KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Kıbrıs'ta Ulaşılacak Kapsamlı Çözüm, AB'nin Birincil Hukuku Haline Gelmeli"

13.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, baş başa ve heyetler arası toplantıların ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, nihai hedefin Ada`da kapsamlı bir çözüm çerçevesi içinde kalıcı barışın sağlanması olduğuna işaret ederek, görüşmelerin hızlı bir şekilde sonuçlanmasını ve sene sonunda referandumla halk oyuna sunulmasını istediklerini ifade etti.

 

     

 

"KKTC ve Türkiye Her Zaman İstişare Halinde"

Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs Türkünün geleceğinin Türkiye`yi yakından ilgilendirdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, kritik süreçlerde KKTC ile Türkiye`nin her zaman bir araya gelerek istişarede bulunduğunu, bu görüşmelerin her zaman faydalı ve değerli olduğunu söyledi.

Türkiye`nin BM Genel Sekreteri`nin "iyi niyet misyonu" çerçevesinde devam eden müzakerelerin yerleşik parametreler üzerine oturtulmasını desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "(Bu parametreler nelerdir?) derseniz, bunların başında gerçek anlamda bir, iki kesimlilik olduğunu; bunun eşit yetki paylaşımı esası üzerine oluşması gerektiğini ve yeni bir ortaklık şeklinde ortaya çıkması gerektiğini ileri sürmekteyiz. Kapsamlı bir çözüme ulaşılırsa bu çözümün, 10. Protokol`ün yerini alacak yeni protokollerle AB'nin birincil hukuku haline gelmesini Türkiye arzu etmektedir" diye konuştu.

Doğu Akdeniz'de Türk-Yunan Dengesi

Türkiye'nin daima çözümden yana olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, çözüm ortaya çıkarılırken Doğu Akdeniz`de Türk-Yunan dengesinin gözetilmesinin önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, garanti ve ittifak anlaşmalarının, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere`yi ilgilendirdiğine işaret ederek, "Garanti ve ittifak konuları Kıbrıs Türklerinin ve Rumlarının meselesi değil, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere`nin meselesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat: "Türkiye'nin Desteği Olmazsa Olmaz"

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da, Türkiye`nin Kuzey Kıbrıs`a verdiği desteğin önemine dikkat çekerek, yanlarında Anavatan`ın gücünü hissetmeseler, büyük bir uluslararası topluluğun karşısında tek başlarına kalacaklarını, müzakere güçlerinin zayıflayacağını ve temel haklarından yoksun kalacaklarını bildirerek, "Türkiye`nin desteği olmazsa olmazdır" şeklinde konuştu.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı