KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye Dalgalanan Denizde Sağlam Bir Gemi Olarak Duruyor"

22.12.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Türkiye Dalgalanan Denizde Sağlam Bir Gemi Olarak Duruyor"

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuveyt ziyaretinin ikinci gününde Türk - Kuveyt İş Forumu toplantısına katıldı.

Kuveyt Sanayi ve Ticaret Odası’nda düzenlenen forumda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin sadece Kuveyt ile değil tüm Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirdiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, geçmişte bölgede üzücü olaylar yaşandığını, bu olayların bölgenin kaybetmesine neden olduğunu, bu nedenle istikrara önem verilmesi ve ülkelerin komşularıyla iyi ilişki içinde olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile Kuveyt arasında büyük iş potansiyeli bulunduğunu, her alanda iş birliği yapılabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “İki ülke arasında samimi dayanışma, ortak görüş olmazsa iş birliği imkânı da fazla olmaz” dedi.

 

 

“Türkiye, Yatırım Yapılabilecek Önemli Bir Ülke”

Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt’in petrol satışından büyük gelirler elde ettiğini ve gelirinin önemli bir kısmını yurt dışında değerlendirdiğini belirterek, Kuveytli iş adamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti. Yatırım için getiri sağlayacak, risk faktörü az ülkelerin seçilmesi gerektiğini de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin büyüme potansiyeli ve köklü reformlar sonucu riskleri minimize eden, yatırım yapılabilecek önemli bir ülke olduğunu söyledi.

“Avrupa’nın Bugün Konuştuğu Reformları Biz Yıllar Önce Yaptık”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında küresel krizin etkilerine de değinerek, “Kriz, bütün yumurtaları aynı sepete koymamak gerektiğini gösterdi. Bankacılık sektörümüz köklü reformlar sonucu krizden etkilenmedi. Avrupa’nın bugün konuştuğu reformları biz yıllar önce yaptık. Türkiye dalgalanan denizde sağlam bir gemi olarak duruyor” dedi.

Türk turizm sektörünün krize rağmen geçen yıl ilerleme gösterdiğine de dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu alanda da iş birliği yapılabileceğine işaret etti.

Kuveyt’in önümüzdeki 5 yılda 160 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamları için de Kuveyt’te iş yapma imkânı olduğunu söyledi.

“İki Ülke Arasında Potansiyel Var”

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Kuveytli iş adamlarının yakından tanışması ve faaliyetlerinden haberdar olması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “İki ülke arasında potansiyel var. Olmasa niye konuşalım, uğraşalım. Bizde bir söz var, olmayacak duaya amin demenin anlamı yok.”

“Türkiye’nin Körfez Ülkeleriyle Beraber Gözükmesi Anlamlı Bir Resim”

Cumhurbaşkanı Gül, Türk - Kuveyt İş Forumu toplantısının ardından Kuveyt’teki temaslarını izleyen gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyerek, ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt’te gerçekleştirdikleri görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin üzerinde durduklarını ve bölge meselelerini görüştüklerini söyledi.

Irak’ın istikrarsızlığının Kuveyt’i çok etkilediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Körfez bölgesinin güvenliğine önem verdiğini belirterek, “Körfez ülkeleriyle beraber gözükmemiz değerli ve anlamlı bir resim. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin prestijine buralarda gıptayla bakılıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Irak ile Kuveyt arasında hâlâ çözülmemiş konular bulunduğunu, İran’ın nükleer çalışmalarının da risk unsuru olduğunu belirterek, sorunların büyümesi ve BM’nin bağlayıcı bir ambargo kararı alması halinde bu durumdan en olumsuz etkilenecek ülkenin Türkiye olacağını bildirdi. Körfez Savaşı’ndan sonra Irak’ın bölünmesinin, 36. paralelin kuzeyine uçuş yasağı getirilmesinin ve ‘Çekiç Güç’ gibi konulardan geçmişte hep zarar görüldüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle bölge barışının Türkiye açısından büyük önemi olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Diğer Temasları

Kuveyt Sağlık Bakanı Dr. Hilal Al Sayir’i ve Kuveyt Ulusal Meclis Başkanı Cesim El-Harafi’yi ayrı ayrı kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Kuveyt Emiri Şeyh Sabah ile beraber Ahmedi Stadyumu’nda Kuveyt Petrol Şirketi’nin kuruluşunun 75. yıl dönümü kutlamalarına katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt Başbakanı Şeyh Nasır’ın onuruna verdiği akşam yemeğine katıldıktan sonra temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı