KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül`den Ermeni Diasporasına: "Çözüme Engel Olmayın"

03.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nahçıvan'da Türk gazetecilerle basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Zirvenin Kurumsal Kimliğe Kavuşması Tarihî Bir Adımdır"

Zirve çerçevesinde tarihî bir adım atıldığını, zirvenin kurumsal bir kimliğe kavuştuğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, sürecin kolay olmadığını vurgulayarak, kendisini Türk hisseden herkesin gurur duyması gerektiğini, bugünün bir rüya olduğunu dile getirdi.

Görüşmeler Sıklaşacak, İlişkiler Gelişecek

Zirveye katılan devlet başkanlarıyla ne kadar sık görüşülürse iş birliğinin o kadar artacağına olan inançlarını paylaştıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede devlet başkanlarının her yıl bir resmî bir de gayriresmî toplantı yapacaklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki yıl resmî toplantının Kırgızistan'da, gayriresmî toplantının da Kazakistan'da yapılmasına karar verdiklerini açıkladı.

"Büyük Bir Sevinçle Dönüyorum"

Cumhurbaşkanı Gül, "Sadece Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ilişki değil, bu ülkelerin kendi aralarındaki ilişkiler de gelişecek. Yeni bir döneme giriyoruz. O bakımdan buradan büyük bir sevinçle döneceğim" diye konuştu.

Kafkaslar ve Ermenistan

Bir soru üzerine, Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu dönemlerde izlenen "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" ilkesi ve komşularla iyi ilişki politikası çerçevesinde Türkiye'nin çektiği acıların gündeme taşınmadığını, dünya kamuoyunun bu nedenle Türklerin acılarını duymadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Benim buradan özellikle Ermeni diasporasına söyleyeceğim şey şudur; uzaklarda durup bölgenin problemlerinin çözülmesine engel olmamaları lazım. Bazı ülkelerde kimliklerini korumak için bunu bir politika olarak devam ettirdiklerini görüyorum. Ama bu doğru değildir. Kafkaslardaki tüm barış çalışmalarını, yeni iş birliği çalışmalarını onların da desteklemesi gerekir, eğer Ermenistan'ın geleceğini düşünüyorlarsa. Yoksa çok uzaktan oturup konuşmak kolay olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları Türkiye'de yeterince araştırılıyor, tartışılıyor mu?" sorusu üzerine, "O sayfaları bugün tekrar açacak olursak çok şeyler açılır. Nasıl olduğu, ne olduğu, nasıl kışkırtmaların yaşandığı, nasıl provokatif eylemlerin yapıldığı ancak arşivden açılıp bakılırsa doğrusu o zaman görülecektir. Ama 1. Dünya Savaşı'nda en büyük acıyı Türk milleti çekmiştir. Bunu da herkes bilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bu acıları yeni nesillere taşımamak için Türkiye bunu dünya kamuoyuna yıllarca taşımamıştır" dedi.

Türk-Azeri İlişkileri

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantıya ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, görüşmede hem Türk-Azeri ilişkilerinin hem Kafkaslardaki son durumun kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyledi.

Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme sürecinin de ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün bunları açıklıkla konuştuk. Her iki cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanları olarak bundan da büyük memnuniyet duyduk" diye konuştu.

"Problemleri İlelebet Muhafaza Etmekle Halkların Refahı Sağlanamıyor"

"Bugün çatışmalarla donmuş problemleri ilelebet muhafaza etmekle halkların refahı sağlanamıyor" diyen Cumhurbaşkanı Gül, bunların çözümü için diplomatik çalışmaların, aklıselimle görüşmelerin ve bunlara adil çözüm bulmanın yollarının arandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Kafkaslardaki bütün donmuş problemlerin ele alındığını anlatarak, bunda hem Türkiye'nin hem bölge ülkelerinin inisiyatifi olduğunu dile getirdi.

"Kafkaslarda Neticeye Ulaşmak İçin; Barış, İstikrar ve Güvenin Hâkim Olması Lazım"

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak protokolle ilgili Azerbaycan ile yaşanan gerginliğin aşılıp aşılmadığı sorusunu yanıtlarken Cumhurbaşkanı Gül, diplomasinin bir görünen bir de görünmeyen yönü bulunduğunu, sonuca ulaşmanın önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Neticeye ulaşmak nedir? Tüm Kafkaslarda problemleri rızayla çözmek ve neticede barışı hakim kılmak, istikrar ve güveni hakim kılmaktır. Bu yönde çok çalışmalar yapılıyor. Sayın Aliyev de bu çalışmaların içinde. Ayrıca sürekli bilgilendirildikleri için onların da Türkiye'ye olan güveni tamdır, bizim de aynı şekilde tamdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Diğer Nahçıvan Temasları

Cumhurbaşkanı Gül, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nin ardından Nahçıvan'da temaslarda bulundu. İlk olarak Azeri-Türk Bankasının Nahçıvan şubesini hizmete açan Cumhurbaşkanı Gül, Nahçıvan Başkonsolosluğunu da ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Nahçıvan Türk Koleji'ne ziyarette bulundu. Okula gelişinde ellerinde Türk ve Azeri bayrağı taşıyan öğrenciler tarafından alkışlarla karşılanan Cumhurbaşkanı Gül için tören düzenlendi. Üniversite sınavlarında dereceye girerek burs kazanan öğrencilere hediye veren Cumhurbaşkanı Gül öğrencilerle bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Başarılarından dolayı öğrencileri de kutlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Azerbaycan sizlerin ellerinde yükselecektir, geleceğini sizler inşa edeceksiniz. Bunun için çok çalışmanız iyi öğrenmeniz, iyi birer öğrenci olmanız gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Nahçıvan'daki temaslarını tamamlayarak, Türkiye'ye döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı