KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Çek Cumhuriyeti'ne Gitti

07.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Koridoru Zirvesi'ne katılmak üzere Çek Cumhuriyeti'ne gitti.

Prag'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül, Çek Cumhuriyeti'nin 2009 yılının başından bu yana, enerji alanında etkin ve yapıcı bir dönem başkanlığı sergilediğini, enerji arzı alanında yaşanan sorunlara çözüm bulunması ve enerji projelerinin hayata geçirilmesi bağlamında da önemli girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

Hukuki ve teknik altyapısına ilişkin müzakereleri halen devam eden Nabucco projesi dâhil, Güney Gaz Koridoru'nu oluşturan Türkiye geçişli enerji projelerinin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu projelerin Avrupa Birliği'nin enerji arzı güvenliğine katkı sağlayacağını da vurguladı.

Açıklamasının ardından soruları cevaplandıran Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan ve Ermenistan Cumhurbaşkanları ile ayrı ayrı görüşeceğini, üçlü bir görüşmenin söz konusu olmadığını söyledi.

 

             

   

 

DDK'nın Denetimleri

Devlet Denetleme Kurulu'nun, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu denetlemesi konusunda görevlendirilmesinin, kamuoyundaki telefon dinlemeleriyle ilgili rahatsızlıkla ilişkilendirildiği yönündeki bir soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nun anayasa gereği kendisine verilen görevleri yerine getirdiğini ve daha önceden duyurulan belli bir program çerçevesinde denetleme faaliyetlerini yürüttüğünü ifade etti.

Koruculuk Sisteminin Gözden Geçirilmesi

Cumhurbaşkanı Gül, Mardin'deki silahlı saldırı sonrasında koruculuk sisteminin tartışılmaya başlandığının hatırlatılması üzerine "Mardin'deki olay maalesef çok üzücüdür. Tamamen cehaletle ilgili bir iştir bu. Bunların giderilmesi için şüphesiz ki eğitim en önemli konudur. Bu konular doğrusu ayaküstü konuşulacak konular değildir. Bunların uzmanları, devletin organları vardır, bütün bunları hep değerlendirirler. Hemen bir olaya dayandırılarak söylenecek şeyler değildir. Çünkü bu da büyük bir sistemdir Türkiye'de. Aksaklıkları, noksanlıkları varsa, bunlar tabii ki gözden geçirilebilir. Sistemin eksiklikleri neyse bunlara bakılabilir. Bunlar en iyi şekilde değerlendirmeyle yapılır. Çünkü bu nihayette, güvenlik boyutu olan bir meseledir. O açıdan bu konulara dikkatli bir şekilde bakılarak ne yapılacaksa yapılması gerekir" dedi.

Siyasi Parti Liderleriyle Görüşmeler

TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmelerde koruculuk konusunun gündeme gelmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerin anayasa değişikliği odaklı olmadığını da belirterek, "Belki de en az konuştuğumuz mevzu, anayasa mevzuudur. Ayrıca yine gazetelerde gördüm; ‛Cumhurbaşkanının görev süresi 5 sene mi, 7 sene mi?' bunlar da bizim konuştuğumuz, gündeme gelen konular değildir; ele aldığımız konular, Türkiye'nin, önceki ve sonraki hükümetleri aşan büyük meseleleridir. Bu istişare sürecinden ben de, sayın siyasi parti liderleri de hepimiz gayet memnun olduk" şeklinde konuştu.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül'e, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da refakat ediyor.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı