KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün Finlandiya Temasları

08.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün Finlandiya Temasları


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen'in davetlisi olarak bulunduğu Finlandiya'da temaslarına başladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen tarafından resmî törenle karşılandı. Her iki cumhurbaşkanının baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi ve ortak basın toplantısı düzenlendi.

 

 

"AB'ye Üyelik Türkiye'nin Dönüşüm Sürecidir"

Cumhurbaşkanı Gül ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen ile görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanı sıra Kafkasya ve Afganistan başta olmak üzere bölgesel konuları ele aldıklarını belirtti.

Finlandiya'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğe teşekkür eden ve Helsinki'nin Türkiye için önemli bir yeri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "AB adaylığımız 1999'da burada ilân edildi. Türkiye şimdi üyelik sürecinde müzakereleri güçlü şekilde devam ettirme arzusundadır. Bu, köklü reformların yapıldığı bir süreçtir ve böyle devam edecektir. Bu süreç, Türkiye'nin dönüşüm sürecidir. Bu süreci sahiplenerek götürüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, AGİT dönem başkanı olarak önemli bir görev üstlenen Finlandiya'nın barış ve güvenlik konularındaki katkılarını da takdirle karşıladıklarını ifade etti.

"AB'ye Üyelik Terörle Mücadeleye Engel Değil"

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında, TBMM'de ele alınacak tezkerenin uzatılmasına yönelik bir soru üzerine, Irak'ın kuzeyinden Türk halkına yönelik terörist faaliyetlerin sürdüğüne dikkat çekerek, "Parlamentodan karar çıkarsa bu Kürtleri bombalamak için değil, Türkiye'nin güvenliği için olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının devamında, "AB'ye üyelik terörle mücadeleye engel değil. Tam tersine, terörle mücadelede AB içinde dayanışma var ve bu dayanışmanın daha da güçlü olması gerekir" dedi.

Basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Gül'ü ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Finlandiya Cumhurbaşkanı Halonen, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini dile getirerek, "Finlandiya, Türkiye'nin AB yolundaki sorunları ortadan kaldırıp bir an önce üye olmasını arzulamaktadır" ifadesini kullandı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı