KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün Prag Temasları

29.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün Prag Temasları


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus`un davetlisi olarak resmî bir ziyaret için bulunduğu Prag'da temaslarına başladı.

Çek Cumhurbaşkanı Klaus, Cumhurbaşkanı Gül'ü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Çek Cumhurbaşkanı Klaus baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler, daha sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında her konuda mükemmel düzeyde bulunan ilişkilerin bu ziyaret vesilesiyle daha da güçleneceğini ifade etti.

 

                     

 

Türkiye'nin AB Üyelik Süreci

Cumhurbaşkanı Gül, Çek Cumhurbaşkanı Klaus ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde ticaret, turizm, kültür ve enerji konularını ele aldıklarını belirtti. Çek Cumhuriyeti'nin AB dönem başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bundan dolayı da Türkiye'nin AB üyelik sürecini geniş bir biçimde ele aldıklarını, karşılıklı bilgilendirme imkânı bulduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği destekten dolayı Çek hükümetlerine ve Çek Cumhurbaşkanı Klaus'a teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Çek Cumhurbaşkanı Klaus da basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ü ülkesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çek Cumhuriyeti'nin Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediğini belirtti.

"Türkiye Nabucco Zirvesi'ne Katılacak"

Toplantının sonunda basın mensuplarının, 8 Mayıs'ta Prag'da Nabucco Projesi'nin ele alınacağı zirve toplantısına Türkiye'nin katılıp katılmayacağına ilişkin bir sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Nabucco Projesi konusunda kararlı olduğunu ve bu toplantıya davetli olarak katılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Nabucco Projesi'nin teknik değerinin ötesinde stratejik ve siyasi önemi bulunduğunu söyleyerek, bu konuyla ilgili hükümetler arası bir mutabakatın çok yakında imzalanmasını ümit ettiğini kaydetti.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki gelişmeler ışığında Nabucco Projesi'nin geleceğini nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya da Cumhurbaşkanı Gül, projeye ile Avrupa'ya gaz naklinin amaçlandığı ve kaynakların Kafkaslar, Azerbaycan, Türkmenistan'da bulunduğunu, kaynakların yeterli olup olmadığı üzerinde çalışıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Arap doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa hatlarına bağlanması ile ilgili çalışmalar olduğunu da sözlerine ekledi.

"Türkiye-Ermenistan Normalleşmesi Aynı Zamanda Azerbaycan İçindir"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme çalışmalarının herhangi bir şekilde Azerbaycan'ın aleyhine olmadığını kaydederek, "Bütün bu çalışmalar aynı zamanda hem Azerbaycan içindir, hem Türkiye içindir, hem Kafkaslardaki istikrarın temini ile ilgilidir. Birçok donmuş problemler vardır. Bunlardan biri Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerdir, diğeri Azerbaycan'ın işgal altında olan topraklarıyla ilgili meselelerdir. Kafkaslarda yeni ortaya çıkan durum karşısında herkesin gerçekçi olması gerekir; bu bölgenin bir istikrar, iş birliği bölgesi haline gelmesi için yoğun bir diplomasi dönemi yaşıyoruz. Nabucco Projesiyle ilgili olarak da, Kafkaslarda istikrar ve problemlerin çözümüne ulaşıldığında daha çok iş birliği olacağı için bu işler daha da kolay olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Klaus: "Üyelikte Önemli Olan Siyasi İrade"

Çek Cumhurbaşkanı Klaus da, Türkiye'nin enerji başlığının açılıp açılmayacağına ilişkin soruya da, başlıkların önemli olmadığını belirterek, önemli olanın siyasi iradenin ortaya konması olduğunu, kendisinin Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda siyasi iradesini ortaya koyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısının ardından önce Temsilciler Meclisi'nde Çek Temsilciler Meclisi Başkanı Miloslav Vlec, daha sonra da Eski Belediye Meclisi'ni ziyaret ederek Prag Belediye Başkanı Pavel Ben ile görüştü. Cumhurbaşkanı Gül'e burada Prag şehrinin altın anahtarı hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclac Klaus'un onuruna verdiği resmî akşam yemeğine katıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı