KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos Onuruna Akşam Yemeği

18.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos Onuruna Akşam Yemeği



Cumhurbaşkanı Gül, Kolombiya Cumhurbaşkanı onuruna verdiği resmî akşam yemeğinde, iki ülke ilişkilerinin daha da ilerlemesi doğrultusundaki mevcut siyasi iradenin, bugün kuvvetle teyit edildiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu siyasi irade, halklarımız arasındaki mesafe tanımayan dostluğun, bir fincan kahvenin sıcaklığını ve yoğun kıvamını daima muhafaza etmesi için paha biçilmez bir hazinedir” dedi.
 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos ve eşi María Clemencia Rodríguez de Santos’un onuruna Çankaya Köşkü’nde resmî bir akşam yemeği verdi.  

Yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Kolombiya’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez gerçekleştirilen bu tarihî ziyaretin değerinin, kapsamlı bir gündem çerçevesinde bugün gerçekleştirilen samimi görüşmelerle daha da arttığını söyledi. 

“İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİN TEMELLERİ EN ÜST DÜZEYDE VE EN SAĞLAM ŞEKİLDE ATILMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Gül, Kolombiya’nın Ankara Büyükelçiliğinin resmî açılışını birkaç saat önce Cumhurbaşkanı Santos ile beraber gerçekleştirmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Mukim Büyükelçiliklerimizin karşılıklı olarak faaliyete geçmesi, uzun süredir hissedilen bir eksikliği ortadan kaldırmıştır. Böylelikle, ikili ilişkilerimizin temelleri en üst düzeyde ve en sağlam şekilde atılmıştır” dedi. 

“TÜRKİYE İLE KOLOMBİYA ARASINDAKİ BAĞLARIN KÖKENİ 19. YÜZYILA DAYANIYOR”

Halklar arasındaki manevi bağların, karşılıklı anlayış ve muhabbet sayesinde her geçen gün arttığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu bağların kökeninin, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Kolombiya’ya göç eden ve “Los Turcos” olarak adlandırılan Osmanlı vatandaşlarına kadar uzandığını söyledi. 

“KAHVE, HEM TÜRKİYE’DE HEM DE KOLOMBİYA’DA HAYATIN AYRILMAZ BİR PARÇASI”

Cumhurbaşkanı Gül, günümüzde de kahvenin, hem Türkiye’de hem de Kolombiya’da hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “ ‘Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ atasözümüz, kahveye atfettiğimiz önemi göstermektedir. Dünyanın en önemli kahve üreticilerinden biri olan Kolombiya, kahveye marka değeri kazandıran başlıca ülkelerden biridir.” 

İki ülke ilişkilerinin daha da ilerlemesi doğrultusundaki mevcut siyasi iradenin, bugün kuvvetle teyit edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bu siyasi irade, halklarımız arasındaki mesafe tanımayan dostluğun, bir fincan kahvenin sıcaklığını ve yoğun kıvamını daima muhafaza etmesi için paha biçilmez bir hazinedir” dedi. 

“ÇOK BOYUTLU İŞ BİRLİĞİMİZ DERİNLEŞEREK ÇEŞİTLENMEYE DEVAM EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki iş birliğinin siyasetten ekonomiye, savunmadan enerjiye, bilim ve teknolojiden çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya uzanan geniş bir yelpazede derinleşerek çeşitlenmeye devam ettiğine işaret ederek, kısa sürede sağlanan bu ilerlemenin, önümüzdeki dönemde gerek ikili gerek uluslararası planda yakınlığı daha da arttıracak girişimlerin gerçekleştirilmesi için ilham ve cesaret verdiğini aktardı. 

EKONOMİK VE TİCARİ İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Siyasi alanda olduğu gibi, ekonomik ve ticari alandaki iş birliğinin ilerletilmesinin önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki öndegelen ticari ortaklardan olan Kolombiya ile 600 milyon dolara yaklaşan ticaret hacminin yeterli olmadığını kaydederek, mevcut potansiyelin layıkıyla yansıtacak şekilde geliştirilmesi hedefini dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede iki ülke arasında doğrudan uçuşlara başlanmasına imkân tanıyacak Hava Ulaştırma Anlaşması’nın ziyaret sırasında imzalanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

“ULUSLARARASI ÖRGÜTLERDE MEVCUT MÜSTESNA DAYANIŞMAMIZI DEVAM ETTİRMELİYİZ”

Konuşmasında, “Modern tarihimizde önemli bir dönüm noktasında bulunuyoruz. Ülkelerimizin yükselen profili ve kazandıkları haklı itibar, bölgesel ve küresel ölçekte barış, istikrar ve refaha sağlayabileceğimiz katkıları daha da görünür kılmaktadır. Dolayısıyla, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası örgütlerde mevcut müstesna dayanışmamızı yoğunlaştırarak devam ettirmemizin elzem olduğuna inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında daha da artmasını temenni ettiğini söylediği bilim, kültür ve sanat faaliyetlerinin de halklara ortak bir iletişim ve gelişim sahası sunacağını aktardı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı