KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, TÜRKSOY Öğrencilerini Kabul Etti

20.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

TÜRKSOY öğrencilerini Konut’ta kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk devlet ve topluluklarının ortak bir ruhla kutladıkları Nevruz’u; hepimizin müşterek değeri ve yaşatılması gereken önemli bir kültür mirası olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜRKSOY öğrencilerini Konut’ta kabul etti.

 

                                                           

 

NEVRUZ: “İTİNAYLA YAŞATILMASI GEREKEN ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR MİRASI”

Cumhurbaşkanı Gül kabulde, bugün sadece Türkiye’de değil, son derece geniş bir coğrafyada Nevruz coşkusu yaşandığını belirterek, Türkiye’de ve Türkçe konuşan tüm ülkelerde Nevruz’un barış ve huzur içinde kutlanmasını temenni etti.

Kültürümüzde özel bir yeri bulunan, Türk devlet ve topluluklarının da ortak bir ruhla kutladıkları Nevruz’u, hepimizin müşterek değeri, itinayla yaşatılması gereken çok önemli bir kültür mirası olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından geçtiğimiz Şubat ayında oy birliğiyle alınan kararla Nevruz’un uluslararası nitelik kazanmış olduğunu hatırlatarak, kutlamaların ayrı bir anlam kazandığını belirtti.

TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞ BİRLİĞİ KONSEYİ, TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER PARLAMENTER ASAMBLESİ VE TÜRKSOY

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, 2-3 Ekim 2009’da, Nahçıvan’da yapılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi’ni hatırlatarak, zirvenin sonunda imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’nin kurulduğunu ve zirveler sürecinin kurumsal bir yapıya kavuştuğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu anlaşmanın gelecek nesiller açısından fevkalade önemli bir miras olduğunu vurgulayarak öğrencilere, bu konudaki gelişmeleri dikkatle takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Nahçıvan Anlaşması ile yeni oluşturulan mekanizmaların, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi ve TÜRKSOY ile beraber üye ülkelere çok güçlü bir kurumsal iş birliği altyapısı sunacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, öğrencilere başarı diledi.

 

TÜRKSOY HAKKINDA

TÜRKSOY, Türk dili konuşan ülkelerin kültür ve sanat alanlarında iş birliğini sağlayan uluslararası bir teşkilattır. TÜRKSOY teşkilatının ev sahibi ülkesi Türkiye Cumhuriyeti’dir. Resmî dili Türkçe, yönetim merkezi Ankara’dır.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan’ın Kültür Bakanları, 1992 yılında İstanbul ve Bakü’de bir araya gelerek kültürel iş birliği yapmayı kararlaştırdılar. 12 Temmuz 1993 tarihinde Almatı’da yaptıkları toplantıda da TÜRKSOY’un Kuruluşu ve Faaliyet İlkeleri Hakkında Anlaşma’yı imzalamak suretiyle Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi’ni (TÜRKSOY) kurdular.

Bu anlaşmayla oluşturulan TÜRKSOY teşkilatına daha sonra gözlemci üye ülke statüsüyle Altay Cumhuriyeti, Başkurdistan Cumhuriyeti, Hakas Cumhuriyeti, Saha (Yakut) Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti, Tıva Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyetine bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti katıldı.

Üye ve gözlemci üyeler çalışmalarda eşit haklara sahiptir. TÜRKSOY, faaliyetlerinde ve uluslararası ilişkilerinde temel insan hak ve özgürlüklerinin korunmasını esas alan bütün resmî ve gayri resmî kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaktadır. Amaçları, görevleri ve çalışma alanları itibarıyla UNESCO ile örtüşen TÜRKSOY, kendi coğrafi alanında UNESCO işlevini yürütmektedir.

16-17 Ekim 2009’de, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 26. Dönem Toplantısı’nda TÜRKSOY’un açılımı “Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı” olarak değiştirilmiştir.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı