KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Hayrünnisa Gül Kayseri Konuşan Kitap Şenliği'nde

04.06.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Hayrünnisa Gül’ün himayesinde gerçekleştirilen Konuşan Kitap Şenliği’nin Kayseri etkinlikleri Bayan Gül’ün katılımıyla 4-5 Haziran 2009 tarihlerinde yapıldı.

 

 

“Kitapla Dolu Bir Dünyamız Olsun İstiyoruz”

Bayan Gül, Mimar Sinan Parkı’nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Konuşan Kitap Şenliği’nin ilkinin medeniyetlerin buluşma noktası olan İstanbul’da, ikincisinin ise medeniyetler beşiği Şanlıurfa’da gerçekleştirildiğini hatırlattı. Bayan Gül, “Bizler okumanın üstünlük kabul edildiği bir geleneğe sahibiz. Kitabın, kâtibin, müellifin baş tacı edildiği bir geçmişten geliyoruz. Dün olduğu gibi bugün de kitapla dolu bir dünyamız olsun istiyoruz. İşte bu duygu ve düşüncelerle ‘Türkiye Okuyor’ kampanyasını ve konuşan kitap şenliklerini başlattık” dedi.

Şenliğe Türkiye’nin dört bir yanından destek geldiğini söyleyen Bayan Gül, illerin ev sahipliği için yarıştığını, gösterilen bu yoğun ilginin kendilerini cesaretlendirdiğini, okuma seferberliğini Türkiye geneline yayma hedefine ulaşıncaya kadar il il gezmeye devam edeceklerini kaydetti.

Kayseri: Anadolu’nu Kalbi ve Şairler Yatağı

Bayan Gül, okuru kitapla, yazarla buluşturmak için Anadolu’nun kalbi Kayseri’de bulunduklarını belirterek, “Dört bin yılı aşkın bilinen geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kayseri, ticaretteki başarılarıyla anılsa da ‘makamı şuara’ yani şairler yatağıdır. Seyyit Burhanettin, İbrahim Tennuri, Yaman Dede, Seyrani, Âşık Ömer gibi pek çok şair yetiştirmiş bir iklimi paylaşıyoruz bugün. Ülkemizin dört bir yanında çocuklarımızı kitapla buluşturmak için başarılı projelere imza atılıyor. Bunlardan biri de Kayseri’de gerçekleştirildi. 100 temel eser kitap okuma yarışması düzenlendi. Yarışmaya 6 ilimizden 2 binden fazla öğrenci katıldı. Çocuklarımızın kitapla ilişkisini güçlendirmek için düzenlenen etkinliğe emeği geçen herkese teşekkür ediyor, dereceye giren öğrencileri tebrik ediyorum” dedi.

Yeni nesillerin kitap dostu olarak yetişmesini istediklerini ifade eden Bayan Gül, bunun için okullara, öğretmenlere büyük görev düştüğünü, ancak esas sorumluluğun ailelerde olduğunu vurguladı.

Bayan Gül, araştırmalara göre anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırmak için çaba gösterdiğini ifade ederek, erken yaşlarda kitapla tanışan çocukların kelime hazinesinin, hayal dünyasının, düşünme yeteneğinin ve buna bağlı olarak yaratıcı zekâsının geliştiğini sözlerine ekledi.

“Çocuklarımıza Örnek Olmalıyız”

Anne babaların kitap okuyarak çocuklara örnek olmaları gerektiğini anlatan Bayan Gül, “Çünkü söyleyeceğimiz hiçbir söz davranışlarımız kadar etkili olmayacaktır. Çocuklarımıza kitabı sevdirmek için onlara her akşam yatmadan önce kitap okuyabiliriz. Evlerimizde kitap saati uygulaması başlatabiliriz. Kitap en güzel hediyedir. Çocuğumuza her fırsatta kitap alabilir, onu kendi kütüphanesini oluşturması için teşvik edebiliriz. Sevgili çocuklar, yaz geldi, boş vakitlerinizde mutlaka kitap okuyun” dedi.

Konuşmasında, korsan kitap yayıncılığının emek hırsızlığı olduğunu söyleyen ve Şanlıurfa’da geçen ay emeğe saygıya vurgu yaparak ‘Korsana hayır’ dediklerini hatırlatan Bayan Gül, “Korsan emek hırsızlığıdır. Yazarlarımızın, sanatçılarımızın emeklerinin çalınmasına izin vermeyelim”diye konuştu.

Korsanın tüm olumsuz etkilerine rağmen yayıncılık sektöründe çok iyi gelişmeler yaşandığına da işaret eden Bayan Gül, “En önemlisi bu alanda büyük bir çeşitlilik oluşması. Günümüz Türkiye’sinde belki de hiçbir dönemde olmadığı çeşitlilikte kitaplar basılıyor. Yazarlarımız artık yeni şeyler söyleme, yenilikleri yakalama çabasındalar. Hatta bu konuda çağın önünde gidenler de var. Bu eserlerin sadece Türkçe ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Dünyanın her yerinde kitapseverlerin Türk yazarları okumasının vakti gelmiştir” dedi.

Bayan Gül, daha sonra, Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Han Duvarları” adlı şiirinin bir bölümünü okuyarak şenliği başlattı.

Okuma çadırlarını ziyaret eden Bayan Gül, sinema sanatçısı Oktay Kaynarca’dan Ahmet Arif’in “Anadolu” adlı şiiri, Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’ndan da “İnsan İnsana” adlı kitabından bir bölümü dinledi. Engelli çadırını da ziyaret eden Bayan Gül, dereceye giren engelli sporcularla bir araya gelerek onlarla bir süre sohbet etti. Bayan Gül, aynı günün akşamında bir resepsiyon verdi. Resepsiyona şenlikte okuma yapan edebiyat, sanat ve spor dünyasının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Kitap şenliğinde aralarında, Beşir Ayvazoğlu, Ahmet Turan Alkan, İbrahim Sadri, Metin Şentürk, Ertuğrul Sağlam’ın da bulunduğu edebiyat, sanat ve spor dünyasından isimler yer aldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı