KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Afrika’ya Yardım Koordinasyon Toplantısı Çankaya Köşkü’nde Yapıldı

01.08.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Afrika’ya Yardım Koordinasyon Toplantısı Çankaya Köşkü’nde Yapıldı



Son 50 yılın en büyük açlık felaketinin yaşandığı Doğu Afrika’ya Türkiye’den gidecek yardımların daha koordineli bir şekilde yapılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in başkanlığında Çankaya Köşkü’nde bir toplantı gerçekleştirildi.
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı üzerine son günlerde başta Somali olmak üzere Kenya, Etiyopya, Cibuti ve Uganda’yı etkileyen ağır kuraklık ve buna bağlı kıtlık sebebiyle yaşanan sıkıntılara Türkiye’den sağlanacak katkılar ve koordinasyonun ele alındığı toplantı Cumhurbaşkanlığının himayesinde Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. 

Toplantıya kamu kuruluşları olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Dışişleri Bakanlığı, TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay katılırken sivil toplum kuruluşlarından da Yeryüzü Doktorları, İHH, Kimse Yok Mu ve Deniz Feneri Türkiye katıldı. 

GENEL SEKRETER İSEN: “SAYIN CUMHURBAŞKANI AFRİKA İÇİN BİZZAT TALİMAT VERDİ” 

Toplantının açılışında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Doğu Afrika’nın karşı karşıya kaldığı son yılların en büyük insani felaketine karşı, bizzat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, yardımların ivedilikle koordine edilmesi ve yerlerine ulaştırılması hususunda talimat verdiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanlığının, yardımları doğrudan organize etmek gibi bir amacının olmadığını belirten Mustafa İsen, tüm ülkede toplanacak ayni ve nakdi yardımların en sağlıklı şekilde bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerekli koordinasyon ve desteğin sağlanacağını ifade etti. 

“AFRİKA’YI AÇLIKTAN KURTARACAK ÇALIŞMALAR GEREKLİ” 

Toplantıya katılan kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, başta Somali olmak üzere Afrika’da yaşanan kıtlığın ancak yapısal çalışmalarla kalıcı olarak aşılabileceği konusunda hemfikir olduklarını ifade ettiler. Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Somali Kızılay’ı ile sahada koordineli olarak çalıştıklarını belirtirken, bölgede özellikle barınma ile ilgili faaliyetlerde bulunduklarını anlattı. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı İsmail Palakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının bu Ramazan’da “Komşuluk” ve “Afrika’ya yardım” başlıklı iki tema belirleyerek tüm vatandaşları bu konuda hassas olmaya çağırdıklarını ifade etti. TİKA Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Kızılay ile birlikte ulusal çapta büyük bir yardım kampanyası başlattıklarını ifade ederken Yeryüzü Doktorları’ndan Kerem Kınık ise bölgedeki kamplarda bugün ilk iftar yemeğini dağıtacaklarına vurgu yaptı. Kimse Yok Mu Derneği Ankara Şube Müdürü İbrahim Çiçek, geçen hafta Somalili yetkililerle görüşerek yapacakları yardımları en sağlıklı biçimde ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç ise Somali’ye en etkili şekilde ulaşabilmek için bölgedeki yerel kuruluşlarla iş birliği halinde çalıştıklarını ve bu vesileyle ülkenin her yerine ulaşma imkânlarının olduğunu dile getirdi. AFAD Başkanı Ejder Kaya’nın, daha önce Pakistan ve Açe’de olduğu gibi, tüm yardımları organize edecek kapasiteye sahip olduklarını anlattığı toplantıda son olarak Dışişleri Bakanlığı’ndan Büyükelçi Erdoğan İşcan tüm bu çalışmaların yürütülmesinde bakanlığın diplomatik olarak her türlü desteği vereceğini ifade etti.Toplantıda ayrıca yardımların koordineli bir şekilde toplanması, uçak ve gemi gibi ulaştırma seçeneklerinin değerlendirilmesi ve kıtlıkla acil mücadele sonrasında kalıcı çözümler için ne gibi altyapı hizmetlerinin yapılabileceği konuları da ele alındı. 

AFAD, AFRİKA’YA YAPILACAK YARDIMLARIN KOORDİNATÖR KURULUŞU OLACAK 

Toplantı sonucunda AFAD’ın Afrika’ya yapılacak yardımların koordinasyonunu sağlamakla görevli koordinatör kurum olmasına karar verilirken Dışişleri Bakanlığının diplomatik, TİKA ve Kızılay’ın da lojistik ve ulaştırma alanlarında ilgili sivil toplum kuruluşlarına destek vermesi benimsendi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, BM GENEL SEKRETERİ BAN İLE AFRİKA’YI KONUŞTU

Koordinasyon toplantısının yapıldığı 1 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Gül de Doğu Afrika’daki açlık konusuyla ilgili BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir telefon konuşması gerçekleştirdi.

Görüşmede Doğu Afrika’da yaşanmakta olan açlık konusuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Geçen Cuma, bölgede bu sorundan muzdarip durumda bulunan insanlara yardım için bir kampanya başlattım. Talimatımla, bu sabah ilgili kamu kurumları ve ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek Türkiye’den Somali, Kenya ve Etiyopya’da açlık çeken insanlara gidecek yardımı koordine edecek bir eylem planı belirlediler. Türkiye’den gidecek son derece geniş kapsamlı olacak bu yardımlar bir an önce ve etkin bir şekilde yerlerine ulaştırılacaktır” dedi.

“AÇLIK KONUSUNDA ÇOK ENDİŞELİYİZ”

BM Genel Sekreterliği’nin geçen ay, HOPEFOR’un kurulmasıyla ilgili bir karar çıkarmış olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “Şundan kesinlikle eminim ki, HOPEFOR ve benzeri mekanizmalar bu tür felaketlerde son derece etkin ve faydalı olacaktır. Kendi adımıza, bu açlık konusunda çok endişeliyiz ve ülkemizden bölgeye gidecek yardımları koordine etmekteyiz.”

BM GENEL SEKRETERİ BAN’DAN, CUMHURBAŞKANI GÜL’E TEŞEKKÜR

BM Genel Sekteri Ban ise Cumhurbaşkanı Gül’e, sergilemiş olduğunuz liderlik ile Afrika bölgesi insanları için göstermiş olduğu destek için teşekkürlerini sundu ve Somali’de açlığın ağır şekilde yaşandığını ve gittikçe de durumun kötüleştiğini belirtti. “Bu yüzden, Somali’de açlık ilan etmiş bulunuyoruz” diyen Genel Sekreter Moon, uluslararası toplumdan son derece cömert yardımlar geldiğini ama bunun yeterli olmadığını söyledi.

BM Genel Sekteri Ban, Cumhurbaşkanı Gül’ün tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarını bu konuda harekete geçirmek üzere verdiği talimatın, kendilerinin ortak çabaları için büyük bir teşvik ve destek olduğunu belirtti.

Desteği için Cumhurbaşkanı Gül’e tekrar teşekkür eden Genel Sekreter Ban, “Örnek liderliğinizin devam etmesini arzu ediyorum” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı