KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

2010 "Türkiye'de Japonya Yılı"

03.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

“Türkiye’de Japonya Yılı” açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin tarihten gelen yakınlığı ve birbirine sempatisi olduğunu belirterek, Japonya’nın Türkiye`de en güzel şekilde tanıtılacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “Türkiye’de Japonya Yılı” açılış törenine Altes Prens Tomohito Mikasa ile birlikte katıldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Japonya’da 2003 yılında düzenlenen “Türk Yılı” çerçevesinde kültürel faaliyetler yapıldığını ve Türkiye’nin en güzel şekilde tanıtıldığını, 2010 yılının da “Türkiye’de Japonya Yılı” olarak kutlandığını hatırlatarak, Japonya’nın da en güzel şekilde Türkiye`de tanıtılacağını söyledi.

 

 

TÜRKİYE-JAPONYA: DEĞERLERİNİ, ÇAĞDAŞ DEĞERLERLE BİRLEŞTİRMİŞ İKİ ÜLKE

İki ülkenin birbirine tarihten gelen yakınlığı ve sempatisi olduğunu, Asya’nın doğu ucunda Japonya’nın, batı ucunda da Türkiye’nin bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, iki halkın birbirine benzeyen özelliklerinden en önemlisinin, kendi değerlerini çağdaş değerlerle birleştirmek olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki, siyasi, ekonomik ilişkilerin, kültürel faaliyetlerin her alanda yaygınlaşmasına önem verdiklerini aktararak, Cumhurbaşkanı olarak 2008 yılında Japonya’ya resmî ziyarette bulunduğunu ve ziyaret vesilesiyle Türk-Japon ilişkilerini daha ileri taşıma kararlılığını teyit ettiklerini ifade etti.

“İLİŞKİLERİN HER BAKIMDAN GELİŞTİRİLMEYE İHTİYACI VAR”

Bir yıl boyunca Türkiye’de Japonya ile ilgili gerçekleştirilecek faaliyetleri cumhurbaşkanı olarak himayesine aldığını ve bununla ilgili bir komite kurduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu yılın Ertuğrul Fırkateyni faciasının 120. yılı olduğunu, bu olayın iki ülke arasında kuvvetli bağ oluşturduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin her bakımdan geliştirilmeye ihtiyacı olduğuna ve büyük ekonomik potansiyelin bulunduğuna da vurgu yaptı.

“TÜRKİYE, JAPON FİRMALARINA ÇOK BÜYÜK AVANTAJ SAĞLIYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, Japon iş adamlarının hala Türkiye’yi tam olarak keşfedemedikleri kanaatinde olduğunu belirterek, Türkiye`nin Japon firmalarına çok büyük avantaj sağladığını söyledi.

TURİZM ALANINDA İSTİKRARLI BÜYÜME

Turizm alanında istikrarlı bir büyüme olmasına karşın bu konudaki rakamların da yeterli olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “İnanıyorum ki bu faaliyetler Türkiye’yi Japonya’ya, Japonya’yı da Türkiye’de daha çok tanıtacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Japon turistlerin tarih ile ilgili konulara verdiği önemi hatırlatarak, Türkiye`nin bu konudaki zenginliğine de dikkat çekti.

Konuşmasının sonunda başta Altes Prens Mikasa olmak üzere tüm ilgilileri daha çok faaliyet göstermeye davet eden Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’de Japonya Yılı”nın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

PRENS MİKASA’DAN TÜRK-JAPON DOSTLUĞUNA VURGU

Japonya Prensi Altes Mikasa da törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin Ertuğrul Fırkateyni faciası ve sonrasında başladığını hatırlattı. Prens Mikasa, faciadan 95 yıl sonra İran ve Irak savaşı sırasında Tahran`da çaresiz kalan Japon vatandaşlarının dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın talimatıyla uçakla İran’dan çıkarıldığını belirtti. Türkiye`nin Japonya`ya dostluk gösteren en önemli ülkelerden olduğunu kaydeden Altes Mikasa, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi dileğini ifade etti.

CUMHURBAŞKANI GÜL ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİ TEST ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül ve Japonya Prensi Altes Mikasa tören öncesi Çırağan Sarayı’nın terasındaki “Ecocar Sergisi”ni gezerek, Toyota’nın hibrid otomobili “Prius” ile Mitsubishi`nin elektrikli otomobili ``Miev`` hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Gül, Toyota`nın Türkiye`de ilk kez sergilenen tek kişilik elektrikli otomobili ``I-Real``ı denedi. Cumhurbaşkanı Gül ile Japonya Prensi Altes Mikasa, Çırağan Sarayı`nın balkonundan İstanbul Boğazı`nı seyretti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı