KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

“Tarihten Gelen Güçlü İlişkilerimizi Devam Ettiriyoruz”

19.09.2011
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Tarihten Gelen Güçlü İlişkilerimizi Devam Ettiriyoruz”



Almanya’daki temasları çerçevesinde Humboldt Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Almanya arasındaki tarihten gelen dostluğa vurgu yaptı ve Avrupa’nın genişlemesinde en büyük fırsatları sunacak ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını, “Bir avuç çapulcunun tehdidine aldırmayarak beni beklediğiniz ve dinlediğiniz için teşekkür ederim'' diyerek bitirdi.
 

Cumhurbaşkanı Gül, Almanya’daki temasları çerçevesinde Humboldt Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı.

Sözlerine bomba ihbarının yol açtığı iki saatlik gecikme nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un onuruna vereceği akşam yemeğine de gecikildiğini hatırlatarak başlayan Cumhurbaşkanı Gül, bu yüzden konuşmayı özetleyeceğini, konuşmasının tam metninin Almanca tercümesiyle birlikte üniversitenin internet sitesine konulacağını bildirdi. 

“TARİH BOYUNCA MÜTTEFİK İKİ ÜLKE OLDUK”

Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Alman ilişkilerinin tarihinin çok eski olduğunu, iki ülkenin diğer birçok Avrupa ülkesinin aksine hiç savaşmadığını, tarih boyunca müttefik olduğunu hatırlatarak, “Tarih boyunca dost olduk, beraber olduk. Öyle ki Sultan Abdülaziz 1800'lü yıllarda Almanya'ya gelmiş, o zamanki Alman Krallığıyla bir araya gelmiş, İkinci Wilhelm iki kez, 1889 ve 1898 yıllarında İstanbul'u ziyaret etmiş. Birinci Dünya Harbi'ne beraber girmişiz, acıları beraber yaşamışız. Daha sonra İkinci Dünya Harbi'nde burada çekilen sıkıntılardan kaçan birçok Alman, İstanbul Boğazı'na sığınmış, 'Boğaza sığınanlar' olarak bilinmişler ve Türk bilim dünyasına çok büyük katkıları olmuş. Bundan 50 yıl önce de Almanya'nın daveti üzerine buraya gelen Türkler bugün 3 milyona ulaşmış, bunların bir milyonu Alman vatandaşı olmuş. Dolayısıyla tarihten gelen güçlü iş birliği bugün de devam ediyor” dedi. 

Cumhurbaşkanı Gül, İkinci Dünya Savaşı öncesinde Humboldt Üniversitesi’nin de zarar gördüğünü, bilim adamlarının bir kısmının üniversiteyi terk etmek durumunda kaldığını bildiğini de sözlerine ekledi. 

“AVRUPA'NIN BÜYÜMESİ VE GENİŞLEMESİ KAÇINILMAZ”

Avrupa'da yaşanan konjonktürel problemlerin AB'nin genişlemesiyle ilgili çeşitli tereddütleri ve fikirleri ortaya çıkarsa da, Avrupa'nın büyümesinin, genişlemesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) Komisyonunun ilk Başkanı Walter Hallstein'ın ''Bisiklet çevirmeyi, sürmeyi bırakıp, pedalı çevirmekten vazgeçtiğiniz andan itibaren düşersiniz'' sözlerini hatırlattı. 

“AVRUPA’NIN GENİŞLEMESİNDE EN BÜYÜK FIRSATLARI SUNACAK ÜLKE TÜRKİYE'DİR”

Cumhurbaşkanı Gül, bugün birçok AB ülkesinin yaşadığı problemin büyüme kaynaklı olduğunu işaret ederek, “Büyüyemediği için bu problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Büyümek için ise muhakkak ki çevreyle daha çok ilgilenmek gerekir. O bakımdan dünyanın 20-30 yıl sonra ağırlığının Asya merkezli olacağı açık seçik ortadayken, AB'nin içe kapalı olması demek, bisikletin pedalını çevirmekten vazgeçmek anlamına gelir ki, bunun bugün bazıları tarafından savunulsa bile yarın mümkün olmayacağını herkes görecektir. Böyle bir genişlemede en büyük stratejik fırsatları ve imkânları sunacak olan ülke Türkiye'dir. Enerji açısından, büyük nüfus açısından, Kafkaslara ve Orta Asya'ya ulaşma açısından, ulaşım yolları açısından ve kendi büyük ekonomik potansiyeli açısından… Unutmayın ki bugün Avrupa'nın iki tane sağlıklı ekonomiye sahip ülkesi varsa biri Almanya, biri Türkiye'dir” dedi. 

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olmanın yanı sıra bütçe açığının yüzde 2,5 seviyesine borçlanmasının, gayri safi millî hâsılasının yüzde 40'ı civarında olduğunu belirtti. 

“AB MÜZAKERELERİNDE TÜRKİYE’YE SAMİMİ OLMAYAN ENGELLER KONMASIN”

Türkiye'nin müzakereleri başarıyla bitirmesine fırsat verilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, “Sahte, samimi olmayan engellemeler yapılmasın. Türkiye müzakere sürecini bitirdikten sonra AB'ye tam üye olup olmama kararı o zaman alınacak. Belki Fransa 'İstemiyorum' diyecek, Avusturya belki 'Ben istemiyorum' diyecek, belki de Türk halkı 'Ben artık istemiyorum' diyecektir. Bunlar o gün tartışılacak konulardır. Bugünün konusu ise Türkiye'nin müzakereleri başarıyla bitirmesine yardımcı olmaktır'' diye konuştu. 

“BİR AVUÇ ÇAPULCUNUN TEHDİDİNE ALDIRMADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER”

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını, ''Sözlerime son verirken, tekrar size teşekkür ediyorum, bir avuç çapulcunun tehdidine aldırmadınız ve beni beklediniz, dinlediniz'' diye bitirdi. 

Üniversitedeki programın ardından Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül,  Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ve eşi Bettina Wulff’un kendileri onuruna verdikleri resmi akşam yemeğine katıldılar.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı