KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "1915'te Hayatını Kaybeden Herkesin Acısı Paylaşılmalı"

25.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Avrupa İçin Doğal Gaz: Güvenlik ve Ortaklık” temalı Enerji Zirvesi vesilesiyle bulunduğu Bulgaristan temaslarını tamamlayarak yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Gül Bulgaristan ziyaretinin ikinci gününde, zirve nedeniyle Sofya’da bulunan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojsa Radmanoviç, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile Millî Kültür Sarayı’nda ayrı ayrı ikili görüşmelerde bulundu.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerinin ardından geçtiği T.C. Sofya Büyükelçiliği Konutu’nda Türk gazetecilerin soruları üzerine, ABD Başkanı Barack Obama’nın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Tarihî Olaylara Siyasilerin Karar Vermesi Mümkün Değil”

“Obama’nın açıklamasında katılmadığım yönler var. 1915’te hayatını kaybeden yüz binlerce Türk ve Müslüman da var. Dolayısıyla hayatını kaybeden herkesin acısının paylaşılması gerekir” diyen ve tarihî olaylara siyasilerin karar vermesinin mümkün olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu yöndeki görüşlerini Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında düzenledikleri ortak basın toplantısında geniş biçimde anlattığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, “Şimdi geleceğe bakmak lâzım. Gelecek için, -bugünlerde bazı çevrelerce farklı yerlere çekilebilir ama- yapılan diplomasiye fırsat vermek gerekir. Yapılanlar bütün bölgenin çıkarı içindir. Sadece Türkiye ile Ermenistan arasında değil, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ve bölgenin bütün konularını çözmek için ilgili herkesin gayretlerini birkaç misli arttırması gerekir ki, o ilk defa oldu. Rölantide giden çalışmalar, adeta birkaç misli hızlanmış vaziyette” dedi.

Üst seviyedeki herkesin, bütün bölgenin problemlerinin çözümüne yapıcı katkıda bulunmak için devreye girmesinden memnuniyet duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sorunların çözülmesi ve bölgedeki herkesin daha fazla iş birliği içerisinde olması dileğini yineledi.

“Türkiye ile Bulgaristan Arasındaki Dostluk ve Kardeşlik Pekişecek”

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk’ün Sofya Ataşemiliterliği görevini yaptığı Türk Büyükelçiliği Konutu’nu ziyaretinde, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük’ten bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Bulgar-Türk Kadınları Dostluk Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen 23 Nisan kutlamalarına katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada “Bugünkü dünyada hepimiz birbirimizi takip ediyoruz. Sizin burada özgür olmanız bizi mutlu ediyor. Bugünkü manzara, özellikle geçmişi düşündüğünüzde çok güzel. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostluk ve kardeşlik giderek pekişecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, iki gün süren Bulgaristan temaslarını tamamlayarak, Türkiye’ye döndü.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı