Cumhurbaşkanı Gül, TÜYAP Büyükçekmece Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, CeBIT Fuarı’nın 10. toplantısına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çağı takip eden, çağın heyecanını duyanlar için bu toplantıdaki heyecanın farklı olduğunu söyledi.
Friedman’ın Kitabına Atıf
Cumhurbaşkanı Gül, bilişimin, iletişimin, dünya üzerindeki büyük etkisinin; ambargoları, kısıtlamaları, sınırları ve izolasyonları nasıl anlamsız hale getirdiğini, Thomas Friedman’ın ‘The World Is Flat’ adlı kitabında anlatıldığını hatırlatarak, bilişim dünyasındaki gelişmelerin 10 sene, 30 sene sonra dünyayı nereye taşıyacağını hayal etmenin de mümkün olmadığını belirtti.
Bu konu ile ilgili toplantılara özel önem verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanı olduğunda yaptığı konuşmada, bu tür faaliyetleri daima destekleyeceğini vurguladığını ve Ankara’da ‘08 Bilişim Zirvesi’ni himayesine aldığını hatırlattı.
“Bilişim Otobanları Türkiye’nin Gücüne Güç Katıyor”
Türkiye’nin bilişim alanında dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizde dağları aşarak ulaşılamayan yerlere, bilişim otobanları ile ulaşıldığını belirtti ve bununla büyük gurur duyduğunu, bu tür gelişmelerin Türkiye’nin gücüne güç kattığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin bu alandaki gelişmeleri sadece taklit etmediği, hukuki ve idari altyapısını da çok güzel şekilde düzenlediğini belirterek, bunu sevindirici bir gelişme olarak nitelendirdi. Araştırma-geliştirme konularında çıkarılan yasaların sonuçlarının 5–10 yıl içinde görüleceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bu yasal düzenlemelerle Türkiye’nin sadece bilim transfer eden ülke olmayacağını, daha fazla bilim ve teknoloji üreterek, dünya ve insanlığa katkı yapacağını, bundan da ayrıca gurur duyduğunu vurguladı.
“Bazen 2–3 Milyon Kişi Cumhurbaşkanlığı Sayfasını Takip Ediyor”
Cumhurbaşkanı Gül, bilim, bilişim ve teknolojinin, hayatın tüm alanlarıyla ilgili olduğu için bu çalışmaların ülkemizi her alanda güçlü kıldığını söyledi. Bilim ve teknoloji ile ilgili gelişmelerin halkımız tarafından sadece takip edilmeyip kullanıldığını ve bunun da sevindirici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, zaman zaman Cumhurbaşkanlığı web sayfasına konan bazı belge ve programların 2-3 milyon kişi tarafından izlendiği bilgisinin kendisine verildiğini belirterek, “Bir miting yapsanız, meydanlar dolsa on binlerce insan bir araya gelir. Güzel bir faaliyetinizi, güzel bir çağrınızı veya güzel bir belgeseli sayfanıza koyuyorsunuz, iki gün içerisinde 2-3 milyon kişi bilinçli olarak giriyor ve takip ediyor. Müthiş bir etki ve müthiş bir araç. İyi şekilde kullanıldığında muhakkak ki iyiliklerin de kapısını açacaktır” dedi.
“Büyük Şirketlerin Katılımı Fuarın Değerini Arttırıyor”
Fuarın onuncu yılında bulunmasının Türkiye’nin bu konuya ısrarlı bir şekilde ilgi gösterdiği anlamını taşıdığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen büyük şirketlerin fuara katılması ve ilgiyle takip etmesinin, fuarın değerini daha da artırdığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, sektörün artık krizden etkilenmediği ve krizden çıkışın aracı haline geldiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda fuara katılmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, fuarın sadece sergilerle değil, konferanslar, toplantılar, tartışmalar, görüşmeler şeklinde de çok büyük katkıları olacağına inandığını kaydetti.
“Cumhurbaşkanına Yazın” E-Devlet Hizmetleri Arasında
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmaların ardından fuarın resmî açılışını yaptı. TRT, Türksat, Ulaştırma Bakanlığı ve Almanya ülke standını gezen Cumhurbaşkanı Gül, TRT’de canlı yayına katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, TRT standında Formula 1 arabaları ile yapılan simülasyonu izledikten sonra fuarın ana sponsoru olan Türksat standında ise e-devlet kapısı hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı internet sayfasında bulunan, vatandaşların her türlü dilek, şikayet ve isteklerini Cumhurbaşkanı Gül’e iletebildikleri “Cumhurbaşkanına Yazın” bölümüne, e-devlet kapısı üzerinden de ulaşabileceği bilgisi kamuoyuna duyuruldu.
CeBIT Bilişim 10 Yaşında
7 – 11 Ekim 2009 tarihlerinde TÜYAP Büyükçekmece’de düzenlenecek olan CeBIT Bilişim Eurasia, 10. yılında.
Avrasya bölgesinin en büyük ‘Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojileri Fuarı’ olma özelliğini taşıyan CeBIT Bilişim, geçtiğimiz yıl, 21 ülkeden 971 katılımcıyı, 70 ülkeden 159 bin 302 ziyaretçiyle buluşturdu. CeBIT Bilişim, 2009 yılında ise, daha verimli iş görüşmelerine zemin hazırlamak, yerli ve yabancı iş heyetlerini en yeni bilişim teknolojileri ile tanıştırmak hedefleri ile kapılarını açtı.