KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Mahmoud Abbas, Gazze'deki Trajediyi Değerlendirdi

07.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül ve Mahmoud Abbas, Gazze'deki Trajediyi Değerlendirdi


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin Devlet Başkanı Mahmoud Abbas ile düzenlediği ortak basın toplantısında, konuğuyla gerçekleştirdikleri görüşmelerin odağında Gazze Şeridi'nde yaşanan trajedinin yer aldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Gazze'deki tüm ambargo ve kuşatmaların kaldırılmasını, Filistin halkına yardımların en süratli biçimde ulaşmasını ve Gazze'nin yeniden imarını Filistin ile ilgili en acil meseleler olarak değerlendirdi.

"Esas Mesele, Birliğin Tesis Edilmesi"

Bölge'de kalıcı bir barış için Filistin bağımsız devletinin kendi toprakları üzerinde muhakkak kurulması ve İsrail ile yan yana güven içinde yaşayabilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Filistin'de esas meselenin birliğin tesis edilmesi olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yeni yönetimin de bu konuda iyi niyetle göreve başladığına işaret ederek, Arap dünyasının ve Filistin'deki tarafların, kimsenin birbirini suçlamasına fırsat vermeden birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini kaydetti.

Abbas: "Filistin Halkı Acımasız Bir Saldırıya Maruz Kaldı"

Sözlerine Filistin halkının acımasız bir saldırıya maruz kaldığını söyleyerek başlayan Devlet Başkanı Abbas, bugüne dek yapılan insani yardımların ihtiyacın yüzde 20'sini karşıladığına, savunmasız halka karşı sürdürülen saldırıların tekrarına halkın dayanamayacağına dikkat çekti.

Türkiye, Arap Barış Planını Destekliyor

Öncelikli olarak ablukanın kaldırılması ve kapıların açılması gerektiğini ifade eden Devlet Başkanı Abbas, İsrail kuşatmasına yol açmayacak bir Filistin uzlaşı hükümetinin kurulması beklentilerini dile getirdi.

Türkiye'nin Arap Barış Planını desteklediğini gördüklerini söyleyen Filistin Devlet Başkanı Abbas, bu planın desteklenmemesi halinde geriye, savaşsızlık ve barışsızlık durumu ve savaş olmak üzere iki seçeneğin kalacağını, bunların da yaşayarak görüldüğü üzere istikrar ve güven getirmediğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin Filistin Önceliği: "Uzlaşı Hükümetinin Kurulmasıdır"

Türkiye'nin Filistin'deki önceliğinin sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, "Öncelik, Filistin uzlaşı hükümetinin kurulmasıdır. Filistin'in içişlerine karışmayız, kendileri bilirler. Kendi aralarında farklılıklar olabilir ama dava için hepsinin güçlü bir şekilde birlikte çalışma gerekir. Bu yönde katkımız olursa çok memnun oluruz, Filistin ile görüşmelerimiz bu yöndedir" cevabını verdi.

"Barışın Sağlanmasında ABD'nin Katkısı Birincil Derecede Önemli"

Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine kalıcı barışın sağlanmasında ABD'nin katkısının birincil derecede önemli olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin, yeni Amerikan yönetiminin soruna diyalog yanlısı, sempatiyle baktığını ve adım atmak istediğini bildiğini ve zaten Türkiye'nin bu yönde ısrarlı çağrılarını yinelediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, ABD'nin temsilcisinin Türkiye'ye gelememesinin tamamen teknik bir konu olduğunu bildirdi.

Yöneltilen sorular üzerine Devlet Başkanı Abbas, ablukanın sorumluluğunun İsrail'de olduğunu belirtti ve "kuşatma getirmeyecek hükümet" sözleriyle de İsrail'e ablukayı sürdürmesi için gerekçe getirecek bir hükümet olmamasını kastettiğini kaydetti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı