KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye'nin Büyük Vizyonu: "Akdeniz Barış Bölgesi Haline Gelmeli"

18.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin barışçı vizyonuna değinerek, Yunanistan ve Kıbrıs’ın tamamı ile birlikte Doğu Akdeniz’in bir iş birliği alanına dönüştürülebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında, cumhurbaşkanlığına seçilmesinden dolayı KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu kutlayarak başarılar diledi. KKTC’nin bölge için her yönüyle örnek, demokrasisini ispatlamış bir ülke olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, KKTC’nin işleyen demokrasisi, çoğulcu sistemi ile daima gurur duyulduğunu, bunun sonucu olarak da cumhurbaşkanını seçtiğini ve onun da Kıbrıs Türklerini temsil ettiğini söyledi.

“KKTC’NİN ÖNCE GÜVENLİĞİ, SONRA REFAHI…”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da KKTC’ye her türlü desteği vermeye devam edeceğini vurgulayarak, “KKTC’deki bütün kardeşlerimizin önce güvenliği, daha sonra refahı, bizim için çok önemlidir. Bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti, ne gerekirse yapmaya devam edecektir.” dedi.

KKTC ve Kıbrıs Rum kesimi arasındaki müzakereleri Türkiye’nin başından beri desteklediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, müzakerelerin kapsamlı bir çözüme ulaşmasının ve bir daha problem yaşanmamasının herkesin ortak arzusu olduğunu bildirerek, burada da Birleşmiş Milletlerin Ada’nın gerçeklerini dikkate alarak kararlaştırılmış parametrelerinin söz konusu olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede 2010 yılının sonuna doğru müzakerelerin sonuçlanmasını ümit ettiğini de aktardı.

“RUM KESİMİ FIRSATI KAÇIRMAMALI”

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun görevine seçildikten sonra devlet adamlığını göstererek, müzakerelere kaldığı yerden başladığını, çözüm için her türlü iyi niyetli gayreti ortaya koyduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Rum kesiminin de bu iyi niyeti görerek, müzakerelere olumlu sonuç alınacak şekilde yaklaşmasını beklediğini söyledi. Kıbrıs Türklerinin “Evet” dedikleri 2004 yılındaki referandumda, Kıbrıs Rumlarının “Hayır” diyerek büyük bir fırsatı kaçırdıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, başlayan müzakerelerin Kıbrıs Rum Kesimi ve dünya tarafından iyi anlaşılması ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

“ANAVATAN DAİMA YAVRU VATANIN YANINDA OLACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Gül, müzakerelerin sonsuza kadar devem edemeyeceğine işaret ederek, “Ama bu sefer ümit ediyorum ki, 2010 yılı içerisinde bu iş biter” dedi. Türkiye’nin sonuna kadar KKTC’nin yanında olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Anavatan daima yavru vatanın yanında olacaktır. Bunu bütün Kıbrıslı Türklerin bilmesini isterim” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, “Akdeniz’in bir barış bölgesi haline gelmesi bizim büyük vizyonumuzdur. Bu vizyon çerçevesi içerisinde garantör ülkeler olarak, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ın tamamı, hep beraber Doğu Akdeniz’i çok büyük bir iş birliği alanı haline getirebiliriz. Bu anlamda herkese görev düşmektedir, AB’ye büyük görev düşmektedir. AB üstüne düşen sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmelidir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin vizyonunun gayet açık olduğunu, KKTC’nin de bütün iyi niyetiyle, diyalogla adımlar attığını, bunun hem Kıbrıslı Rumlar, hem de bütün dünya tarafından iyi şekilde anlaşılmasını ümit ettiğini yineledi.

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “MÜZAKERELER SÜRECEK”

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu da açıklamasında, Türkiye’ye daveti ve görevine seçilmesi dolayısıyla tebrikleri için Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür ederek, Anavatan Türkiye ile her zaman iş birliği içerisinde olduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, görevine seçildikten sonra ilk olarak, BM Genel Sekreteri’ne bir mektup yazarak, müzakerelere kaldığı yerden devam edilebileceğini söylediğini ve müzakereleri sürdürdüklerini vurguladı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı