KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Suriye'ye Gitti

15.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Beşar Esed'in davetlisi olarak resmî bir ziyaret için Suriye Arap Cumhuriyeti'ne gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Şam'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Suriye'nin, Türkiye'nin Orta Doğu'ya, Türkiye'nin de Suriye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu belirterek, Suriye ile ilişkileri, dostluk ve karşılıklı çıkara saygı temelinde, iki ülke ve bölge yararına olacak şekilde her alanda geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Son yıllarda Suriye ile ilişkilerin hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerin ilişkilerdeki yakınlığın ve sıcaklığın göstergesi olduğunu kaydederek, bu ziyaretinin de hızla gelişen ilişkilere katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

"Bölgenin İstikrarına Önem Veren İki Ülke"

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, "Suriye ile sadece ikili ilişkilerimiz değil, aynı zamanda bölge ile ilgili konularda da çok yakın istişare içindeyiz. Bölgenin istikrarına önem veren iki ülkeyiz. Bu bakımdan yakın bir çalışma içerisindeyiz, ekonomik ilişkiler de gayet iyi gelişmektedir. Özellikle 2007 yılında Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzaladıktan sonra ticaret hacmimiz bu yıl 1,8 milyar dolara yükselmiş, yüzde 50–60 oranında bir artış söz konusu olmuştur" dedi.

Şam'da 16 Mayıs günü yapılacak İş Adamları Forumu'na Cumhurbaşkanı Esed ile birlikte katılacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, pazar günü de Türkiye'den cumhurbaşkanı düzeyinde Halep'e gerçekleşecek ilk ziyaret sırasında Halep Üniversitesi'nde Türkiye-Suriye ilişkileri konusunda konuşma yapacağını ifade etti.

Bir basın mensubunun "Prag dönüşü yaptığınız bir açıklama vardı, Kürt sorunuyla ilgili olarak: ‘Fırsat bu fırsat, kaçırılmamalı' demiştiniz. Hükümetin, Kürt sorunuyla ilgili olarak bazı adımlar atması konusunda izlenimler ve değerlendirmeler basına yansımıştı. Bir hareket içinde olunduğunu görüyoruz, hissediyoruz. Kürtçe köylerin isimlerinin geri verilmesi gibi, bu konuda siz nasıl bir değerlendirme yaparsınız?" şeklindeki sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, "Siz demin özetlediniz, demek ki Türkiye'de, çok geniş bir şekilde iyi niyetli çalışmalar var. Ümit ediyorum ki bunların hepsi iyi neticelenir. Çünkü, bunlar kendi ülkemizin, kendi sorunlarıdır. Kendi sorunlarımızı, kendimiz konuşacağız. Kendimiz tartışacağız ve kendimiz kendi inisiyatiflerimizle nihayete eriştireceğiz. Türkiye açık bir toplum, bu açık toplum içerisinde gayet canlı tartışmalar söz konusu. Bunlar gayet medeni tartışmalar. İktidar, muhalefet, düşünürler, devletin organları bu konularla ilgili, muhakkak ki iyi çalışmalar yapıyor. Bu aşamada söyleyeceğim bunlar" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'e ziyaretinde Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; ayrıca TBMM Suriye Dostluk Grubu'ndan milletvekilleri ve Suriye'ye sınırı olan illerimizin valileri de eşlik ediyor.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı