KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün Tacikistan Temasları

29.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün Tacikistan Temasları

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın davetlisi olarak resmi bir ziyaret için bulunduğu Duşanbe'de bugünkü temaslarına başladı.

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman, Cumhurbaşkanı Gül'ü, Millî Saray'da törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından iki cumhurbaşkanı baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye-Tacikistan: Dostluk ve Ortak Tavır

Cumhurbaşkanı Gül, dostane bir havada, yapıcı ve verimli biçimde gerçekleştirdikleri görüşmelerde, Türkiye'nin ve Tacikistan'ın gündeminde önemli yer tutan terörizm, aşırı akımlar, yasadışı göç, uyuşturucu, silah kaçakçılığı, örgütlü suçlarla mücadele, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi konularındaki kararlılıklarını ve ortak tavırlarını bir kez daha ifade etme fırsatı bulduklarını belirtti.

Dost ve kardeş iki ülke olarak ikili ilişkilerde olduğu kadar çok taraflı forumlarda da güçlü bir iş birliği içinde bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Nitekim Şam'da, İslam Konferansı Dışişleri Bakanları toplantısının Duşanbe'de yapılma kararı alınmıştır. Bu toplantının önemli olacağına inanıyoruz. Türkiye bu konuda elinden gelen her türlü katkıyı verecektir. Tacikistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesi konusunda da Türkiye elinden gelen katkıları ve desteği verecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül görüşmelerde, iki ülke ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin ve ortak ticaret hacminin artırılması, enerji alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve su konusunu ele aldıklarını ifade etti. Kültür ve eğitim konularını da değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu konularda da iş birliğinin geliştirileceğini sözlerine ekledi.

Afganistan'ın İstikrarı Konusu

Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülke açısından önem taşıyan bölgesel ve uluslararası konulara temas ettiklerini ve pek çok hususta mutabakat içinde bulunduklarını söyleyerek, Afganistan'ın istikrarı ve huzurunun sadece Orta Asya için değil, dünya için de önemli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, hem Türkiye'nin, hem de Afganistan ile 1400 kilometrelik sınırı olan Tacikistan'ın konuya yapıcı yaklaştığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Tacikistan'da meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileyerek, bu konuda Türkiye'nin her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti.

Ziyaretinin iki ülke arasında yeni bir sayfa açacağına inancını ifade eden en Cumhurbaşkanı Gül, gösterilen misafirperverlikten dolayı da teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Rahman: "Projeler İki Taraf İçin de Dikkat Çekici"

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman da yaptığı açıklamada, görüşmelerde Türk inşaat şirketlerinin Tacikistan'a gelmesi ve Duşanbe'de bir ticaret fuarı açılmasını kararlaştırdıklarını, enerji, hafif sanayi, turizm, tarım ve nakliye alanlarındaki projelerin iki tarafın da dikkatini çektiğini belirterek, bu alanlarda iş adamlarının teşvik edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde öğleden sonra da, Cumhurbaşkanı Rahman ile birlikte Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Tacikistan Odalar Birliği tarafından düzenlenen iş konseyi toplantısına katıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı