KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Japon Yatırımcıları Türkiye`ye Bekliyoruz"

06.06.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Japon Yatırımcıları Türkiye`ye Bekliyoruz"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaretinin ilk gününde basın mensupları ile bir sohbet toplantısı yaptı ve ziyaret hakkında bilgi verdi. Akşam saatlerinde ise Giglio Showa Tiyatrosu`nda Shaman Dans Grubu`nun gösterisini izledi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül, 5 Haziran Perşembe günü İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko ile İmparatorluk Sarayı`nda baş başa görüştüler. Cumhurbaşkanı Gül görüşmede, Türkiye`de 2010 yılının "Japon Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak, İmparotor Akihito`yı Türkiye`ye davet etti. Japonya İmparatoru Akihito da görüşmede, "Biz geleneklerimize bağlı olarak modernleştik, siz de geleneklerinize bağlı kalarak modernleşiyorsunuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül`ün, İmparator Akihito`ya Ertuğrul Fırkateyni`nin maketini hediye ettiği görüşmenin ardından, İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko, Cumhurbaşkanı Gül ve Bayan Gül onuruna bir öğle yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Ulusal Basın Merkezi`ne geçerek burada bir konuşma yaptı. Ziyaretinin ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini amaçladığını ifade ederek, ilişkilerin geliştirilmesinin her iki ülkenin paylaştığı ortak ideallerin ve uluslararası topluma yapabileceği yapıcı katkıların daha sağlam temellere dayanmasını temin edeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Japon firmalarına Türkiye`ye girişlerinde her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını da bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül Tokyo`da Japonya`nın önde gelen bazı firmalarının yöneticileriyle ve Japon Uluslararası Kalkınma Bankası Başkanı Koji Tanami ile görüştü. Daha sonra Anadolu Grubu ile Isuzu ve Itochu arasındaki ek yatırım anlaşması imza töreninde bulundu.

Japonya ziyaretinde kültürel etkinliklere de zaman ayıran Cumhurbaşkanı Gül, "Asırlık Türk-Japon Dostluğu" sergisini açtı. Daha sonra da eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte "Modanın Döngüsü: Osmanlı`da Yöresel Kadın Giysileri" sergisini açtı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aynı gün katıldığı Türk-Japon İş Forumu toplantısında yaptığı konuşmada, bugünkü Türkiye`nin Japon firmaları ve yatırımcıları için çok cazip olduğunu bildirerek, özelleştirme ve nükleer enerji konularında ortaklaşa çalışılabileceğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Japonya`ya gerçekleştirdiği resmî ziyaretin üçüncü gününde ise Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile ve Türkiye-Japonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyeleriyle görüştü. Görüşmenin ardından Tokyo`da bulunan Kültür Merkezi`nde, Japonya`da yaşayan Türk vatandaşları ve Kazan Türkleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, burada kısa bir konuşma yaparak, Japonya`daki Türkler`in Türkiye`yi en iyi şekilde temsil edeceğine olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7 Haziran Cumartesi günü Kushimoto şehrine geçerek Ertuğrul Şehitlik Anıtı`nda düzenlenecek anma törenine katılacak ve Osaka`daki temaslarının ardından 8 Haziran 2008 Pazar günü Türkiye`ye dönecek.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı