KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Ortak Bağları Olan İki Ülkenin İlişkileri de Kuvvetli Olmalı"

29.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Ortak Bağları Olan İki Ülkenin İlişkileri de Kuvvetli Olmalı"

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için bulunduğu Duşanbe’de, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile birlikte İş Konseyi toplantısına katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında tarihten, geleneklerden, ortak dini anlayıştan kaynaklanan kuvvetli bağlar olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Böyle ortak bağları olan iki ülkenin ilişkileri de kuvvetli olmalıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, siyasi ilişkilerle, eğitim ve kültür alanındaki iş birliğinden her iki tarafın da memnun olduğunu, ekonomik ilişkilerin ise iyi gittiğini ancak yeterli olmadığını kaydetti.

İki ülke arasındaki 500 milyon dolarlık ticaret hacminin genişletilerek, artırılabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde, ikili ticaretin artması ve engellerin kaldırılması için de gerekli talimatların verildiğini açıkladı.

 

 

Türkiye Üzerinden Orta Doğu Pazarlarına Açılım

Tacik iş adamlarının Türkiye üzerinden Orta Doğu pazarlarına açılabileceklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin 130 milyar dolarlık ihracatı olduğuna ve Türk iş adamlarının dış pazarlarda büyük tecrübe edindiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de turizmin çok geliştiğini ve Avrupa’nın en güzel otellerinin Türkiye’de bulunduğunu belirterek, doğal zenginliklere sahip Tacikistan’a bu tesislerin taşınabileceğini ifade etti.

“Asya’nın Su Kaynaklarının Yüzde 60’ı Tacikistan’da”

Tacikistan’daki su zenginliğine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, suyun gelecekte petrol ve doğal gazdan daha önemli hale gelebileceğine işaret ederek, “Asya’nın su kaynaklarının yüzde 60’ı buradaysa, önemli olan bu nimetten en iyi şekilde faydalanabilmektir” dedi.

Madencilik, değerli taşlar ve mermer konusunda da Tacikistan ile ortaklıklar kurulabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, meyvecilik konusunda iş birliği olanaklarına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, hızla kalkınmak isteyen Tacikistan’a uluslararası kurumlar kadar, Türkiye’deki kurumların da destek olmak istediğini kaydetti.

“Şeb-i Arus Törenleri’nde Yeniden Bir Arada Olmayı Umuyoruz”

Cumhurbaşkanı Gül, Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ile Konya’da yeniden bir araya gelip Şeb-i Arus törenlerini izleyip, Mevlana’yı birlikte anmayı umduğunu da sözlerine ekledi.

Mevlana gibi ortak büyüklerle gurur duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Rahman, Mevlana’nın doğduğu toprakların Duşanbe’ye 100 kilometre mesafede olduğunu, kabrinin ise Konya’da bulunduğunu hatırlatarak, 17 Aralıkta Konya’da olmayı ve törenleri izlemeyi umduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Rahman: “İş Birliğine Enerjiden Başlanabilir”

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman da toplantıda yaptığı konuşmada, Tacikistan’daki imkânların yatırım için elverişli olduğunu ve iş birliğine enerji alanından başlanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantının ardından Hacı Kemal Tacik-Türk Lisesi’ne giderek incelemelerde bulundu ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ile birlikte okul yurdunun açılışını gerçekleştirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı