KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Helsinki Kahramanlar Anıtı'nı Ziyaret Etti

09.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Helsinki Kahramanlar Anıtı'nı Ziyaret Etti


Cumhurbaşkanı Gül, temasları kapsamında, Finlandiya Ordusuna İkinci Dünya Savaşı'nda komuta eden Mareşal Mannerheim'ın mezarının da bulunduğu, Helsinki'deki Kahramanlar Anıtı'nı ziyaret etti.

Daha sonra Helsinki'den Yuvaskula kentine geçen Cumhurbaşkanı Gül, Yuvaskula Şehir Konseyi tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, temasları çerçevesinde, Alvar Aalto Müzesi'ne ve Yuvaskula Üniversitesi'ne ziyarette bulundu. Ziyaretin ardından Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari için düzenlenen konferansa katılarak bir konuşma yaptı.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Finlandiya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini geçmişten bu yana desteklediğini ifade ederek, Ahtisaari'ye bu yöndeki çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Türkiye'nin hızla modernleştiğini ve AB yolunda önemli dönüşümler gerçekleştirdiğini, ekonomik ve politik alanlarda reformlar yapıldığını, demokrasinin geliştiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin müzakere sürecini tamamlayarak AB üyesi olmasının Avrupa'ya da birçok yönden katkısı olacağına işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, bu süreçte zorluklarla karşılaşılsa da işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin büyük çoğunluğunun AB üyeliğini desteklediğini, Türkiye'nin dünyanın 17. ve Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu kaydetti. Kafkasya ile ilişkiler konusunda da, bölgedeki istikrarın önemini, Gürcistan'da yaşanan gelişmelerin bir kez daha gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bölgenin istikrara kavuşturulması halinde, tarihî ve kültürel açıdan birbirine yakın olan bölge ülkeleri arasında oluşacak iş birliğinin, Kafkasya ve Orta Asya enerjisinin güvenli şekilde Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacağını ifade etti.

Karabağ sorununun çözümünün bölgede olumlu bir iklim yaratacağının da altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan ve Azerbaycan'a ziyaretlerinde ayrıntılı ve olumlu olduğunu düşündüğü görüşmeler yaptığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra temaslarını tamamlayarak Finlandiya'dan Estonya'ya geçti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı