KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye, İstikrar için İyi Niyetle Çalışmaktadır"

16.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye, İstikrar için İyi Niyetle Çalışmaktadır"


Halep Üniversitesi’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı. Öğrenciler, Türkiye ve Suriye bayraklarının yanı sıra “Hoş Geldin, Suriye’nin Büyük ve Değerli Misafiri” yazılı dövizler taşıdılar.

Halep Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Halep’te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Suriye ve Türkiye ilişkilerinin son yıllardaki gelişmesinden sadece iki ülke yöneticilerinin değil, hem Suriye hem Türk halkının çok mutlu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkedeki üniversitelerin de ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Suriye’nin dayanışma ve istişare içerisinde olduğunu belirterek, “Türkiye, BM Güvenlik konseyine seçilirken, Suriye başta olmak üzere bütün Arap ülkeleri çok güçlü bir destek vermişlerdir. Biz de daima Suriye’nin desteğini, görüşlerini, Avrupa’da, Amerika’da, başka kıtalarda veya sizin bulunmayıp bizim bulunduğumuz organizasyonlarda en iyi şekilde anlatmaya gayret sarf ediyoruz” dedi.

Türkiye’nin, istikrara çok önem verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin, komşularıyla olan ilişkilerini problemsiz hale getirme ve tamamen karşılıklı güvene dayalı biçimde geliştirme arzusunda olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Orta Doğu’da istikrara çok önem verdiğini aktararak, “Kendisini direk ilgilendirmese bile bölgeyi ilgilendiren birçok konuda Türkiye aktiftir. Belki başında Türkiye diplomasisinin hareketliliğinden kaygı duyanlar olmuştur, dünyanın farklı yerlerinde. Acaba Türkiye ne yapıyor, Türkler niçin ilgileniyor, Türkler niçin Filistin meselesiyle, Suriye-İsrail barışıyla uğraşıyorlar. Türkiye niçin İran’ın konularıyla uğraşıyor. Türkiye niçin Filistinlilerin birleşmesiyle uğraşıyor diye kaygı duyanlar olmuştur, şüphelenenler olmuştur. Ama eminim ki neticede herkes şunu görmüştür ki, Türkiye bütün bu faaliyetlerini iyi niyetlerle iyi arzularla yapmaktadır” dedi.

“Bölge Ülkelerin Gösterdiği Güvene Teşekkür Ederiz”

Konuşmasında bütün bölge ülkelerinin, Türkiye’ye güvendiğini ve bunu gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin yeri geldiğinde arabuluculuğuna yeri geldiğinde kolaylaştırıcı rol almasına başta Suriye ve İsrail olmak üzere güven gösterdiğini belirterek, gösterilen güvene de teşekkür etti.

Filistin sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Gazze olaylarındaki Türk halkının feryadı, sokaklardaki tepkisi, tabii ki bizler tarafından, hepimiz tarafından ayrıca dile getirilmiştir. Belki bazılarının kalbinden geçip, aklından geçip söyleyemediklerini bizler söylemişizdir. Sayın Başbakan Erdoğan açıkça söylemiştir. Eminim ki sadece Orta Doğudaki ülkeler ve Orta Doğudaki bütün halk değil, dünyanın her tarafından da bu konular büyük bir şekilde de takdir görmüştür. Doğruya doğru yanlışa yanlış derseniz, ilkeli davranırsanız, sonunda faydanız ve katkınız olur. Filistin davası her şeyin başında gelmektedir. Filistin kendi toprakları üzerinde kendi bağımsız devletini kurmadan, bu mesele bitmeyecektir. Bu dava kesinlikle sönmeyecektir. Onun için bir an önce barış görüşmelerinin devam etmesi ve Filistin bağımsız devletiyle İsrail’in yan yana yaşayabileceği bir ortamın sağlanması gerekir” dedi.

ABD’de Yeni Başkan

Cumhurbaşkanı Gül, ABD’de son seçimlerden sonra Başkan Obama’nın dünya politikalarıyla ilgili söylemlerinin de bu konuda ümit verici olduğunu, Obama’nın, “Açık açık ben önce dinleyeceğim, sonra düşüncelerimi paylaşacağım ve hep beraber hareket edeceğim, tek taraflı hareket etmeyeceğim” dediğini, bunun da problemlerin çözümü için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

İran’ın nükleer meselesinin barışçı ve diplomatik yollarla çözümünü Türkiye’nin desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunun dışında başka bir yol olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül ülkemizin AB yolunda önemli kararlar, köklü demokratik ve ekonomik reformların gerçekleştirdiğini, Özellikle 1995 yılında, Avrupa ile gümrük birliğine girmesi ile Türk sanayisi ve Türk müteşebbislerinin, nasıl rekabet edilebileceğini, nasıl daha kaliteli mal üretilebileceğini, nasıl daha verimli çalışılabileceğini öğrendiği ve neticede Türkiye ekonomisinin güçlü hale geldiğini belirtti. Son 6-7 yılda gerçekleşen reformlarla da bankacılık sistemini yeniden yapılandırdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, dünyanın 17. büyük ekonomisi, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olduğunu hatırlattı.

“Hukukumuz Sadece Haklı ve Haksız Ayrımı Yapmaktadır”

Cumhurbaşkanı Gül reformlar çerçevesinde, kanunların da değiştiğini ifade ederek, “Kim haklı, kim haksız, sadece ayırımı ona göre yapmaya başladık. Bu Türk olabilir, Arap olabilir, Japon olabilir veya Amerikalı olabilir, onun hangi millete ait olduğu değil, haklı veya haksız olduğu önemli. Hukuk sistemimizi böyle yapınca da Türkiye’ye çok büyük sermaye gelmeye başladı” dedi.

Üniversiteler

Üniversitelerin toplumun lokomotifleri olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerdeki bilim adamlarının, sadece öğrencileri değil, devleti idare edenleri ve toplumu eğiten insanlar olduğunu, bu bakımdan üniversitelere çok önem verdiğini sözlerine ekledi.

Komşu Ülkeler ve AB ile İlişkiler

Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye, bir taraftan AB sürecini hızlandırırken, aynı dönemde de bütün komşularıyla ve başta da bütün Arap ülkesi olan komşularıyla ilişkilerini en yüksek seviyeye getirmiştir. Dolayısıyla bir sahada ilerlerken başka sahayı ihmal etmek veya birine yüzünü çevirip birine arkasını dönmek gibi bir olay söz konusu değildir. Onun için biz, bir taraftan Orta Doğu’da komşu ülkelerle, tarihi, kültürel bağlarla bağlı olduğumuz ülkelerle ilişkilerimizi en üst seviyeye getirmeye uğraşırken, diğer taraftan Avrupa ile bütünleşme sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi

İsrail - Suriye

Cumhurbaşkanı Gül, bir öğrencinin “İsrail-Suriye dolaylı görüşmelerinin geleceğini nasıl değerlendirdiğine” ilişkin sorusu üzerine, “Suriye, haklı olarak Gazze saldırıları sürecinde dolaylı görüşmeleri askıya aldı. İsrail hükümeti seçimden sonra yeni kuruldu. Seçimlerden önce inanılmaz şeyler söylüyorlardı. İktidar olduktan sonra aynı şeyleri mi söylerler yoksa iktidar sorumluluğu ile farklı mı hareket ederler? Bunun için biraz beklemek gerekiyor. Umuyorum ki dünya devletleri barışın tesisi için daha çok çaba gösterirler. Nasıl ki bir zamanlar, Filistin’e, Hamas’a eski anlaşmaları tanımanız gerekir diye hatırlatmada bulundular, İsrail’e de hatırlatırlar” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Suriye Cumhurbaşkanı Esed’in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Halep ziyareti, Türkiye’den Cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapılan ilk ziyaret özelliğini taşıyor.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı