KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Orta Doğu'da Barış İçin İki Bağımsız Devlet Yan Yana Olmalı"

17.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için ülkemizde bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı.

Bir süre baş başa görüşen ve ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık yapan Cumhurbaşkanı Gül ve Devlet Başkanı Abbas, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın ziyaretinin bölgenin önemli gelişmelere sahne olduğu bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek, ziyaret vesilesiyle iki ülke ilişkilerini ve barış sürecini değerlendirdiklerini belirtti.

 

 

“Türkiye, Bağımsız Filistin Devleti Çalışmalarını Desteklemektedir”

Cumhurbaşkanı Gül, Orta Doğu bölgesinde gerçek barışın sağlanabilmesi için iki bağımsız devletin yan yana yaşayabilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti’nin kurulması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin, bu doğrultuda Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın ve arkadaşlarının çalışmalarını desteklediğini kaydetti.

Yerleşim yerleri, arazi istimlakları, ev tahliye uygulamaları ve Doğu Kudüs’ün statüsünün değiştirilmesine yönelik çabaların barış sürecini güçleştirdiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Gazze Şeridi’nde yaşanan insanlık dramının sona ermesi için ablukanın bir an önce kaldırılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, mevcut iyimser havanın boşa gitmemesi umudunu dile getirerek, herkesin büyük bir gayret içinde barış için uğraşması gerektiğini, Türkiye’nin de bu konuda elinden geleni yapacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile bugün Ankara’da Filistin Büyükelçiliği’nin açılışını gerçekleştirecek olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi.

Filistin Devleti Başkanı Abbas da toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, gerçekleştirdikleri görüşmeler sırasında barış çabalarına değindiklerini belirtti ve Filistin Büyükelçiliği binasının yapımındaki desteğinden dolayı Türkiye’ye teşekkür ettiğini söyledi.

“Türkiye’nin Kararlılığı ve Fikri Gayet Açıktır”

Basın mensuplarının, Javier Solana’nın geçen hafta, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Filistin Devleti’ni tanıyalım” önerisinde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak neler yapabileceğine ilişkin sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, önemli aktörlerle mutabakat olmadan bir girişimde bulunmanın faydası olmadığı, hatta zararı olabileceğini belirterek, “Türkiye’nin kararlılığı ve fikri gayet açıktır. Takip edilecek yol konusunda bir mutabakatın temini şartıyla Türkiye üzerine düşen her şeyi, her an yapmaya hazırdır” dedi.

Filistin Devleti Başkanı Abbas da, geçen hafta Rum kesimine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında “Filistin ve Rum kesimi işgale karşı birlikte mücadele edecek” şeklinde basına yansıyan açıklamasına ilişkin bir soru üzerine, “Böyle bir şey vaki olmamıştır. Asılsız ve uydurmadır” şeklinde yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Abbas onuruna Çankaya Köşkü’nde bir çalışma yemeği verdi.

“İnşallah Doğu Kudüs`te de Türk Büyükelçiliği’ni Açarız”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile birlikte Filistin Devleti’nin yeni büyükelçilik binası ile büyükelçilik konutunun açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, büyükelçilik binasının bahçesine mavi ladin dikti ve daha sonra bina girişindeki kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi.

Burada yaptığı konuşmada, Filistin`in yeni büyükelçilik binasını açmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, büyükelçilik personelinin önceki binada özveriyle yürüttüğü çalışmaları daha rahat koşullarda devam ettireceğini belirterek, “İnşallah Doğu Kudüs`te de Türk Büyükelçiliği’ni açarız” dedi.

Konuşmasında binanın açılışını Cumhurbaşkanı Gül ile yapmanın kendileri için büyük onur olduğunu ifade eden Filistin Devlet Başkanı Abbas da, binanın Türkiye Cumhuriyeti’nin maddi-manevi katkıları ve himayesiyle yapıldığını hatırlatarak, açılışını yaptıkları binanın Türk ve Filistin halkları arasındaki dostluk ve kardeşliğin simgesi olduğunu söyledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı