“Valiler Devletin Kapısıdır”

19.01.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Valiler Devletin Kapısıdır”


81 ilin valileri ile Çankaya Köşkü'nde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, bulundukları illerde halkın mutluluğu, güvenliği ve refahından birinci derecede sorumlu olan valilerin, sadece devletin gücünü, otoritesini değil, aynı zamanda şefkatini ve kucaklayıcılığını da göstermesi gerektiğini söyledi.

Valilere Hitap
Valileri Kabul

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 81 ilin valileri ile Çankaya Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, her yılın başında 81 ilin valileriyle Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirdiği buluşmanın gelenekselleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Burada 81 ilimizin valisi Türkiye’nin dört bir yanından, Türkiye’nin gerçeklerini, kokusunu buraya getirmiş durumdalar” dedi.

TÜRKİYE GERÇEĞİ…

Devletimizin en seçkin bürokratları olan valilerin, illerinde Anayasa ve kanunlardan gelen çok büyük yetkileri bulunduğunu, bundan dolayı beklentilerin de çok olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplantılarınızda illerinizden getirdiğiniz fotoğraflar, aslında Türkiye gerçeğini, büyük fotoğrafı ortaya çıkarıyor. Ne oluyor, ne bitiyor, işlerimiz nasıl gidiyor. Bütün bunları birinci dereceden bilen kişiler sizlersiniz.”

“VALİLERİN BAŞARISI, TÜRKİYE’NİN BAŞARISI”

Cumhurbaşkanı Gül, illerin liderleri, devletin ve hükümetin politikalarının uygulayıcıları olarak valilerin başarısının, Türkiye’nin başarısı olacağını, bu bakımdan valilerin çalışmalarını yakından takip ettiğini ve yapılan çalışmalara, gece gündüz demeden yapılan fedakârlıklara çok büyük değer verdiklerini vurgulayarak, “Çünkü o ilin sahibi sizsiniz. Bütün devlet kurumları sizin emrinizde ve kontrolünüzde. Orada bizleri temsil eden kişiler sizler olduğunuz için, en ufak bir şey olduğunda, ilk arayacağımız kişiler sizlersiniz. En doğru önerileri, yapılması gerekenleri ve öncelikleri tespit edenler de illerinizde sizlersiniz. O bakımdan sizlere çok önem veriyoruz” dedi.

“HERKESE ADALETLİ VE EŞİT DAVRANIN”

Bulundukları illerde halkın mutluluğu, güvenliği ve refahından birinci derecede sorumlu olan valilerin, sadece devletin gücünü otoritesini değil, aynı zamanda şefkatini ve kucaklayıcılığını da göstermesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, valilerin devletin kapısı olduğunu söyledi. Valilerin sahip oldukları tecrübe ve donanımla bulundukları görevlere geldiklerini, bu nedenle de valilerden beklentilerin de çok olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Sizden birinci beklentimiz bütün vatandaşları hiçbir ayrıma tabi tutmadan kucaklamanızdır. Herkese adaletli ve eşit davranmanızdır. Hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, Türkiye toprakları üzerinde, kendisini öz yurdunda garip ve mahzun hissetmemesi gerekir. Bu sizlerin sayesinde olacaktır” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye dışındaki vatandaşlarımız için de aynı beklentileri büyükelçilerle yaptığı toplantılarda vurguladığını aktardı.

“GÜVENLİKTE SIKINTI VARSA DİĞER KONULARDA BAŞARI ZOR”

Valilerden her şeyden önce o ilin güvenliği ile ilgili beklentiler bulunduğunu, bir ilin güvenliğinde sıkıntı varsa, diğer konularda da başarı beklemenin zor olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bütün vatandaşların, devletin ve kanunun gücünden başka gücün bulunmadığını bilmesi gerektiğini, hiçbir suç örgütünün, kanun ve devlet yerine geçemeyeceğini belirtti ve bunu illerinde valilerin göstereceklerini, bu konuda kararlı olmaları gerektiğini vurguladı.

“ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇIN”

Cumhurbaşkanı Gül, valilerin de, yurt dışındaki büyükelçilerin de artık klasik fonksiyonlarının dışında önemli görevler üstelendiğini ve ilin ekonomik kalkınması konusunda da valilerden beklentiler bulunduğunu kaydetti. Valilerden kalkınma ajansları konusuna önem vermelerini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, artık “alaylı usulle” illerin kalkınmasının mümkün olmadığını, kalkınmanın bilgiye ve vizyona dayalı bir şekilde gerçekleştirileceğini ve kalkınma ajanslarının bu bakımdan öncülük yapacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, valilerin özel sektörle de “barışık olmaları” gerektiğini belirterek, artık ekonomik gelişme ve kalkınmanın özel sektörle mümkün olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, valilere, özel sektörün önünün açılması, yerli yabancı yatırımcıları illerine çekebilmek için özel ve üstün gayret göstermeleri çağrısında bulundu.

“EN İYİ YATIRIM EĞİTİME YAPILANDIR”

En iyi yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, valilerin eğitim konusunu yakından takip etmeleri gerektiğini, illerin eğitim alanında birbiriyle yarıştığını söyledi. Her ilde üniversite bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, valilere üniversitelere sahip çıkmaları ve üniversitelerin de bulundukları şehre katkı sağlamasını beklemeleri gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bir üniversitenin bulunduğu ilden bağımsız olamayacağına dikkat çekerek, üniversitelerin bulundukları ile lokomotiflik görevini yapması, diğer yandan da valilerin kuruluş aşamasında olan üniversitelere destek vermesi gerektiğine işaret etti.

“İLİNİZDEKİ DAYANIŞMA VE BAŞARI SİZİN ÖNDERLİĞİNİZDE OLACAKTIR”

Konuşmasının valilere,“Sizler ne kadar çok gece gündüz koşturursanız, her işle ilgilenirseniz, o kadar çok Ankara da rahat olacaktır. Bunu yaparken ilinizin bütün potansiyelini harekete geçirebilmek, orada bir sinerji doğurabilmek de yine sizin önderliğinizde olacaktır. Sizin önderliğinizde belediye başkanları, o ilin yüksek dereceli bürokratları, üniversiteleri, o ilin hâkimleri, savcıları, önde gelen iş adamları, siyasetçileri, bütün bunlar arasındaki dayanışmayı ve bu dayanışmayı ilinizin başarısına seferber edebilmek, yine sizin önderliğinizde olacaktır. Bunları en iyi şekilde yapacağınızdan eminim” diye seslenen Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirdiği il ziyaretlerinde gördüklerinin hepsinden memnun olduğunu kaydederek,

“DAİMA YANINIZDAYIZ”

Türkiye’de yaşanan olağanüstü gelişmeleri il ziyaretleri sırasında çok daha rahat gördüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Makro göstergeler, makro başarılar ayrı, ama mikro seviyede illere vardığımızda, bunları bizzat şahit olmak, görmek, orada değerli valilerimizin hepsinin kararlılığı, azmi, şehirlerdeki liderliğini, gittiğim her yerde doğrusu çok takdir ediyorum. Bundan dolayı da bakanlığınızı kutluyorum, tebrik ediyorum. Hepinize tekrar başarılar diliyorum. Sizlerin daima arkanızda olduğumuzu, yanınızda olduğumuzu, başarılarınıza başarılar katmanız için ne gerekiyorsa, her türlü desteği verdiğimizden hiçbir tereddüdünüz olmasın.”

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı