KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Suriye-Türkiye: Her Seviyede Güçlü İlişkiler

08.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Suriye Cumhurbaşkanı Esed’i İstanbul’da ağırlayan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece başkanlar, başbakanlar, bakanlar, yöneticiler seviyesinde değil, halklar arasında da çok güçlü olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul’a bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed’i Çırağan Sarayı’nda törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Esed, Bayan Gül ile Bayan Esed’in katılımıyla gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından bir süre baş başa görüştü. Cumhurbaşkanlarının görüşmesine daha sonra, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim katıldı. Görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine katılan her iki cumhurbaşkanı daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Türkiye’ye iki günlük çalışma ziyaretinde bulunan Esed’i ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece başkanlar, başbakanlar, bakanlar, yöneticiler seviyesinde değil, halklar arasında da çok güçlü olduğunu belirtti.

 

 

İRAN: “NÜKLEER MESELENİN DİPLOMASİ YOLUYLA ÇÖZÜMÜ ÖNEMLİ”

Görüşmelerinde önce ikili ilişkileri ardından da bölge konularını bir kez daha gözden geçirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “İran ile ilgili nükleer meselenin barışçı yollarla, diplomasi yoluyla halline çok önem veriyoruz. Çünkü İran, Türkiye’de ve bölgede bizim komşumuzdur. Suriye ile çok yakın ilişkiler içerisindedir. Bu konunun daha fazla uzamadan diplomatik yollarla çözümüne çok önem veriyoruz” dedi.

TÜRKİYE’YE GÖSTERİLEN GÜVEN İÇİN TEŞEKKÜR

Ayrıca Türkiye’nin barış süreciyle ilgili düşüncelerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Suriye ile İsrail arasındaki, İsrail ile Lübnan arasındaki ve Filistin ile İsrail arasındaki bütün problemlerin barış ve diyalogla çözümüne çok önem veriyoruz. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı, değerli kardeşimin Suriye-İsrail görüşmeleriyle ilgili Türkiye’ye gösterdikleri güven ve itimada bir kez daha teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“IRAK’A YAPICI KATKILARIMIZI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Irak’taki istikrarın önemine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Irak’ta bir an önce Irak halkının görüşleri doğrultusunda hükümetin kurulmasının hem Irak’a hem de bölgeye çok hizmetinin olacağı kanaatindeyiz. Bu konuda komşuları olarak Irak’a yapıcı katkılarımızı vermeye devam edeceğimizi bir kez daha istişare ettik” dedi.

CUMHURBAŞKANI ESED: “KENDİMİZİ BİR ÜLKEDEN DİĞERİNE GEÇMİŞ HİSSETMİYORUZ”

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye`nin konukseverliğine teşekkür ederek, “Biz artık kendimizi bir ülkeden diğer ülkeye geçmiş gibi hissetmiyoruz. İki ülkedeki halk düzeyindeki duyguların bir yansımasıdır bu duygular. Bu, iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve benzeri her alandaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini ve köklü ilişkiler oluştuğunu göstermektedir” dedi.

“TÜRKİYE`NİN ARABULUCULUĞUNA BAĞLIYIZ”

Orta Doğu ve Kafkasya`da Türkiye-Ermenistan, Suriye-İran ve Suriye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin geliştiğine dikkati çekerek Türkiye ve Suriye`nin doğal bir köprü oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Esed, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinde İsrail ile barış konusunu ele aldıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Esed şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı Gül`e, Suriye`nin Türkiye`nin arabuluculuğuna bağlı olduğunu vurguladım. Ancak İsrail, başarılı bir arabuluculuğa hazır değildir. Çünkü bilindiği üzere başarılı bir arabuluculuk barışı getirir ve barış İsrailliler tarafından istenmemektedir. Biz aynı zamanda arabuluculuğu da vurguluyoruz, Türkiye`nin rolünü vurguluyoruz, ama şunu da vurguluyoruz; İsrail bir ortak değildir, daha önceki dönemde de ortak değildi. Olmert`in yaptığını bölgede kimse unutamaz. Başbakan Erdoğan`ın çağrısına Gazze`ye saldırı ile cevap verdi. Bunu unutamayız. Türkiye`ye Gazze`ye yardımları ve ambargonun ortadan kalkması için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ediyoruz.”

IRAK’TAKİ İŞGAL VE İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMI

Cumhurbaşkanı Esed, görüşmede ayrıca Irak hükümetinin bütün Iraklıları kapsaması gerektiği ve Irak`ta işgalin sona erdirilmesi konularını görüştüklerini belirterek İran`ın nükleer programı konusunda, barışçı bir şekilde kullanılacak nükleer enerjiye her ülkenin sahip olabileceğini söyledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı