” şiarının somut tezahürü olduğunu aktardı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ekonomik, toplumsal ve siyasal açıdan daha da güçlü bir ülke olması konusunda, bir vizyon oluşturularak, toplumumuzun gücünü, ülkemizin imkan ve kaynaklarını bu vizyon doğrultusunda harekete geçirmesi gerektiğini söyledi. 

“GELECEĞİN TÜRKİYE’SİNİN İNŞASI SİYASET ÜSTÜ BİR KONU” 

Geleceğin Türkiye’sini inşa etmenin siyaset üstü bir konu olduğu ve her kesimin katkısının gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, gelecek nesiller için bunun başarılmasının önemini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, daha güçlü bir Türkiye için herkesi birlikte çalışmaya davet etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı