KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

BM Güvenlik Konseyi Üyesi Türkiye, Afrika'ya Açılıyor

20.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
BM Güvenlik Konseyi Üyesi Türkiye, Afrika'ya Açılıyor


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki'nin davetlisi olarak resmî bir ziyaret için Kenya'ya gitti. Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaret programında Tanzanya da yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Gül hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Kenya ziyaretinin ardından, 22 Şubat Pazar günü Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete'nin resmî davetlisi olarak Nairobi'den Darüsselam'a gideceğini belirtti ve temasları hakkında bilgi verdi. 

Kenya ve Tanzanya Doğu Afrika'nın İstikrar Unsuru

Cumhurbaşkanı Gül, Kenya ve Tanzanya'nın Doğu Afrika'nın istikrar unsuru iki önemli ülkesi olduğunu, Afrika'ya açılım politikası çerçevesinde bu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine önem verildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, geçen yaz İstanbul'da toplanan Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin, 1998 yılında başlatılan Afrika'ya Açılım Politikasını sürdürülebilir bir mekanizma haline dönüştürdüğünü de aktardı.

BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği ve Afrika ile Dayanışma

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği dolayısıyla Afrika ülkeleriyle yakın bir danışma süreci başlattığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde yer alan konuların yüzde 60'dan fazlasının Afrika kıtasını ilgilendirdiğini hatırlatarak, bu bağlamda, Afrika ülkeleriyle başlatılan yakın istişarelerin sürdürüleceğini ifade etti.

Afrika ülkeleriyle 2008 yılı sonu itibariyle toplam 16 milyar doları aşan ticaret hacminin 2010 yılı sonunda 30 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türk inşaat sektörünün 2007 yılı sonu itibariyle tüm dünyada gerçekleştirdiği 105 milyar dolar iş hacmi içinde Afrika ülkelerinin payının yüzde 22 olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, "Bu oranın, toplam 5,8 milyar dolar tutarındaki projelerle, 2008 yılında yüzde 29'a yükseldiğini ifade etmekten memnuniyet duyuyorum" dedi.

Afrika Kalkınma Bankası Üyeliği

Türkiye'nin, geçen yılın Mayıs ayında, Afrika Kalkınma Bankası'na üye olduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Gül, tüm bu verilerin, Türkiye'nin Afrika ile kurmak istediği yakın iş birliğinin ve bölgenin kalkınmasına verdiği önemin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afrika'da barış ve istikrarın sağlanması konusuna da önem verdiğini belirterek, Afrika'da halen görev yapan 8 Birleşmiş Milletler Misyonundan 6'sına malî destek ve personel katkısı verildiğini aktardı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı