KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül’den Afrika İçin Yardım Çağrısı

29.07.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül’den Afrika İçin Yardım Çağrısı

 

Cuma namazını Hasan Tanık Camisi’nde kılan Cumhurbaşkanı Gül, çıkışta yaptığı açıklamada, Afrika’nın çok büyük bir kuraklık ve açlıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Sivil toplum örgütleri yardım çağrıları yapıyor. Bunlardan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türk halkının hiçbir çıkar beklemeden insanlık dramına karşı elini uzatması isteniyor. Ben de bunu Cumhurbaşkanı olarak destekliyorum” dedi.

Bir gazetecinin “Yaklaşan Ramazanla ilgili bir mesajınız olacak mı?” sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, bütün vatandaşların ve Müslümanların Ramazan’ını şimdiden tebrik ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, geleneklerimiz, örf–adetlerimiz ve inançlarımız doğrultusunda Ramazan’ın huzur, barış ve kardeşliğin daha da pekiştiği bir ay olduğunu hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ramazan’a ayrı bir önem veririz ve bunun da gereğini yaparız. Gereği de herkesin kendini gözden geçirmesi, komşularıyla arkadaşlarıyla eş-dost herkesle olan sevgi ve muhabbetini artırmasıdır. Bu vesileyle ülkemizin birlik ve beraberliğinin pekiştirilmesi, yanlışlıkların da gözden geçirilip yanlışı olanların da bunlardan sarfı nazar etmesi hepimizin beklentisidir.” 

“BÜTÜN DÜNYANIN ŞAHİT OLDUĞU BÜYÜK İNSANLIK FELAKETİ”

Sadece Türkiye içinde değil, Türkiye dışında da insanlıkla ilgili herkesin düşünmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Maalesef bugün bütün dünyanın şahit olduğu büyük insanlık felaketleriyle karşı karşıyayız. Siz basın-yayın kuruluşları bunları aslında hepimizin evine, gözümüzün önüne getiriyorsunuz. Bunlara karşı da duyarsız kalmamak gerekir. O bakımdan gördüğünüz gibi birçok kuruluş ve sivil toplum örgütleri yardım kampanyaları açıyorlar ve bir nevi uyanış söz konusu” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül,  bu çerçevede de bugün Afrika’nın çok büyük bir kuraklık ve açlıkla karşı karşıya bulunduğuna işaret ederek, “Oradaki insanları görürken dünyanın başka bölgesindeki insanların huzur içerisinde olmaması gerekir. Ellerinden gelen her türlü yardımı, gayreti göstermeleri gerekir. Aslında geçen sene ben Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığım konuşmada bu tür afetlere karşı Birleşmiş Milletlerin büyük bir organizasyon ve acil yardım mekanizması oluşturmasını istemiştim. Bir ay önce de bu oluşturuldu. Ama Türkiye olarak biz, bu tür faaliyetlerin öncülüğünü yaparsak, bundan ancak gurur duyarız. Büyük ülkeler bu tür işleri yapar. Türkiye de büyük bir ülkedir. Gördüğüm kadarıyla Kızılay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve birçok sivil toplum örgütü bu tür çağrıları yapıyorlar. Bunlardan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türk halkının hiçbir çıkar beklemeden insanlık dramına karşı elini uzatması isteniyor. Doğrusu ben de bunu Cumhurbaşkanı olarak destekliyorum. Bununla ilgili organizasyonları koordine edin diye talimat da verdim” dedi ve bütün vatandaşları ellerinden gelen katkıyı yapmaya çağırdı. 

YAŞ AÇIKLAMASI: “İMZA ATMADAN ÖNCE ELBETTE İSTİŞARE EDECEĞİZ” 

Cuma namazını kıldığı Hasan Tanık Camisi çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, “Buraya gelmeden önce Çankaya Köşkü’nde hem Başbakan Erdoğan hem de Genelkurmay Başkanı ile bir görüşme yaptınız. İki haftadır özellikle terörle mücadele konusunda ve yaklaşan Yüksek Askeri Şura öncesinde görüşmeler dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl bir kriz yaşanmıştı. Bu yıl yine aynı kriz yaşanabilir mi?” şeklindeki soru üzerine, bütün şehitlerimize tekrar Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini, bunu herkesin bilmesi gerektiğini yineledi. Cumhurbaşkanı Gül, “Geçen görüşmelerimizde önce bu konuyla ilgili hep takipler ve bilgilendirmeler yapıldı. Diğer bir konu da sizin söylediğiniz gibi, her sene yapılan Yüksek Askeri Şura. Tabi ki bunun yine geleneklerimize uygun bir şekilde yapılması söz konusu olacak. Ama bu konuyla ilgili de şüphesiz ki istişareler gerekecek. Bu istişareleri de bu vesileyle, bu toplantılarımızda yapmış olduk. Görüşler paylaşılıyor. Ümit ediyorum ki her şey en güzel şekilde neticelenecek” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin “Üst üste toplantılar yapılması, kriz mi var sorusuna gündeme getirdi” yorumu üzerine şunları kaydetti: “O şekilde görmemeniz lazım. Normal olan şeyler bunlar. En üst kararlar verilirken, nihayetinde ben Cumhurbaşkanı olarak bazı şeylere imza atıyorum. İmza attığım şeyleri, neye imza attığımı tabii ki bilirim. Gözü kapalı hiç kimse hiç bir şeye imza atmaz. Sayın Hükümet aynı şekilde. Tabii ki Genelkurmay Başkanlığımız ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mensupları aynı titizlikle hazırlıkları aynı şekilde yapıyorlar. Onlar da yaptıkları hazırlıklarla ilgili bilgilendiriyorlar. Dolayısıyla bunları normal görmeniz gerekir.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı