KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye Bağımsız Filistin Devleti İçin Destek Vermeye Devam Edecektir"

06.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Türkiye Bağımsız Filistin Devleti İçin Destek Vermeye Devam Edecektir"


Filistin Devlet Başkanı Abbas ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Orta Doğu’da barışın oluşması için Filistinlilerin kendi toprakları üzerinde bağımsız bir devlete sahip olmaları gerektiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye bir çalışma ziyaretinde bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Filistin Devlet Başkanı
Mahmud Abbas

Cumhurbaşkanı Gül ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı bu yıl üçüncü kez Türkiye’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Görüşmelerde, Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın barış görüşmeleri, Filistin içerisindeki gelişmeler ve ulusal bütünleşme ile ilgili konularda bilgi verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Başkanı Abbas’a teşekkür ettiğini aktardı.

 

 

“İSRAİL YENİ YERLEŞİM YERLERİ YAPMA ISRARINDAN VAZGEÇMELİ”

Orta Doğu’da arzu edilen barışın oluşması için Filistinlilerin kendi toprakları üzerinde bağımsız devletlerini kurmaları ve Doğu Kudüs’ün de bu devletin başkenti olması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Eylül ayında başlayan görüşmeleri Türkiye’nin kuvvetli bir şekilde desteklediğini hatırlatarak, “Şüphesiz ki bunun devam edebilmesi için İsrail’in yeni yerleşim yerleri yapma ısrarından vazgeçmesi, oradaki evlerin yıkımından vazgeçmesi ve olumlu bir havaya bürünmesi elzemdir” dedi.

KUDÜS’ÜN STATÜSÜ

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, Kudüs’ün statüsüne dikkat edilmesi, kimliğini ve kültürünü değiştirmeye yönelik çalışmalardan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Gazze’de yaşayan 1,5 milyon insanın hayat şartlarının iyileştirilmesi için ablukanın tamamen kaldırılması ve gerekli yardımların kolayca ulaştırılması için de İsrail’in yeni bir politika takip etmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, tüm bu konuları Filistin Devlet Başkanı Abbas ile detaylı bir biçimde görüştüklerini aktardı.

FİLİSTİN’İN BÜTÜNLEŞMESİNİN SAĞLANMASI

Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Başkanı Abbas’ın ayrıca Filistin içerisindeki bütünleşmenin sağlanması yönünde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aktardığını söyleyerek, “Bu yakın iş birliğimiz şüphesiz ki devam edecektir. Türkiye ve Türk halkı Bağımsız Filistin Devleti’nin güçlü bir şekilde kendi toprakları üzerinde çıkması için her türlü desteği vermeye devam edecektir. Türkiye sosyal ve ekonomik yardımlarını Filistin’e yapmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS: “ULUSAL BİRLİK SAĞLANMAZSA FİLİSTİN HALKININ SORUNU ÇÖZÜLMEZ”

Devlet Başkanı Abbas da yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Barış görüşmelerinin yeniden başlaması ile ilgili kesin bir bildirim almadıklarını söyleyen Devlet Başkanı Abbas “Yerleşim birimlerinin, özellikle Kudüs’teki yerleşim birimlerinin inşasının durdurulması ile ilgili herhangi bir belirti söz konusu değil. Şunu belirtmek istiyoruz ki, eğer bu yerleşim birimlerinin inşasının durdurulması gerçekleşmezse, biz de barış görüşmelerini sürdüremeyiz” dedi. Devlet Başkanı Abbas açıklamasında, barış görüşmelerinin yeniden başlamaması durumunda da ellerinde bulunan seçenekleri uygulamaya geçireceklerini aktardı.

Devlet Başkanı Abbas, ulusal uzlaşı konusuna ilişkin olarak da, ulusal birlik sağlanmadan Filistin halkının sorununun çözüme bağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı