KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kolombiya’dan Türkiye’ye İlk Devlet Başkanı Ziyareti

18.11.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Kolombiya’dan Türkiye’ye İlk Devlet Başkanı Ziyareti



Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için tarihî bir fırsat olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasına karar verildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül
Cumhurbaşkanı Santos
Soru Cevap
İkili Anlaşmalar
Büyükelçilik Açılışı

Heyetlerarası görüşmelerden sonra Cumhurbaşkanı Gül ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos, ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

“TARİHÎ BİR ZİYARET”

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında, Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos’u Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos’un gerçekleştirdiği ziyaretin, Kolombiya’dan ülkemize bu seviyede yapılan ilk ziyaret olması bakımından tarihî bir özellik taşıdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu anlamda ziyarete verdikleri öneme işaret etti. 

Cumhurbaşkanı Gül, Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos ile önceki yıl New York’da bir araya geldiklerini ve orada iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme kararı aldıklarını, bu ziyaretle aldıkları kararı gerçekleştirdikleri kanaatini dile getirdi. 

Türkiye’nin Kolombiya’ya verdiği önemi ifade eden ve 2006 yılında Latin Amerika ve Karayipler açılımını gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, aynı yılın Türkiye’de “Latin Amerika Yılı” ilan edildiğini; bu çerçevede birçok faaliyetler yapıldığını, o zamanın Kolombiya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’yi ziyaret ettiğini aktardı. 

BOGOTO’DA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ

İki ülke arasında üst seviyede birçok ziyaretin yapıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl Kolombiya’nın başkenti Bogota’da Türkiye’nin Büyükelçilik açtığını, bugün de Ankara’da Kolombiya’nın Büyükelçiliğinin açılışını gerçekleştireceklerini aktardı. 

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde, hem ikili hem de çok taraflı birçok konuyu ele aldıklarını kaydederek, Kolombiya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeliğine seçildiğini ve bundan dolayı bölgesel birçok konuyla ilgilendiğini, Türkiye’nin de daha önce bu görevi büyük bir şerefle üstlendiğini aktardı. 

VİZELER KALKIYOR

İki ülkenin ilişkilerinin her alanda geliştirilmesi konusundaki kararlığı da vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “İki ülke arasındaki vizeleri kaldırmaya karar verdik” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, yayınlanan ortak bildiriyle ilişkilerin hangi alanlarda nasıl geliştirileceğinin ayrıntılı bir şekilde kamuoyuna duyurulduğunu da söyledi. Ekonomik iş birliğinin güçlenerek geliştiğinin görüldüğünü de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, dış ticaret hacminin yarım milyar doları geçtiğini, öte yandan potansiyelin daha çok olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos’un, Türk iş adamları ile bir araya geldiği toplantıda, onların Kolombiya’ya ilgi gösterdiğini bizzat gördüğünü aktardı. 

“ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ”

Enerji alanında da iş birliğine verilen öneme işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın 2008 yılından beri Bogota’da bir şirketinin faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, tüm bu konuları destekleyeceklerini belirtti. 

BÖLGESEL KONULAR ELE ALINDI

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmeleri sırasında başta İsrail ve Filistin olmak üzere bölgesel konuları da ele aldıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için tarihî bir fırsat olduğunu bildirdi. 

CUMHURBAŞKANI SANTOS’DAN VAN DEPREMİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Santos’da yaptığı açıklamada, Kolombiya halkı ve hükümeti adına Van’da meydana gelen depremden dolayı duyduğu üzüntüyü ve başsağlığı dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı Santos, yaptıkları görüşmeleri çok verimli olarak nitelendirerek, Ankara’da Kolombiya Büyükelçiliği’nin açılmasının da ilişkilerin geliştirilmesinde büyük bir adım olduğunu belirtti. 

TÜRKİYE İLE KOLOMBİYA ARASINDA İKİ ANLAŞMA İMZALANDI

Basın açıklaması öncesinde, Türkiye ve Kolombiya arasında diplomasi akademisi iş birliği mutabakat muhtırası ve hava ulaştırma anlaşmaları imzalandı. 

CUMHURBAŞKANLARI KOLOMBİYA BÜYÜKELÇİLİĞİNİ AÇTI

Toplantının ardından her iki Cumhurbaşkanı, Kolombiya Büyükelçiliği'nin açılışını gerçekleştirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı