Köşk Bahçeleri


Ankara’nın 1071 rakımlı tepesinde 438 dönümlük arazi üzerine kurulan Cumhurbaşkanlığı Çankaya Yerleşkesi, 252 dönümlük bir bahçeye sahiptir.

240 cins ve 695 çeşit bitkinin yetiştiği Köşk Bahçesi’nde, 39 bin 351 adet ibreli ve yapraklı ağaç bulunuyor. Çankaya Yerleşkesi ayrıca, asırlık 20 adet mavi ladin, 5 adet çınar ve 1 adet badem ağacına da ev sahipliği yapıyor.

Bu doğal mirası korumak ve çeşitliliğini arttırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı ve Hayrünnisa Gül’ün himayeleri doğrultusunda bir dizi çalışma yapıldı.

Bitki ve ağaç çeşitleri, yurt içinden ve dışından getirilen yeni tohum ve fidelerle zenginleştirilirken, yapılan peyzaj çalışmalarıyla bahçeler daha modern ve estetik bir görünüme kavuştu.

SON BEŞ YILDA 24 BİN AĞAÇ DİKİLDİ

Mevcut bitkilerin ve ağaçların bakımları düzenli olarak yapılırken, ekolojik denge zenginliği kazandırmak için yeni bitki türleri ithal edildi ve adaptasyonu sağlandı. Böylelikle bitki çeşitliliği ciddi oranda artırıldı.

Yapılan çalışmalar sonucunda Çankaya Yerleşkesi’ne son 5 yılda 24 bin 328 adet ağaç dikilirken, mevcut 60 bin metrekare çim alan, bu dönemde yapılan ilavelerle 245 bin metrekareye çıkarıldı. Lojmanların da dâhil edilmesi halinde bu rakam 370 bin metrekareye ulaştı.

Köşk yerleşkesine son 5 yıl içerisinde dikilen ve yerleşkede kullanılan bitki sayıları aşağıda verilmiştir:

- İbreli ve yapraklı ağaçlar: 82 cins 226 türden 24 bin 328 adet,

- Çalı ve perenniyal grubu: 48 cins ve 68 türden 42 bin 995 adet,

- Sarılıcı grubu: 9 cins 14 türden 12 bin 887 adet ,

- Soğanlı – Yumrulu –Stolonlu bitkiler ve mevsimlikler: 16 cins 36 türden 424 bin 127 adet,

- İç mekân bitkileri: 72 cins 143 türden 8 bin 730 adet

- Rulo çim: 6 bin 425 metrekare

Köşk yerleşkesinde suya ihtiyaç olan tüm alana otomatik sulama sistemi döşendi. Çim alanda springler yoluyla diğer alanlarda damlama sulama yöntemi kullanılarak yaklaşık % 85 su tasarrufu sağlandı. Yeni su sondajı ile saniyede 12-15 litre su Köşk’e kazandırıldı.

Dere bölgesi, kuru ve hastalıklı ağaçlardan arındırıldı. Tek tek hassas bakımları ve budamaları yapılarak canlandırılan ağaçlar yeniden doğaya kazandırıldı.

Yerleşke içerisinde bütün kayalıklar temizlenerek kaya bahçesine dönüştürüldü. Yerleşkedeki ağaçlık ve boş olan alanlar, yangın tehlikesine karşı çimlendirildi. Böylece alanın oksijen seviyesi yükseltildi.

Alandan çıkarılan bitkisel atıklar öğütücülerden geçirilerek işlendi ve kurulan yeni bir sistem ile yeniden kullanılır hale getirildi. Böylelikle hem alandan çıkan çöp miktarı azaltıldı, hem de organik toprak oluşumu sağlandı.

PROTOKOL GİRİŞİ YENİDEN DÜZENLENDİ

Ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları doğrultusunda Çankaya Köşkü’nün konuklarına açılan yüzleri de yenilendi. Bu kapsamda protokol yolu olarak kullanılan 1 no’lu girişin dış ve iç çevre düzenlemesi yapıldı. Köşk çevresindeki kaldırımlar ağaçlandırıldı. Bu çalışmalar sırasında bol oksijen üreten yüksek çınar ağaçları tercih edilirken, hem görsellik hem de fonksiyonel olma konularına dikkat edildi.

Kapı girişi modern tarzda yeniden tasarlandı. Bu tasarıma uygun olarak çevre düzenlemesinde şekilli bitkilere yer verildi. Şimşir, taksus, leylandi ve konik ladin ön planda tutularak peyzaj yapıldı. Sulama sistemlerinde ise modern tarzda damlama ve otomatik sulama tercih edildi.

Protokol yolu üzerinde yönlendirme görevi üstlenen göbek düzenlemesi üçgen şeklinden daire şekline dönüştürülerek, daha işlevsel hale getirildi. Yeni düzenlemede kullanılan şimşir ve taksus bitkileri ile oluşturulan Selçuklu motifleri misafirlerin beğenisini kazandı.

Protokol girişinden A kapıya kadar olan bölümde yeşil bitkiler tercih edilirken, koyu renkli tonlara vurgu yapıldı. Böylece daha disiplinli, güçlü ve resmî bir tarz oluşturuldu. Yine bu alanlarda her mevsimin güzelliğini yaşatmak ve anlatmak için ilkbaharda soğanlı bitkilerle (Lale, sümbül, nergis vb.) düzenleme yapılırken; yaz mevsiminde ise kırmızı-beyaz güllerle mevsimin sıcaklığı ortaya kondu. Ana arterlerde yeşil ve imaj çalışmasında zemin vurgusu çimle tamamlandı.

Devlet protokolünün ve yabancı devlet başkanlarının karşılandığı tören alanı ve A girişin tamamında ise sade, şekilli, düz, koyu yeşil bir çalışma yapıldı. Her daim yeşil bitkiler kullanılarak dört mevsim aynı vurgu sağlandı. Gruplar sütunlar halindeki bitkilerle belirginleştirildi.

Yapılan tüm bu çalışmaların ardından Çankaya Köşkü artık yabancı devlet başkanlarını ve misafirlerini daha modern bir giriş ve daha yeşil bir protokol yolu ile karşılıyor.

GÖRSELLİK VE ESTETİK ÖN PLANDA TUTULDU

Misafirlerin kullandığı C ve D kapılarda yine görsellik ve estetik ön planda tutuldu. Çevre duvarlara sütun giydirmelerle bitki duvarı yapılarak güçlü bir renk ve güven duygusu verildi. Bu çalışmalar mevcut görkemli çınarlar korunarak sarmaşık, şimşir ve çim kullanılarak sağlandı. Büyük şimşir toplarıyla güçlü bir vurgu yapılan bölgenin görselliği yansıma havuzu ile zenginleştirildi.

D kapı ve A kapıdaki trafik yoğunluğunu azaltmak için döner kavşak çalışması yeniden tasarlandı. Burada ise Amasya telkâri modeli ile şimşir ve taksus bitkisinden bir çalışma uygulandı. Böylelikle D kapının ve ana arterin fonksiyonelliği artırıldı.

SELÇUKLU MOTİFLERİ BAHÇEYE RENK KATTI

Misafir ve personel girişi olarak kullanılan 5 ve 6 Nolu girişler de amacına ve fonksiyonlarına uygun olarak görsel ve yeşil rengin hâkimiyetinde yeniden tasarlandı.

Bu kapsamda 6 nolu kapının dışına Selçuklu zincir modeline uygun küp şimşirlerden desen yapıldı. İç kısmında ise piramit taksuslardan ve sarmaşıklardan oluşan bir çalışma gerçekleştirildi.

Girişler mevsim koşullarına göre çiçek tasarımları ile renklendirildi. İlkbaharda lale, sümbül, nergis ve benzeri soğanlı bitkiler kullanılırken, yaz dönemlerinde ise beyaz ve kırmızı güller misafirleri sıcaklıklarıyla karşıladı.

C kapı ile Şelale Kapı arasındaki bağlantıyı sağlayan alan herdem yeşil sarmaşıklarla tasarlandı. Tasarlanan fonksiyonel sarmaşık tüneli merdiven ile alana yeşille bütünleşen estetik ve görsel bir zenginlik kazandırıldı.

CAMLI KÖŞK, PEMBE KÖŞK VE MÜZE KÖŞK

Camlı Köşk, Pembe Köşk ve Müze Köşk’ün çevresindeki bitkilerin tamamı budanıp temizlendi ve yeni peyzaj çalışmaları ile zenginleştirildi. Yaşlı ağaçlar bakımdan geçirilerek sağlıklarına kavuşturuldu. Gül Bahçesi, gül zenginliği ve çeşitliliği artırılarak adına uygun hale getirildi.

Yaverlik binasının etrafı ve parkı modern bir tarzda peyzaj çalışması yapılarak estetik bir bakışla yenilendi. Yaverlik parkındaki tarihî ağaçlar için gerekli düzenli bakımlar yapıldı ve alanın güzel görüntüsü öne çıkarıldı.

SERA YENİDEN DÜZENLENDİ

Sera içerisindeki bitkilerin çeşitliliği ve üretimi artırılarak çiçek düzenleme alt yapısına zenginlik katıldı. İç Anadolu Bölgesi şartlarında üretilebilecek bitkiler, organik olarak üretilmeye başlandı.

KAMERİYELER TASARLANDI

Köşk personelinin görev yaptığı hizmet binaları ile lojmanların çevre düzenlemeleri de ihtiyaca göre yeniden yapıldı. Koruma ve İdari Mali İşler başkanlıklarının çevresi küp şimşir ve piramit taksuslarla zenginleştirildi. Burada görev yapan personelin motivasyonunu yükseltmek için kameriyeler tasarlandı.

DDK Binası, İnsan Kaynakları Başkanlığı, Ulaştırma-Sosyal Tesisler ve Atış Poligonunun çevresi bakımdan geçirilerek, yeşil bitkilerle zenginleştirildi.

Köşk içi ve dışı lojmanlarda yeşil alan ve bitki düzenlemesi artırıldı. Sosyal aktiviteler olarak basketbol ve futbol sahaları ile yürüyüş parkurları, oyun parkları, oturma grupları ve dinlenmeleri için kameriyeler yapıldı. Yeşil alanların düzenli bakım ve temizlikleri yapılarak çevre bilincini arttırıcı düzenlemelere öncelik verildi.

DOĞAL HAYATI KORUYUCU TEDBİRLER ALINDI

Köşk yerleşkesi içerisinde yapılan bütün faaliyetlerde yaban hayatının devamlılığına büyük önem verilirken, doğal hayatı koruyucu tedbirler alındı. Bu kapsamda bahçenin görselini bozmayacak şekilde yeni kuş yuvaları yaptırılırken, sincaplara doğal ortamlar hazırlandı. Yerleşkeye misafir olan bal arılarına konaklama imkânı sağlandı.Yabani hayatı canlandırmak için yerleşkenin uygun yerlerine kınalı keklik, saka, bülbül, sülün ve peç tavukları salındı.