Köşk Bahçeleri


Çankaya Köşkü ve Tarabya Yerleşkesi’nde yapılan çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun giriş bölümü ve bahçesinde yeni düzenlemeler yapıldı. Konutun protokol girişi daha vurgulu bir hale getirilerek, peyzajında yeşil ağırlıklı bitkilere yer verildi.

ÖZEL TASARIMLAR OLUŞTURULDU

Konut girişinin sağ ve sol köşelerinde özel tasarımlar oluşturularak, hebe, mavi çam, mazı, dik ardıç, karayemiş, muşmula, şimşir, porsuk, mavi ardıç, leylak, mahonya, mavi servi, sarmaşık, karaçam, mevsimlik çiçeklerden asil beyaz renge sahip begonya ve ortancaların sıcaklığı ile görsellik tamamlandı.

Simetrik olarak tasarlanan antik saksılar içerisinde konik şimşirlerle giriş ön plana çıkartıldı. Konut çevresinde ise mazı, taflan, porsuk, Arizona servisi, karaçam, kartopu, altuni minyatür taflan, şimşir, bodur mavi çam ile farklı bir tasarım yapıldı. Bu tasarım pembe fundalar, iri papatyalar ve ortancaların sıcaklığı ve güzelliğiyle tamamlandı.

Konutun arka girişi de şimşir, konik ladin, porsuk, huş, top mazı, kırmızı yapraklı akçaağaç ve yuka ile zenginleştirildi. Bu alan ayrıca, mekân kademelendiren halı görünümünde kırmızı yapraklı Amerikan sarmaşığı ile kaplandı ve aynı duvarın önünde konik porsuklarla barok tarzı görsellik ve yönlendirme sağlandı.

LAVANTA VE GÜL KOKUSU MİSAFİRLERE EŞLİK EDİYOR

Karşılama alanının olduğu bölümde disiplin ve estetiğin ön planda tutulduğu, simetrik tasarım uygulandı. Her dönem yeşil kalan porsuk, mavi ladin, koyu yeşil mazı, ardıç ve heykelimsi bitki türlerinden akçaağaç bahçenin görselliğine zenginlik katarken, lavanta ve gül bitkilerinin kokusu misafirleri hoş bir şekilde karşılıyor. Alanda bulunan duvardan akan şelale ise sakinlik ve huzur verici düzenlemelerle tamamlanıyor.

Bu bölümde ayrıca, çobanpüskülü, yaprağını döken manolya, kırmızı yapraklı akçaağaç, mor leylak, çınar yapraklı, akça ağaç, sedir, bordo süs eriği, bonsai karaçam, mavi çam, bodur karaçam, konik şimşir, spiral leylandi, top leylandi, dik ardıç, karaçam, konik ladin, ters kırmızı akçaağaç, karayemiş, iğde, kayın, yaprak dökmeyen manolya, baston top alev ağacı, top şimşir, bodur köknar ve etrafı çevreleyen sarmaşıklarla kaplı duvarlar çevreyi kucaklıyor.

TERAS KISMI ANTİK SAKSILARLA ÖN PLANA ÇIKARILDI

Teras kısmındaki renk ve hareketliliği oluşturmak için mevsimlik çiçeklerin yanında çam türündeki bonsailer ile vurgulama yapıldı. Çiçeklik ve antik görünümlü saksılar içerisinde ters mavi sedir, top şimşir, top çobanpüskülü, piramidal top mazı, bodur çamlar, konik ladinler ile alan, yaz - kış yeşil kalacak biçimde tasarlandı. Yeni düzenleme ile görsellik öne çıkarıldı.

BAĞ EVİ MİMARİ DOKUSUNA UYGUN ŞEKİLDE YENİDEN TASARLANDI

Tasarımda kullanılan bitkiler ile bağ evinin dokusuna vurgu yapıldı. Ihlamur, leylak, defne, üzüm, gül, sarmaşık gül gibi bitkiler bu alanı ön plana çıkarttı. Alt girişte ise küp şimşirler, sarmaşık güller kullanıldı. Bağ evinin estetik görünümü, çeşitli sebze ve hoş kokulu bitkilerin bulunduğu organik bahçe ile tamamlandı.

ORGANİK SEBZE VE AROMATİK BİTKİLER BAHÇEYE ZENGİNLİK KATTI

Geometrik tasarımı ile dikkat çeken bahçede, çeşitli ürünlerle farklı ve hoş bir desen çalışması yapıldı. Bahçe içerisinde yetiştirilen kekik, biberiye, nane, maydanoz, marul, roka, kuzukulağı, dereotu, reyhan, ada çayı ve yeni çeşitlerden İtalyan baby roka, Hollanda menşeili rhubarb, radika, lolirossa kıvırcık marul gibi ürünler gelen konuklara ikram edilen yemeklerde kullanıldı.

Konut bahçesinin bir kısmında tasarlanan meyve ve sebze bahçesi içerisinde ise, badem, ayva, dut, kiraz, vişne, nektarin, şeftali, armut, erik, kayısı, üzüm, ceviz, karayemiş, çilek, domates, salatalık, biber ve patlıcan yetiştirilmeye başlandı.

BAHÇE KAMERİYELERLE RENKLENDİRİLDİ

Şelaleli Havuz, merkez eksenli bir formallik ön planda tutularak tasarlandı. Kameriye bu alanı bütünleyici olarak tercih edilirken, yapılan peyzaj tasarımını ön plana çıkarttı. Havuzun etrafı minyatür kırmızı beyaz güllerle bezendi ve alanın simetri bölümleri şekilli bitkilerle tek, ikili, üçlü, dörtlü top ve spiral leylandilerle vurgulandı. Kameriyenin etrafı ve sütunları hanımeli ve konik ladinlerle tamamlandı. Diğer bölümlerde ise yaprak döken manolya, süs eriği, yuka, ardıç tan oluşan peyzaj tasarımı oluşturuldu.

Yürüme yolları etrafında kokulu bitkilere, estetik görünüme, her mevsim yeşil kalan bitkilere, heykelimsi, anıtsal bitkilere yer verildi ve botanik anlamda zengin çeşitlilikle tasarlandı. Alanın her tarafı çimlendirilerek görüntü güzelliği yanında oksijen zenginliği de sağlandı.