KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Somali Cumhurbaşkanı Sheikh Sharif Ahmed Türkiye'de

17.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için Türkiye’ye gelen Somali Cumhurbaşkanı Sheikh Sharif Ahmed’i Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı.

Millî marşların dinlenmesinin ardından, her iki Cumhurbaşkanı baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Cumhurbaşkanı Gül ve Somali Cumhurbaşkanı Ahmed daha sonra ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

 

Somali’den Türkiye’ye Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Resmî Ziyaret

Cumhurbaşkanı Gül ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Somali’den ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk defa bir resmî ziyarette bulunulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, seçilmesinin ardından Somali Cumhurbaşkanı’nın ilk yurt dışı gezisini Türkiye’ye yaptığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Somali arasında tarihî ve kültürel bağlar bulunduğunu, bundan dolayı da Türkiye ile Somali’nin dost ülkeler olduğunu kaydetti.

“Cumhurbaşkanı Ahmed ile Somali’de Umutlar Yeniden Yeşerdi”

Cumhurbaşkanı Gül, yirmi yıla yakın bir süredir Somali’de hüküm süren iç kargaşalar ve belirsizliklerden dolayı halkın büyük sıkıntılar çektiğini, ancak son dönemde halkın büyük çoğunluğunun arzusuyla seçilen Cumhurbaşkanı Ahmed ile umutların yeşerdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Somali Cumhurbaşkanı Ahmed ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, Somali ile ilgili bilgiler aldıklarını ve görüşleri paylaştıklarını bildirerek, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak bu alandaki sorumluluklarının da önemli olduğuna dikkat çekti.

TCG Giresun

Somali’nin, Aden Körfezi’ndeki ve dünya ticaret yollarındaki stratejik konumundan dolayı, korsan olayları ile dünyanın gündeminde öncelikli yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler platformunda oluşturulan Somali Korsanlık Temas Grubu’nun kurucu üyesi olduğunu ve oluşturulan çok uluslu görev gücünde “TCG Giresun” isimli fırkateynin görev yaptığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Somali’deki tüm olumsuzlukların giderilmesinin, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasının önemine işaret ederek, yeni hükümetin kararlılıkla görevine başladığını, halkının ve uluslararası camianın desteğinin bulunduğunu, Türkiye’nin de bu konularda her türlü desteği vereceğini ve güvenlik güçlerinin kurulmasına ile eğitimine katkı sağlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Somali’ye yardımların devam edeceğini, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) Somali’nin kalkınma projelerinin hayata geçirilmesine katkısı olacağını, imzalanan Teknik İşbirliği Anlaşması’nın da bu iş birliği imkânlarını sağlayacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin 23 Nisan’da toplanacak Somali Donörler Konferansı’na katılarak, katkı sağlayacağını da aktardı.

Somali Cumhurbaşkanı Ahmed de yaptığı açıklamada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin Somali halkının refahı için kendilerine destek olmasını istediklerini bildirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı