KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kırgızistan’da Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Töreni

01.12.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kırgızistan’da Cumhurbaşkanlığı Devir Teslim Töreni



Kırgızistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ekim günü yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan Almazbek Atambayev’in, selefi Roza Otunbayeva’dan cumhurbaşkanlığı görevini devraldığı törene katıldı.
 

Yemin Töreni
İkili Görüşme
Anlaşmalar

Devir teslim törenine Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Tacikistan Başbakanı Akil Akilov, Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov ile birçok ülkenin üst düzey yöneticileri de katıldı. 

YENİ CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra göreve yeni başlayan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile bir araya geldi. 

Atambayev’i yeni görevinden dolayı tebrik eden ve başarılar dileyen, Türk halkından Kırgız halkına selam getirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Kardeşiniz ve dostunuz olarak bu tarihi merasime tanıklık etmekten gurur duyduk. Türkiye Kırgızistan'ın sonuna kadar yanındadır ve dostudur'' dedi. 

KIRGIZİSTAN’IN EXİMBANK BORÇLARI SİLİNDİ

Bu arada Cumhurbaşkanlarının huzurunda, Türkiye adına Büyükelçi Nejat Akçal, Kırgızistan adına da Maliye Bakanı Melis Mambatjanov tarafından Kırgızistan'ın Eximbank borçlarının silinmesine dair anlaşma da imzalandı. 

KONUKLAR ONURUNA ÖĞLE YEMEĞİ

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine iştirak eden konuklar onuruna verdiği yemeğe katıldı. 

Yemek, “Ala Arça” Devlet Konukevi’nde gerçekleştirildi.

“TARİHÎ BİR OLAYA ŞAHİT OLDUK”

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada "Bugün tarihî bir olaya şahit olduklarını" belirterek, “Orta Asya'da, Kırgızistan'da iki Cumhurbaşkanı bugün yan yana. Roza Otunbayeva, Cumhurbaşkanlığı görevini seçimle kazanan Almazbek Atambayev'e devretti. Bu çok örnek bir davranış. Tarihî bir olay yaşandı. Buna hep beraber şahit olduk” dedi.

“PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞ EN SON NOKTAYA ULAŞTI”

Barış yoluyla devir teslim yapmanın öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, bunun Kırgızistan’ın dostlarını da çok mutlu ettiğini belirtti. Kırgızistan'ın geçiş döneminde, parlamenter yönetim sistemine geçişin, anayasa ile taçlandıktan sonra cumhurbaşkanlığı seçimleri ve bugünkü merasimle en son noktaya ulaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, büyük bir olgunluk içinde gerçekleşen bu sürece katkısı olan Kırgızistan halkını ve emeği geçen herkesi tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, “Yolunuz açık olsun” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı