KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Yozgat İle İlgili Tüm Taleplerin Takipçisi Olacağım"

04.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Çorum’daki temas ve incelemelerini tamamlayarak Yozgat’a geçen Cumhurbaşkanı Gül, kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ederek, Yozgat’ı yakından takip etmeye devam edeceğini ve meseleleriyle ilgileneceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çorum’daki temas ve incelemelerini tamamlayarak Yozgat’a geçti.

Geceyi Çorum’da geçirerek, karayolu ile Yozgat’a geçen Cumhurbaşkanı Gül, yol üzerindeki Alaca ilçesinde yoğun sevgi gösterilerinde bulunan halka hitap etti. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Çorum’daki temasları hakkında bilgi vererek, şehrin başarılarını görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Devletin ve kamu yönetiminin, vatandaşa hizmet için, vatandaşın işini kolaylaştırmak ve çocuklara daha güzel bir Türkiye bırakmak için çalıştığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin geçmişe göre, daha iyi durumda olduğunu, geleceğin de bugünden daha iyi olacağını belirtti. Vatandaşlardan, birlik, beraberlik ve kardeşliklerini bozmamalarını isteyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle tamamladı; “Bir evde saygı ve sevgi varsa, ilçede de ilde bunun yansımasını görürüz. Aranıza kırgınlık, küskünlük sokmayın.”

 

 

CUMHURBAŞKANI GÜL’E YOZGAT’TA YOĞUN İLGİ

Daha sonra karayoluyla geldiği Yozgat’ta ilk olarak valiliği ziyaret eden ve ardından yürüyerek belediye başkanlığına geçen Cumhurbaşkanı Gül’e vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, belediye başkanlığının önünde halka hitap etti. Konuşmasında, Yozgat’ın Türkiye’nin en seçkin ve güzel illerinden biri olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Yozgat’ın vatan ve millet aşkıyla dolu bir il olduğunu da vurguladı. Yozgatlıların yeri geldiğinde vatan ve millet için canlarını seve seve feda ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bu vesileyle bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. Konuşmasının ardından belediyeyi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Belediye Özel Defteri’ni imzaladı. Belediye Başkanı Başer, Cumhurbaşkanı Gül’e, fahri hemşehrilik beratı ile testi biblosu hediye etti.

DEMİRYOLU PROJESİNİN YOZGAT İÇİN ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Yozgat’taki tarihî Karslıoğlu Konağı’nı ziyaret etti ve ardından Çapanoğlu Büyük Camisi’nde Cuma namazını kıldı.

Şehrin önde gelenleri, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve şehit aileleri ile öğle yemeğinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesinde bir konuşma yaptı. Demiryolu projesinin Yozgat için önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, tarım, hayvancılık alanlarındaki projelerin hepsinin gerçekleşeceğini, Yozgat’ın önümüzdeki yıllarda çok daha gelişip güzelleşeceğini belirtti.

‘DÜNYA YOZGATLILAR GÜNÜ’

Yozgat dışında yaşayan Yozgatlılara da seslenen Cumhurbaşkanı Gül, doğdukları toprağı unutmamaları, illerine sahip çıkmaları ve doğdukları şehre borçlarını ödemeleri gerektiğini vurguladı. Yozgatlıların Türkiye’ye sığmadığını ve dünyanın birçok yerinde bulunduğunu belirterek, ‘Dünya Yozgatlılar Günü’nün kutlandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Yozgat’ta kendisine gösterilen sevgiye teşekkür ederek, Yozgat’ı yakından takip etmeye devam edeceğini ve meseleleriyle ilgileneceğini söyledi.

Konuşmasının ardından Yozgat’ın testi kebabı ile ilgili bilgi verilen Cumhurbaşkanı Gül, gelenek olduğu üzere kendisine sunulan testiyi kırdı ve Yozgat ile ilgili tüm taleplerin takipçisi olacağı sözünü verdi.

Daha sonra Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü’nde de incelemelerde bulunacak olan Cumhurbaşkanı Gül, garnizon komutanlığı ziyaretinin ardından Ankara’ya dönecek.

 

YOZGAT

Yüzölçümü: 14.123 km2
Nüfusu: 487.365 Kişi
İlçe-Belde-Köy Sayısı: 14 ilçe, 51 belde ve 556 köy.
Okur-Yazar Oranı: Yüzde 91
Yeraltı Kaynakları: Bakır, kurşun, çinko, demir, çimento hammaddeleri, feldspat, florit, grafit, kaya tuzu, kireçtaşı, kuvarsit, manganez, uranyum, tuğla-kiremit, hammaddeleri, kömür.

İLİN TARİHÇESİ

Yozgat, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Alişar höyüğünde 5000 yıl öncesine ait eserler bulunmuştur. Şehir sırasıyla Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığı, Galatlar, Romalılar Bizanslılar, Türkmen Boyları, Selçuklular, İlhanlılar ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu(1243) hâkimiyetine girmiştir. Osmanlı devrinde “Bozok” denilen ve aşağı yukarı bugünkü Yozgat topraklarını içine alan sancak, Sivas Beylerbeyliği’nin 8 sancağından biriydi. Cumhuriyet döneminde Bozok adı ile vilayet haline getirilen Yozgat, 1927’de bugünkü adını aldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı